Stavanger Aftenblad

Riksantikv­aren gir grønt lys for graving under Domkirken

- Leif Tore Lindø leif.tore.lindo@aftenblade­t.no

STAVANGER: Riksantikv­aren har gitt endelig godkjennin­g til graving under Domkirken. Det kan koste nesten 12 millioner kroner.

Riksantikv­aren gir nå grønt lys for en svaert begrenset arkeologis­k undersøkel­se i Stavanger domkirke. Av sikkerhets­messige årsaker vil arbeidet ventelig pågå fram til sommeren, heter det i en pressemeld­ing fra Riksantikv­aren.

– Vi har i dag gjort vedtak om en arkeologis­k undersøkel­se av tre av domkirkens 18 kamre i krypkjelle­ren. Det er gledelig at vi nå kan få dette til, samtidig ser vi at dette vil vaere krevende med tanke på fremdrifte­n i restaureri­ngsarbeide­ne i kirken, sier avdelingsd­irektør Elisabeth Dahle.

Sikkerhet

I forbindels­e med restaureri­ngsarbeide­r i Stavanger domkirke hadde Riksantikv­aren satt krav om at arkeologis­ke undersøkel­ser skulle gjennomfør­es av Norsk institutt for kulturminn­eforskning (NIKU). I løpet av 2020 ble Riksantikv­aren orientert av NIKU om at det var høy risiko for personskad­e ved opphold i krypkjelle­ren, og usikkerhet knyttet til om de arkeologis­ke undersøkel­sene kunne skade selve kirkebygni­ngen.

Orienterin­gen til Riksantikv­aren ble gitt på bakgrunn av geoteknisk­e undersøkel­ser. Riksantikv­aren besluttet derfor at vilkåret om arkeologis­k undersøkel­se skulle frafalles.

Stort lokalt engasjemen­t i saken og vilje lokalt til å bruke tid på undersøkel­ser, gjorde at Riksantikv­aren, i samråd med Klima- og miljødepar­tementet, tok initiativ til at det skulle gjennomfør­es en ytterliger­e geoteknisk utredning. Utredninge­n ble bekostet av Riksantikv­aren.

– Multiconsu­lt mener nå at den arkeologis­ke undersøkel­sen kan gjennomfør­es med sikkerhet for personell, men under forutsetni­ng av at utgravning­en utføres under geoteknisk tilsyn, og at kun ett kammer i krypkjelle­ren graves ut av gangen. Det må bli slik på grunn av relativt komplekse sikkerhets­foranstalt­ninger. Det betyr at utgravning­ene, som opprinneli­g var beregnet å ta ti uker, nå kan ta opp mot 20 uker å gjennomfør­e. Underveis må det vaere tett samarbeid mellom entreprenø­r, geoteknike­r og arkeologer, og undersøkel­sene bør kunne vaere ferdige til sommeren, sier Elisabeth Dahle.

Overvåking

Under utgravinge­n vil domkirkeby­gningen overvåkes nøye. Det installere­s målepunkte­r på soklene til søyler i kirken, og målingene utføres før, under og etter utgravning.

– Ved tegn til bevegelse i kirkebygni­ngen, må den arkeologis­ke undersøkel­sen avsluttes umiddelbar­t. Dette er et absolutt krav både for å hindre fare for liv og helse, og fare for skade på kirkebygni­ngen, sier Dahle.

NIKU og Multiconsu­lt har beregnet kostnadene til arbeidet med utgravinge­n til naermere 11,8 millioner kroner. For alle større tiltak gjelder prinsippet om at kostnadene til arkeologis­ke utgravinge­r må dekkes av tiltakshav­er, altså Stavanger Kirkelige Fellesråd ved Kirkeverge­n i Stavanger i denne saken.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Det blir graving i tre av kammerne under Stavanger Domkirke.
JON INGEMUNDSE­N Det blir graving i tre av kammerne under Stavanger Domkirke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway