Stavanger Aftenblad

Trumps mektige erkefiende

- Michael Seidelin Aftenblade­t/Politiken

WASHINGTON: Nancy Pelosi er Trumps erkefiende. Nå kan lederen for Representa­ntenes hus sette den avgående presidente­n sjakk matt.

Slik vi forstår politikk i Norge, hører Nancy Pelosi til litt til venstre for midten på den politiske skalaen. Hun er en beinhard realpoliti­ker som går for resultater og stemmer. Den 80 år gamle kvinnen fra California har vunnet store politiske kamper i flere tiår – og nå kan hun altså sende Donald Trump langt ut i mørket.

Blant de mange anekdotene om Nancy Pelosi og hennes forhold til president Donald Trump er én spesielt godt kjent:

I 2018 hadde presidente­n invitert pressen til å bevitne de tradisjone­lle håndtrykke­ne før et møte på det ovale kontoret i Det hvite hus, der presidente­n skulle informere lederen for Representa­ntenes hus om hans planer for muren mellom USA og Mexico.

Men før journalist­ene dro, begynte Donald Trump å snakke nedlatende om Nancy Pelosi. Han antydet at hun «i likhet med andre kvinner» – var svak. Svaret kom umiddelbar­t:

– Herr president, vaer så snill ikke å karakteris­ere styrken jeg bringer til dette møtet.

Det var en irettesett­else av typen mødre gir slemme barn.

– Du kan ikke snakke til meg på den måten, hvisket den rasende presidente­n.

Noen dager senere ble en av Nancy Pelosis fire døtre, Alexandra, invitert på tv, hvor hun kommentert­e morens bemerkning.

– Hun kan hogge hodet av folk, før de vet ordet av det, fortalte hun.

Født inn i partiet

Nancy Pelosi er datteren til en mektig demokrat med italienske forfedre, som ble medlem av kongressen og borgermest­er i Baltimore, Maryland. Som barn laerte hun av sin far at politikk handler om maktforhol­d, og hun forsto raskt at hun som kvinne kunne vaere like brutal som mennene.

Da Barack Obama i 2010 utvannet helserefor­men sin, fordi han ønsket et kompromiss med republikan­erne for enhver pris, forklarte den erfarne politikere­n den mindre erfarne presidente­n at republikan­erne vanligvis ikke var villige til å gå inn i realitetsf­orhandling­er.

Han måtte bruke demokraten­es flertall i Representa­ntenes hus, i stedet for å forhandle om en reform, belaerte hun ham. Og etter to måneders intenst arbeid var Obama-care på plass.

Nancy Pelosi er – i motsetning til ideologen Bernie Sanders – mer interesser­t i resultater enn visjoner. Time-journalist Molly Ball skriver dette i sin bok om Nancy Pelosi:

«Hun spør ikke hvilken verden vi vil leve i. Hun spør hvor stemmene er.»

Det kan virke kynisk, men takket vaere denne tøffe tilnaermin­gen til politikk, som medlem av Representa­ntenes hus siden 1987 og i to perioder som kongressle­der, det tredje høyeste embetet i USA, har hun fremmet en ganske progressiv agenda. Den spenner fra å styrke abortlovgi­vningen, øke minstelønn­a, kontroller­e lobbyisten­e, begrense offentlig støtte til oljeindust­rien, vedta helserefor­mer og yte motstand mot krigen i Irak.

Slaktet «The Squad»

Unge partimedle­mmer blir ikke beskyttet. Da fire nyvalgte kvinner ledet av Alexandria OcasioCort­ez – en gruppe som gjerne kalles «The Squad» – i juli 2019 kritiserte Nancy Pelosi for å gå inn for økte midler til grensevakt­hold, gikk det galt.

– Disse folkene har under alle omstendigh­eter sitt eget publikum, og sine egen twitter-verden, men det er ingen som støtter dem, lød det fra Nancy Pelosi, med henvisning til at de øvrige demokraten­e heller ikke stilte seg bak de fire kvinnenes linje.

Nancy Pelosi kaller seg selv en vever som må samle de mange trådene som holder Det demokratis­ke partiet sammen.

– Det har alltid vaert slik, sa hun i et intervju med Vanity Fair om vanskeligh­etene med å holde partiet samlet. – Vi har alltid hatt forskjelli­ge strømninge­r i partiet. Selv er jeg en liberaler fra San Francisco, og jeg er stolt av det. Jeg har vaert her lenge, så når de nye kommer inn er det lett å få dem til å gli inn.

En broket forsamling

Hun legger ikke skjul på at hun som ung jente laerte mye av faren, Thomas D'Alesandro som altså var borgermest­er i Baltimore. Han hadde en notatbok der navnene på venner og fiender ble notert for senere bruk, og onde tunger sier at Nancy Pelosi aldri glemmer verken venner eller fiender. Leksjonene hjemmefra kom henne til gode, da hun som fembarnsmo­r ble aktiv i Det demokratis­ke partiet i California, da minstejent­a begynte på videregåen­de.

Hun var kjempegod til å organisere ting og skaffe penger, og etter en periode som lokal partileder ble hun valgt til Representa­ntenes hus i 1987. Hun er blitt gjenvalgt annethvert år siden den gang, og er nå leder av huset for andre gang.

Nancy Pelosis image som en steinrik, skatte-elskende, innvandrin­gsvennlig liberaler fra San Francisco, kombinert med hennes andre politiske synspunkte­r, har ikke gjort henne til noen populaer skikkelse i USA, og den republikan­ske grasrota hater henne. Hun har heller ingen illusjoner om dem, – fordi alle sammen ser ut som Donald Trump, fortalte hun Vanity Fair i 2019.

– Si hva du vil om klimaendri­nger, fri abort, en sosialt rettferdig økonomi, våpenlovgi­vning og behandling av migranter. Disse folkene har alltid vaert der, og de har alltid vaert enda verre enn Trump.

Donald Trump vil gå over i historien som den eneste presidente­n som to ganger er stilt for riksrett. Nancy Pelosi vil blant annet bli husket som kvinnen som to ganger gjorde det mulig.

Energien og engasjemen­tet er der stadig. Men om to år, ved neste mellomvalg er det i hvert fall over for henne som speaker of the house.

Nancy Pelosis image som en steinrik, skatte-elskende, innvandrin­gsvennlig liberaler fra San Francisco, kombinert med hennes andre politiske synspunkte­r, har ikke gjort henne til noen populaer skikkelse i

USA, og den republikan­ske grasrota hater henne.

 ?? JONATHAN ERNST, REUTERS/NTB ?? President Donald Trump har akkurat holdt sin State of the Union-tale til Kongressen, når parlaments­leder Nancy Pelosi demonstrat­ivt river talen hans i stykker. Bak til venstre: Visepresid­ent Mike Pence.
JONATHAN ERNST, REUTERS/NTB President Donald Trump har akkurat holdt sin State of the Union-tale til Kongressen, når parlaments­leder Nancy Pelosi demonstrat­ivt river talen hans i stykker. Bak til venstre: Visepresid­ent Mike Pence.
 ?? ERIN SCOTT, REUTERS/NTB ?? The Squad er en gruppe kvinner som hører til på Det demokratis­ke partiets venstreflø­y. Fra venstre: Ayanna Pressley, Ilhan Omar, Rashida Tlaib og Alexandria Ocasio-Cortez.
ERIN SCOTT, REUTERS/NTB The Squad er en gruppe kvinner som hører til på Det demokratis­ke partiets venstreflø­y. Fra venstre: Ayanna Pressley, Ilhan Omar, Rashida Tlaib og Alexandria Ocasio-Cortez.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway