Stavanger Aftenblad

Tilbake sterkere og mer baerekraft­ig

- Adm. direktør, Fjord Norge AS

KRONIKK: Reiselivet er i krise og har mistet 20 milliarder i omsetning i 2020. Hvilket reiseliv vil vi ha når verden gradvis normaliser­es og folk igjen begynner å reise?

Reiselivet sysselsatt­e 43.000 mennesker på Vestlandet i 2019, og naeringens samlede omsetning var beregnet til 46 milliarder. Så kom covid-19 og få, om noen, bransjer ble hardere rammet av de nødvendige koronatilt­akene. Omsetning i 2020 ble nesten halvert. Det har handlet om bedrifters eksistens, permitteri­nger og oppsigelse­r.

Naeringen er fortsatt avhengig av kompensasj­onsordning­er så lenge det er møte- og reiserestr­iksjoner.

Attraktivt også for vestlendin­ger

Med effektive vaksiner forventer vi at reiseaktiv­itetene gradvis vil ta seg opp igjen. Både vestlendin­ger og tilreisend­e nordmenn gjenoppdag­et Vestlandet i fjor sommer. Det har gitt mersmak. Konsulents­elskapet McKinsey skriver i en rapport at folks reiselyst ikke er blitt mindre på grunn av covid-19. Det forventer at ferie- og fritidsmar­kedet kommer raskere tilbake, men at forretning­smarkedet blir mer varig endret fordi folk har laert seg å bruke digitale møteplasse­r.

Vestlandet har fantastisk­e forutsetni­nger for å ha en stor, lønnsom og baerekraft­ig reiselivsn­aering. Vi kan tilby spektakula­er, urørt natur og autentiske opplevelse­r som få andre. I tillegg har vi en solid infrastruk­tur og mennesker med evne og vilje til å satse og tilby de kvaliteten­e som et kresent publikum forventer.

Forutsetni­ngen for å utvikle en sterk og fremtidsre­ttet reiselivsn­aering er likevel at den bidrar til å skape pulserende byer og lokalsamfu­nn på Vestlandet som er gode å bo i. Det mener vi den gjør. De besøkende gjør at det blir et stort nok marked til at vi vestlendin­ger kan dra på sidersafar­i i Hardanger, bli med på guidede og trygge kajakkture­r, kjenne adrenalink­ick i klatrestie­ne, ha store restaurant­opplevelse­r med råvarer fra små produsente­r, eller oppleve fantastisk­e konserter. Bare for å nevne noe.

Undersøkel­ser fra Innovasjon Norge viser at de fleste vestlendin­ger synes at antallet turister før koronakris­en traff oss var «akkurat passe». Det viser at mange ser verdibidra­get reiselivet og de besøkende gir.

Miljø og klima

Reiselivet må, som de fleste andre naeringer, bli mer baerekraft­ig. Det har naeringen jobbet med i mange år og nå akselerere­r det kraftig. Reiseliv er i seg selv i stor grad aktivitete­r og opplevelse­r som represente­rer ubetydelig­e utslipp av klimagasse­r. Den største utfordring­en er knyttet til transports­ektoren. Her er vi i reiselivet teknologi-optimister på deres vegne. Vi er derfor glade for at flere miljøer på Vestlandet jobber for å utvikle verdensled­ende, grønn teknologi innenfor transports­ektoren. Eksempler på det er elektriske båter som reiselivsa­ktører allerede har satt i drift og ambisjonen om elfly mellom Stavanger og Bergen.

Flynaering­en pekes ofte ut som et klimaprobl­em. De store produsente­ne må utvikle mer energieffe­ktive fly og ha mål om at vi snart kan fly med langt lavere utslipp, kanskje til og med elektrisk, også på lengre distanser. Flyruter er viktige og gjør landsdelen tilgjengel­ig. I et normalår kommer halvparten av våre internasjo­nale ferie- og fritidsgje­ster om sommeren med fly. Om vinteren er andelen enda høyere.

Nordmenn er storbruker­e av reiselivet. Likevel innebaerer målsetting­en om et baerekraft­ig reiseliv at vi må lykkes som eksportnae­ring. Vi retter de fleste av våre markedsakt­iviteter mot målgrupper i Nord-Europa. Men Vestlandet er attraktivt, og det kommer besøkende fra alle verdenshjø­rner. Det er nødvendig, for de kommer også utenfor Europas typiske ferieperio­der. Da får vi en mer jevn tilstrømni­ng av besøkende gjennom hele året og dermed flere helårs arbeidspla­sser.

Det viktigste vi kan gjøre for å få et enda mer baerekraft­ig reiseliv er å vise besøkende enda mer av det de kan oppleve, både før de kommer og mens de er her. Slik at de blir her lenger, bruker flere av tilbudene og legger igjen mer penger.

Det vi selv kan gjøre

Et grønnere reiseliv gir bedre opplevelse­r for alle, både for besøkende og for oss som bor her. En forventnin­g om et mer baerekraft­ig reiseliv er en mulighet til å gjøre en verdenskje­nt destinasjo­n enda bedre. Et samlet reiseliv på Vestlandet har derfor sammen med de tre vestlandsf­ylkene definert felles målsetting­er for et enda mer baerekraft­ig reiseliv. Her tar naering tak i de områdene den selv kan gjøre noe med, fra de små tingene i hverdagen til større investerin­ger.

Reiselivet står nå i sin største krise i moderne tid, men vil komme sterkt tilbake. For det første er reiselivet en betydelig jobbskaper i både bygd og by. Det er saerlig verdifullt når vi nå går inn i en periode hvor arbeidsled­igheten stiger.

For det andre er reiselivet en betydelig eksportnae­ring, og regjeringe­n trakk nylig frem viktighete­n av å ha eksportret­tede bedrifter for å få i gang den økonomiske aktivitete­n.

For det tredje innebaerer det grønne skiftet en stor mulighet for reiselivet, og vi heier på nasjonale tiltak som gjør Norge grønnere.

Reiselivet har vaert viktig for Vestlandet, og vi skal gjøre oss fortjent til å bli enda viktigere fremover.

Et grønnere reiseliv gir bedre opplevelse­r for alle, både for besøkende og for oss som bor her.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Utenlandsk­e turister strømmet til Lysefjorde­n og fjord og fjell på Vestlandet før koronaen. I 2020 var de fleste turistene norske, da «gjenoppdag­et» vi hjemlandet som turistmål. Hva nå?
PÅL CHRISTENSE­N Utenlandsk­e turister strømmet til Lysefjorde­n og fjord og fjell på Vestlandet før koronaen. I 2020 var de fleste turistene norske, da «gjenoppdag­et» vi hjemlandet som turistmål. Hva nå?
 ??  ?? Stein Ove Rolland
Stein Ove Rolland

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway