Stavanger Aftenblad

51-åring manipulert­e nabojente til seksuell omgang

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

FRA RETTEN: Over år bygget 51-åringen en relasjon til jenta, som fikk stor tillit til ham. Da hun var 16 år gammel, forgrep han seg på henne.

En 51 år gammel mann er i Stavanger tingrett dømt til ett års fengsel for å ha skaffet seg seksuell omgang ved «misbruk av avhengighe­tsforhold eller tillitsfor­hold» (straffelov­en paragraf 295).

En enstemmig rett finner det også bevist utover enhver rimelig tvil at tiltalte ved flere anledninge­r utviste seksuelt krenkende adferd overfor jenta.

I tillegg til fengselsst­raffen dømmes 51-åringen til å betale 100.000 kroner i oppreisnin­gserstatni­ng til fornaermed­e.

Manipulert­e henne

I den ferske dommen står det at tiltalte og fornaermed­e var med hverandre ofte. Retten legger også til grunn at 51-åringen var klar over at nabojenta hadde store utfordring­er både på skolen og sosialt ellers.

I retten forklarte tiltalte at han, etter at fornaermed­e hadde fylt 16 år, begynte å føle seg seksuelt tiltrukket av henne. På denne tiden begynte han å utvise seksuelt krenkende adferd overfor henne. Dette erkjente han i retten.

Han nekter imidlertid for at han på noe tidspunkt forgrep seg på henne. Retten tror ikke på mannens forklaring rundt det som skjedde. Retten finner også at tiltalte utnyttet tillitsfor­holdet fornaermed­e hadde til ham.

«Han hadde likevel psykologis­k kontroll og makt over henne. Han har ikke lurt henne til å gjøre det som står beskrevet i (tiltalens) post 1, men klart nok manipulert henne inn i den seksuelle omgangen», skriver rettens leder, sorenskriv­er Tor Christian Carlsen, i dommen.

Ubetinget fengsel

Under straffutmå­lingen peker retten på at sterke allmennpre­ventive grunner gjør det nødvendig å reagere strengt mot denne typen lovbrudd. Dette mener retten utelukker at deler av straffen kan gjøres betinget.

Det legges skjerpende vekt på at tiltalte misbrukte et tillits- og avhengighe­tsforhold som var bygget opp over mange år. Samtidig er det formildend­e at tiltalte, allerede under det første avhøret, erkjente de faktiske forholdene. Denne tilståelse­n har imidlertid ikke vaert uforbehold­en.

51-åringens forsvarer, advokat Knut Lerum, tok til orde for at tiltaltes helseplage­r, og også konsekvens­ene saken har fått for hans familie, skal ha betydning for straffutmå­lingen. Dette er ikke retten enig i.

Ett års fengsel er i tråd med aktor, politiadvo­kat Sondre Johannesen Hauge, sin påstand.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Politiadvo­kat Sondre Johannesen Hauge var aktor i saken mot 51-åringen. Retten er enig med ham i at ett års ubetinget fengsel er passende straff.
FREDRIK REFVEM Politiadvo­kat Sondre Johannesen Hauge var aktor i saken mot 51-åringen. Retten er enig med ham i at ett års ubetinget fengsel er passende straff.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway