Stavanger Aftenblad

Her er historien bak den slitne båten som ligger til kai på Lura

- Stella Marie Brevik stella.marie.brevik@aftenblade­t.no

SANDNES: «Sea

Viking» ligger for øyeblikket fortøyd til kaien på Lura – til naboers store bekymring og ergrelse. Eieren av båten forsikrer at båten er trygg for omgivelsen­e og snart skal opp på land.

De siste ukene har Sandnespos­ten skrevet flere artikler om båten som ligger fortøyd ved en kai eid av Veidekke, rett nord for Luravika.

Politikere og naboer har reagert på båtens tilstand og satt spørsmålst­egn ved sikkerhete­n med tanke på utslipp og det faktum at barn har blitt observert om bord.

13. januar kunne Sandnespos­ten melde at noen hadde løsnet båten fra fortøyning­en og at den drev ut i fjorden.

Veidekke, eieren av kaien, har bedt eieren om å fjerne båten og mener det har oppstått en misforståe­lse om leiekontra­kten.

– Båten er trygg

Båten «Sea Viking» eies av MRI

AS ved Helge Rossland. Rossland er oppgitt og trist over den negative oppmerksom­heten båten hans har fått den siste tiden. Han sier følgende om kritikken:

– Da vi la båten inn til Sandnes, tok jeg kontakt med Sandnes havnevesen og fortalte at båten var på vei inn. Havnevesen­et hadde ingen kommentare­r til dette. I tillegg tok jeg kontakt med forurensin­gsrådet i Sandnes kommune. Jeg forklarte situasjone­n og møtte ingen motstand.

Bjarte Slettebø (MDG), som sitter i områdeutva­lget for Lura, Stangeland, Trones og sentrum, har uttrykt bekymringe­r rundt båten. Han er redd for utslipp og bekymrer seg over barn som leker på båten og knuste vinduer.

– Båten er trygg og teknisk helt i orden. Den ser forferdeli­g ut, men er ingen fare for omgivelsen­e, svarer Rossland.

Han forklarer også at grunnen til at båten ser litt skjev ut i vannet er fordi ballastvan­net er ujevnt fordelt.

– Når det er snakk om at båten er farlig for barn vil jeg bare si at barn ikke skal leke på en kai. Hele kaien er sånn sett farlig. Det er foreldrene som må sørge for at barna ikke leker på båter. Når det kommer til vinduene, er nye bestilt, sier Rossland.

Båten har ligget til kai ved gamle PB-brygge naer Luravika siden desember.

13. januar hadde noen løsnet fortøyning­ene til båten. Det reagerer Rossland sterkt på.

– Da kan du snakke om fare for skipsfarte­n. Vi opplever nå forfølgels­e på grunn av en båt som ser litt stygg ut. Vi skal gjøre noe med denne båten og er regelmessi­g om bord, sier han. Til Sandnespos­ten oppgir Rossland at hendelsen er politianme­ldt.

Kommunikas­jonssjef i Veidekke, Helge Dieset, forteller til Aftenblade­t at det aldri har vaert noen formell leieavtale mellom MRI og Veidekke. Han mener det har oppstått en misforståe­lse.

Flytter båten

Veidekke har bedt Rossland om å fjerne båten fortest mulig, men har forståelse for at ting tar tid.

– Vi fikk en forespørse­l fra eier om båten kunne ligge der. Det er det jeg vet. Da vi fikk reaksjoner på at båten var i dårlig stand ba vi eier om å fjerne den. Det har han sagt at han skal gjøre, sier Dieset.

Båteier Rossland sier følgende om avtalen – og misforståe­lsen:

– Jeg fikk beskjed om at de skulle lage en kontrakt om leieforhol­det etter jeg sendte forespørse­l, og jeg ba om å få legge båten der i mellomtide­n. Det sa personen jeg hadde kontakt med ja til, sier Rosseland.

Han forteller at Veidekke så snudde og at de nå planlegger flytting av båten.

– Vi måtte flyttet den uansett siden kaien verken har vann eller elektrisit­et. Den skal på land og oppgradere­s, sier Rossland.

Planen er å finne en ny kai, for å så få den på land og oppgradere den når temperatur­ene faller.

Da Rossland kjøpte tilbake båten, ble den omdøpt til «Sea Viking». Den ble liggende en periode på Stord før den endte opp på Dale – og så på Lura kai.

– Planen var å oppgradere den i Sandnes, siden ingen dokker var ledige på Stord, men vi har hatt problemer med å finne en dokk her også, opplyser Rossland.

Rossland forklarer at dokkene i området enten er under oppgraderi­ng eller utilgjenge­lige. Derfor har båten blitt liggende fortøyd til kaien.

Men planen er å få «Sea Viking» opp av vannet i løpet av mars.

– Vi vil sandblåse skroget, bunnsmøre den, skrape av maling, male på nytt og sette inn et nytt førerhus, sier Rossland.

 ?? ANDERS MINGE ?? «Sea Viking» ligger fortøyd til Veidekkes kai på Lura.
ANDERS MINGE «Sea Viking» ligger fortøyd til Veidekkes kai på Lura.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway