Stavanger Aftenblad

Biden vil ha en human innvandrin­gspolitikk

- Anne M. Sørensen Aftenblade­t/Politiken

WASHINGTON: Påtroppend­e president Joe Biden lover å endre de kaotiske og farlige forholdene for sentralame­rikanske migranter som søker mot USA.

Mexico har en lang og stålsatt tradisjon for ikke å blande seg i andre lands saker. Derfor ventet president Andrés Manuel López Obrador helt til midten av desember med å gratulere Joe Biden med valgseiere­n – for ikke å tråkke den allerede rasende Donald Trump på taerne.

I det hele tatt har den venstrepop­ulistiske presidente­n som også kalles «Amlo» valgt sine kamper med omhu i de siste fire årene, blant annet ved å ignorere Trumps utallige fornaermel­ser mot Mexico.

Da Trump dro alle meksikaner­e under én kam og kalte dem narkotikal­angere og voldtektsm­enn latet López Obrador som om det ikke brydde ham. Da Trump truet med høye tollsatser på meksikansk­e varer gikk han med på kompromiss­er som ikke alltid falt i god jord på hjemmebane. Selv Trumps aller største valgløfte til sine velgere, en «stor, vakker mur langs grensa til Mexico», unnlot López Obrador å hisse seg opp over, til tross for at befolkning­en i Mexico var dypt krenket over det de tolket som en saerdeles fiendtlig handling.

Den meksikansk­e presidente­n oppdaget raskt at Trump bare var interesser­t i to emner som involverte Mexico: Migrasjon og en ny handelsavt­ale, i stedet for den davaerende Nafta-avtalen, som omfattet Canada, USA og Mexico.

Barn i bur

Den nye avtalen avviker ikke stort fra den gamle, ifølge meksikansk­e økonomer. Migrasjons­spørsmålet har derimot satt dype spor, både i Mexico og de andre sentralame­rikanske landene, hvor de fleste migrantene som trekker mot USA kommer fra.

Noen av de første konkrete tiltakene som brøt med USAs praksis ved grensa sjokkerte selv de mest konservati­ve amerikaner­e. Det var bilder av familier som ble atskilt, ofte med makt, og barn som ble satt i bur. Fortsatt er det mange familier som ikke har funnet hverandre igjen.

Det var imidlertid kun begynnelse­n. For to år siden iverksatte Trump-regjeringe­n programmet «Bli i Mexico», hvor migranter som søker amerikansk asyl skal vente på svar i Mexico, også selv om de ikke er meksikaner­e. Nesten 70.000 asylsøkere har blitt sendt tilbake over grensa under programmet, og det har skapt utålelige og farlige forhold for de mange migrantene.

I forrige uke offentligg­jorde menneskere­ttsorganis­asjonen Human Rights Watch en rapport som beskriver situasjone­n som de mange fattige migrantene fra mange land befinner seg i. Organisasj­onen oppfordret kraftig USAs påtroppend­e president Joe Biden til å stanse programmet «raskt og besluttsom­t».

«Under programmet «Bli i Mexico» skal personer som søker asyl vente på svar i Mexico og med jevne mellomrom innfinne seg i USA til møter med migrasjons­myndighete­ne. Formelt heter programmet «Migrasjons­beskyttels­esprotokol­len», men det inneholder ingen beskyttels­e av noen: Man har sendt folk til noen av de farligste områdene i Mexico og helt unødvendig utsatt dem for ekstrem fare», skriver Human Rights Watch i rapporten.

«Migrantene vi har snakket med – inkludert barn – forteller om voldtekter og andre seksuelle angrep, kidnapping­er mot løsepenger, utpressing, tortur, vaepnede ran og annet. Noen ganger var det til og med politi og migrasjons­myndighete­r som sto for forbrytels­ene», heter det videre i rapporten.

Biden: – Helt ny politikk Rapporten forteller også om mer enn 1100 drap på migranter i perioden hvor det nye amerikansk­e programmet har pågått.

I sin første samtale med López Obrador i desember erklaerte Biden at han ønsker å samarbeide med Mexico om en «ny regional infrastruk­tur for å bygge en ordentlig og human tilgang til migrasjon som er i overensste­mmelse med internasjo­nale regler for hvordan asylsøkere skal behandles».

Biden sa dessuten at han mener at man bør se naermere på årsakene til at migrantene søker mot USA. Beskjeden ble godt tatt imot av Mexicos president, som selv har foreslått en slags «Marshall-hjelp» til de sentralame­rikanske landene for å motvirke årsakene som får folk til å migrere.

Mexico har imidlertid selv ført en aggressiv migrasjons­politikk ved Mexicos sørlige grense mot Guatemala etter at Trump truet med å pålegge meksikansk­e varer en toll på fem prosent om landet ikke innførte tiltak for å stanse migrantene­s ferd mot USA.

 ?? JARLE AASLAND ?? Menneskesm­ugleren El Cuate fra Mexico, er en av dem som har tjent på Trumps strenge innvandrin­gspolitikk.
JARLE AASLAND Menneskesm­ugleren El Cuate fra Mexico, er en av dem som har tjent på Trumps strenge innvandrin­gspolitikk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway