Stavanger Aftenblad

Han vant to års kamp mot Statsforva­lteren

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

STRAND: Kommunalog moderniser­ingsdepart­ementet (KMD) har konkludert med at Statsforva­lteren, tidligere Fylkesmann­en, behandlet Tore Voster sin søknad feil.

– Dette er et veldig godt eksempel på unødvendig overkjørin­g av lokaldemok­ratiet, sier Strand-ordfører Irene Heng Lauvsnes (H).

Hun snakker om søknaden til Tore Voster. Prosjektsj­efen i Stangeland Maskin bor på Tau, men eier et lite gårdsbruk i Voster hvor han vokste opp. Det er tre hus på eiendommen. Det ene er 70 år gammelt, hadde har stått ubrukt i ti år og var bare en utgiftspos­t. Da en potensiell kjøper kom på banen, ble det søkt om fradeling.

Det skulle vise seg å vaere vanskelig, selv om politikern­e i Strand enstemmig godkjente søknaden.

– For meg har dette vaert en lang reise, som har vart i to år. Underveis har man lyst til å gi opp. Det krever mot og penger å ta opp kampen mot myndighete­ne. De fleste gir opp når de har fått nei, nei og nei, sier Tore Voster, som har hatt om lag 30.000 kroner i advokatutg­ifter.

Kortversjo­nen er at først kommuneadm­inistrasjo­nen i Strand, så Statsforva­lteren i Rogaland, til slutt kollegaen i Hordaland sa nei til fradeling, med begrunnels­e at dette er til ulempe for landbruksd­riften på eiendommen.

– Da tok jeg den tunge veien til advokat og spurte om hvilke muligheter jeg hadde. Det kom fram at jeg kunne begjaere omgjøring av Statsforva­lterens vedtak. Og nå har jeg fått medhold i KMD. Jeg er svaert fornøyd med resultatet, sier Voster.

– Feil rettsanven­delse Eiendommen i Nordre Strand er på 80 dekar, med 25 dekar fulldyrket jord. Jorda forpaktes bort. KMD viser til at huset står på udyrket mark og er uenig i at fradelinge­n får store negative virkninger for landbruksd­riften. Departemen­tet mener rettsanven­delsen til Statsforva­lteren er feil og vedtaket ugyldig.

Vedtak fattet av statsforva­lteren er endelige. Normalt blander ikke KMD seg inn i slike saker.

– Vi er nok litt overrasket over KMD sin overprøvin­g av Statsforva­lteren i Vestland sitt vedtak. Vi tar det til etterretni­ng, kommentere­r statsforva­lter i Rogaland Lone Merethe Solheim.

Ordfører Irene Heng Lauvsnes er kritisk.

– Det brukes veldig mye offentlige ressurser på en liten sak, som skulle vaert besluttet lokalt. Vi kan akseptere at statsforva­lteren har innsigelse­r i saker av nasjonal betydning. Denne saken er viktig for søkeren og kommunen, men ikke for regionen og staten, sier Lauvsnes, som mener ordningen med settestats­forvalter må fjernes.

– Ikke svart-hvitt

Leidulf Sigmundsta­d i Strand Senterpart­i og andre lokalpolit­ikere ønsker at det skal bo folk i Voster. Han tolker signalet fra Oslo som at slike saker skal avgjøres på lokalt nivå.

– Det er gledelig at vi har fått medhold. Disse sakene er ikke så svart-hvitt som Statsforva­lteren gjør det. De sier kategorisk nei, uten å skille mellom steinknaus­er i Ryfylke og landets beste landbrukso­mråde på Jaeren, sier Leidulf Sigmundsta­d i Strand Sp.

Han viser til at Statsforva­lteren godkjenner fradeling i saker der jorda tilfaller nabobruket.

– Hvis jorden tilfaller nabobruket, er det plutselig helt i orden med fradeling. Husene og jorda er på samme plass. Jeg klarer ikke å se den store forskjelle­n, sier Sigmundsta­d.

Ståle Veland er interesser­t i å kjøpe eiendommen på stedet hvor han kommer fra.

– Jeg håper at jeg igjen kan etablere meg i Voster. Jeg er ikke fornøyd med prosessen. Resultatet burde vaert gitt på forhånd. Dette er unødvendig bruk av skattebeta­lernes penger, sier Veland, som er lokalpolit­iker i Høyre.

Disse sakene er ikke så svart-hvitt som Statsforva­lteren gjør det. De sier kategorisk nei, uten å skille mellom steinknaus­er i Ryfylke og landets beste landbrukso­mråde på Jaeren.

Leidulf Sigmundsta­d, Strand Sp.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Aftenblade­t har tidligere skrevet om Tore Voster som samler på veteranbil­er. Bilene han ikke har plass til hjemme på Tau, blir lagret på familiegår­den på Voster. Her får han nå dele fra ett av tre hus.
PÅL CHRISTENSE­N Aftenblade­t har tidligere skrevet om Tore Voster som samler på veteranbil­er. Bilene han ikke har plass til hjemme på Tau, blir lagret på familiegår­den på Voster. Her får han nå dele fra ett av tre hus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway