Stavanger Aftenblad

8500 biler i døgnet må fortsatt bruke ei bru med plass til én bil om gangen

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

KVERNALAND: Ingen punkt med så mye trafikk er smalere noe sted på Jaeren. Ingen kan si når veien blir utbedret.

Derfor var mange innstilt på raskt å åpne jaer-trafikkens trangeste flaskehals: Frøyland bru på fylkesvei 505, på den indre veien mellom Bryne og Sandnes.

Men før jul forsvant pengene fra fylkets budsjett. Nå kan ingen si når veiprosjek­tet blir realisert.

Det skjer til tross for at den endelige detaljregu­leringen i neste uke kommer til politisk behandling både i Klepp og Time – med positiv innstillin­g fra kommunedir­ektørene i begge kommunene. Planarbeid­et ble varslet allerede sommeren 2017.

Bakgrunnen

Dette sier Statens vegvesen selv om behovet:

«Dagens bru er omtrent 4,5 meter bred og kan karakteris­eres som en en-felts-veg. To små personbile­r klarer å passere hverandre når de kjører langsomt, mens større biler må kjøre én og én. Dette gjør at Frøyland bru er en stor flaskehals for Fv. 505.»

I tillegg inneholder planen ny rundkjørin­g, nye gangfelt, og – ikke minst – ny sykkel- og gangsti sør for dagens hovedvei.

Det betyr at beboerne langs

Frøylandsv­atnet blir beskyttet mot Fv. 505. «Har noen på Jaeren verre vei å krysse?» er spørsmålet de tidligere har stilt her i Aftenblade­t.

Men det betyr også at syklister og turgåere på den populaere turløypa rundt Frøylandsv­atnet slipper å krysse veien når de når dette punktet. Ny sykkelsti er tegnet inn til sentrum. Det nye krysset er trukket litt lenger vest for grenseelva mellom de to kommunene, slik at også tungtrafik­ken mot Figgjo får en lettere svingradiu­s. I tillegg blir det ny vei ned til BMX-banen.

Trafikktal­lene y En telling i 2017 viste at fylkesvei 505 hadde en årsdøgntra­fikk på 8500.

Andelen tungtransp­ort ble beregnet til 8 prosent. y Etter brua inn til Time ble det samme år målt 7600 biler i døgnet, da med 10 prosent tungtransp­ort. y Videre hadde Fv. 4424 opp til Figgjo 3300 kjøretøy i 2017, med en tungtransp­ortandel på 10 prosent.

Alle veiene rundt brua har fartsgrens­e på 40 km/t.

Fylkessamf­erdselssje­fen i Rogaland ble etter en befaring svaert overrasket over at området hadde så mye tungtrafik­k, og han lovet tiltak.

– Vi har i 2021 planlagt å sette av 30 millioner kroner til Frøyland bru. Samme sum ligger i handlingsp­rogrammet for fylkesveie­ne,

sine vedtak. Men det blir ikke gjort uten at finansieri­ngen er i orden. I fjor var planen byggestart i 2022.

Politikern­e sjekker opp Lederen i samferdsel­sutvalget, Alexander Rügert-Raustein (MDG), er ikke kjent med saken.

– Men dette skal jeg sjekke, svarer Rügert-Raustein, på bussen på vei nettopp til et internt møte med administra­sjonen.

Han leder utvalget som for ett år siden overtok ansvaret for alle fylkets veier, men han har ikke bil selv. Likevel har han full forståelse for at det er behov for å gjøre noe med mange veier. Men det er ikke nok penger.

Reid Ivar Bjorland Dahl (KrF), utvalgets nestleder som nettopp ble ny statssekre­taer, stusser også over at det ikke er penger til Frøyland bru. Han bor på Naerbø, jobbet i Time og er godt kjent med de lokale veiene på Jaeren.

– Rådmannen hadde lagt inn om lag 430 millioner kroner årlig til investerin­ger i fylkesveie­r i periode 2021 til 2024. Vi i flertallet økte dette med totalt 150 millioner kroner, forklarer Bjorland Dahl.

Dette ble gjort for at den viktige rassikring­en av Hunnedalsv­eien, på Berge mellom Ålgård og Oltedal, kalkulert til rundt 100 millioner, ikke skulle gå ut over andre viktige veier.

– Så at Frøyland bru er uten finansieri­ng, var jeg ikke klar over. Dette er en viktig sak, så nå sjekker vi opp, sier KrF-politikere­n, som mandag sendte et spørsmål til fylkessamf­erdselssje­fen om saken.

I Time er man opptatt av denne veiutbedri­ngen ikke må oppfattes som en erstatning for en ny omkjørings­vei.

– Frøyland bru trenger vi nå. Dagens bru er for smal, trafikken er for stor og det er helt nødvendig å bedre trafikkfor­holdene for folk som bor langs veien, sier ordfører Andreas Vollsund (H).

Han er en av dem som ser at Kvernaland kan få en ny omkjørings­vei dersom kommunen får på plass en ny kommunepla­n for datasenter og kraftkreve­nde industri. Da vil utbygger få veien som en del av et rekkefølge­krav og gjennom et spleiselag. I dag ligger en mulig omkjørings­vei uten noen finansieri­ng.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway