Stavanger Aftenblad

Akva Group har fått kontroll på stort dataangrep

- Ola Myrset ola.myrset@aftenblade­t.no

KLEPP: Men fortsatt kan det ta flere uker før driften er tilbake som normalt. Konsernsje­f Knut Nesse vil ikke si noe om hvorvidt selskapet har betalt løsepenger.

For en uke siden kom meldingen om at Akva Group, som leverer utstyr og teknologi til havbruksna­eringen, var utsatt for et stort dataangrep. Hackere hadde låst flere sentrale driftssyst­emer og krevde løsepenger for å låse dem opp igjen.

Siden da har en gruppe på opptil 20 eksterne eksperter og Akva Groups egne ansatte jobbet døgnet rundt for å fikse problemet. Konsernsje­f Knut Nesse mener selskapet nå har kontroll på situasjone­n.

– Vi opplever nå ingen nye angrep og mener dette er under kontroll. Vi har fått tilgang til egne data og låst dem opp, og har en løsning i sikte, sier Nesse.

Flere uker med trøbbel Problemene er nemlig ikke helt over. Trolig vil deler av driften vaere påvirket i noen uker til.

– Det er ikke bare å skru på en knapp og så er alt i orden. Dette er møysommeli­g arbeid som vil vare en stund, sier konsernsje­fen.

Han forteller at førsteprio­riteten nå er å forsikre seg om at ITsikkerhe­ten er god, og deretter å sjekke at det er komplette data som nå blir gjenoppret­tet. Deretter skal systemene kjøres opp for fullt igjen.

Flere av Akva Groups kunder ble også rammet av angrepet, fordi de bruker selskapets datasystem­er. Ifølge Nesse har det høy prioritet å sørge for at kundene får tilgang til sine data igjen, og trolig vil de få det innen kort tid.

Hos Akva Group er det nå spesielt tekniske ingeniørop­pgaver som rammes. Den daglige produksjon­en går i stor grad som normalt fordi det er funnet manuelle løsninger der datasystem­ene har vaert satt ut av spill.

Stor kostnad

Ifølge Knut Nesse er det for tidlig å si hvor mye angrepet vil koste Akva Group. Han legger imidlertid ikke skjul på at det vil bli et betydelig beløp, blant annet som følge av det omfattende apparatet som har jobbet med å fikse problemet og som vil arbeide videre med det en stund til.

– Men dette er tross alt snakk om en engangskos­tnad, og ikke noe som vil påvirke oss fremover i tid, sier Nesse, som også sier at angrepet trolig i liten grad vil påvirke selskapets inntekter.

– Var IT-sikkerhete­n for dårlig? – Vi tror vi har vaert normalt godt forberedt. Den siste uken har vi jobbet mye med å ekstra tiltak. Vi skal gjøre alt for å unngå å havne i denne situasjone­n igjen, sier Nesse.

Vil ikke si noe om løsepenger Konsernsje­fen vil ikke kommentere hvorvidt Akva Group gikk med på å betale løsepenger. Han vil heller ikke si noe om hvordan angrepet skjedde eller om hvem som sto bak.

– Dette er en politisak som er under etterforsk­ning, sier Nesse.

Ifølge Sturle Smith, som leder seksjon for økonomisk kriminalit­et i Sør-Vest politidist­rikt, er det ingenting nytt å melde om etterforsk­ningen.

I forrige uke advarte Kripos om løsepengev­irus etter flere hendelser i Norge den siste tiden.

– Slike angrep er svaert alvorlige. Etter å ha plassert ut skadevaren vil de kriminelle i løpet av noen minutter blokkere tilgangen til store deler eller alt av innholdet i systemene som er angrepet. Vi ser også at de kriminelle ved slike angrep skaffer seg tilgang til data og informasjo­n fra virksomhet­ene som rammes, sa avdelingsd­irektør Olav Skard i en melding.

Nylig ble også Østre Toten kommune utsatt for et omfattende angrep, og Nasjonal sikkerhets­myndighet (NSM) har nå sendt ut et varsel til alle statlige og kommunale virksomhet­er for å advare om at offentlig sektor kan rammes av dataangrep, skriver NTB.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway