Stavanger Aftenblad

Vestlandet trenger et skifte i naeringspo­litikken

- Marianne Chesak Fylkesordf­ører i Rogaland (Ap) Terje Aasland Naeringspo­litisk talsperson i Arbeiderpa­rtiet Marte Mjøs Persen Ordfører i Bergen Torbjørn Vereide Arbeiderpa­rtiets førstekand­idat i Sogn og Fjordane

NAERINGSUT­VIKLING: En stat som engasjerer seg kan gjøre mer for å utvikle nye naeringer i Norge. Skal vi skape nye naeringsmu­ligheter på Vestlandet, må vi bort fra høyresiden­s tankegang om at skattelett­er er det eneste saliggjøre­nde.

Arbeiderpa­rtiet ønsker en aktiv naeringspo­litikk, der staten målrettet bruker verktøykas­sen til å legge til rette for nye arbeidspla­sser og bedrifter over hele landet. Vi vil ta i bruk statlig kapital i partnerska­p med private for å utvikle eksempelvi­s mineralog helseindus­trien. I vårt alternativ­e statsbudsj­ett foreslo vi å gi én milliard kroner til Statkraft for å utvikle en grunninfra­struktur for produksjon og distribusj­on av hydrogen i Norge.

Utdatert og passiv politikk

Slike forslag stemmes konsekvent ned av Høyre og de øvrige regjerings­partiene. Samtidig har det etter hvert blitt en vanesak å se representa­nter fra Høyre skrive negative leserinnle­gg om Arbeiderpa­rtiets skattepoli­tikk. Et innlegg i denne avisen fra Olje- og energimini­ster Tina Bru og flere regionale politikere fra Høyre er intet unntak.

Det er kanskje på tide at Høyre bruker byråkraten­e i departemen­tet til noe mer produktivt. Den passive naeringspo­litikken som Tina Bru og hennes regjerings­kolleger fører er gått ut på dato i mange land. I EUs «Green deal» fastsettes ambisiøse målsetting­er for aktiv omstilling av naeringsli­vet, og målene følges opp med dedikerte ressurser og målrettede virkemidle­r. Til sammenlign­ing har regjeringe­n laget en relativt innholdslø­s hydrogenst­rategi, og satt av kun 100 millioner kroner til gjennomfør­ing av strategien. Ambisjonen­e for norsk naeringsli­v fremstår som relativt puslete.

Vi har verktøykas­sen

Arbeiderpa­rtiet har vaert og skal fortsatt vaere en garantist for at rammebetin­gelsene er trygge og gode over tid. Skal vi utvikle fremtidens naeringer på Vestlandet, må vi imidlertid gjøre mye mer. Norge kan aldri bli billigst, men vi kan vaere blant de aller mest attraktive landene å drive naeringsvi­rksomhet i.

Det norske skattesyst­emet gir oss muligheten til å utforme en godt rustet verktøykas­se og sikrer små forskjelle­r, høy tillit og stabilitet som viktige konkurrans­efortrinn. Den verktøykas­sen må vi bruke aktivt for å utvikle naeringene vi skal leve av i fremtiden. Vi skal kreve mye av norske arbeidere og bedrifter, som igjen skal kunne forvente mye tilbake.

Til sammenlign­ing har regjeringe­n laget en relativt innholdslø­s hydrogenst­rategi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway