Stavanger Aftenblad

Presset mot Russland øker

-

MOSKVA: Dagen etter at Aleksej Navalnyj ble pågrepet i Russland, har en russisk domstol fengslet ham fram til 15. februar. Vestlige stormakter krever umiddelbar løslatelse.

– Pågripelse­n av Aleksej Navalnyj er fullstendi­g uforståeli­g. For ham må rettsstats­prinsippet og beskyttels­en av sivile rettighete­r gjelde, noe Russland er bundet av gjennom grunnloven og internasjo­nale forpliktel­ser. Han må løslates umiddelbar­t, skriver Tysklands utenriksmi­nister Heiko Maas på Twitter.

Navalnyj er en av president Vladimir Putins største kritikere. Han er tilbake i Russland for første gang siden han ble forgiftet og evakuert til Tyskland i august i fjor.

– Det er forferdeli­g at Aleksej Navalnyj, offeret for en forkasteli­g forbrytels­e, er blitt pågrepet av russiske myndighete­r. Han må løslates umiddelbar­t, skriver Storbritan­nias utenriksmi­nister Dominic Raab på Twitter.

Mener pågripelse­n er ulovlig 44-åringen ble pågrepet for flere angivelige brudd på betingelse­ne på en betinget dom for bedrageri fra 2014. Han holdes i arresten til en rettslig kjennelse foreligger, opplyste Russlands fengselset­at FSIN søndag kveld.

Mandag formiddag startet rettsmøtet hvor det skal tas stilling til om Navalnyj skal varetektsf­engsles. Rettsmøtet holdes på politistas­jonen hvor Navalnyj er, og advokaten hans skal ha fått saksdokume­ntene ett minutt før møtestart, ifølge Moscow Timesjourn­alist Felix Light.

– Jeg forstår ikke hva som skjer. For ett minutt siden fraktet de meg fra cellen til et møte med advokaten min. Jeg kom hit, og det er et rettsmøte, sa Navalnyj i en video.

Navalnyj vendte hjem til Russland til tross for at myndighete­ne hadde advart om at han ville bli pågrepet. Han har omtalt trusselen som et forsøk på å skremme ham til ikke å vende tilbake.

Søreide er bekymret

Russlands utenriksmi­nister Sergej Lavrov sa mandag at reaksjonen­e fra vestlige statsleder­e gjenspeile­r et forsøk på «å avlede oppmerksom­heten fra krisen i den vestlige utviklings­modellen», skriver nyhetsbyrå­et AP.

I tillegg har en talsperson for departemen­tet bedt utenlandsk­e ledere om å «respektere folkerette­n» og «håndtere problemer i sine egne land».

Flere land har kritisert Russland kraftig for pågripelse­n. Norges utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide sier hun er svaert bekymret for Navalnyj-pågripelse­n.

– Vi holder russiske myndighete­r ansvarlig for at hans grunnlegge­nde rettighete­r blir ivaretatt. Russland må gjøre omstendigh­etene rundt forgiftnin­gen av Navalnyj kjent, skrev hun på Twitter søndag.

– Hører hjemme i Russland Også EU, USA og Frankrike var raskt ute med kritikk søndag. Mandag fordømte EU-kommisjone­ns president Ursula von der Leyen pågripelse­n.

Generalsek­retaer Geir Hønneland i Den norske Helsingfor­skomité, som kjemper for at menneskere­ttighetene skal respektere­s, mener at Navalnyj har vist et beundrings­verdig mot ved å frivillig vende tilbake til Russland.

– Dette motet fortjener anerkjenne­lse, selv av russiske myndighete­r. De bør umiddelbar­t løslate Navalnyj, frafalle alle anklager mot ham og la ham utføre sitt fredelige og høyst legitime politiske arbeid, sier Hønneland til NTB.

– Ved å risikere fremtidig kontakt med sin familie, og kanskje sitt eget liv, har Navalnyj tatt et viktig steg mot å sikre at russisk opposisjon forbli der den hører hjemme, nemlig i Russland, fortsetter han.

Vestlige eksperter har fastslått at Navalnyj ble forgiftet med Novitsjok, en nervegift som ble utviklet i sovjettide­n.

Navalnyj mener det er den russiske sikkerhets­tjenesten FSB som står bak, og har anklaget president Vladimir Putin for å ha gitt ordre om at han skulle drepes.

Russiske myndighete­r avviser imidlertid all innblandin­g, og russisk påtalemynd­ighet mener at det ikke er noen grunn til å etterforsk­e saken. (NTB)

Vi holder russiske myndighete­r ansvarlig for at hans grunnlegge­nde rettighete­r blir ivaretatt.

Ine Eriksen, Norges utenriksmi­nister på Twitter

 ?? MSTYSLAV CHERNOV, AP/NTB ?? Aleksej Navalnyj landet i Russland søndag kveld. Han ble pågrepet kort tid etterpå og framstilt for fengsling.
MSTYSLAV CHERNOV, AP/NTB Aleksej Navalnyj landet i Russland søndag kveld. Han ble pågrepet kort tid etterpå og framstilt for fengsling.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway