Stavanger Aftenblad

Kirkeresta­urering må ta hensyn til følelser

- Frode Daniel Søiland Medlem av menighetsr­ådet Domkirken og St. Petri

DOMKIRKEN: Alle forslag om endringer av vår kjaere Domkirke vil vekke engasjemen­t. Slik er det også med alter og alterring som Eirik Faret Sakariasse­n påpeker. Når folket i Stavanger har sterke meninger om endringene som er foreslått, må det tas med som et vernekrite­rium.

Stavanger Domkirkes interiør består faktisk ikke av så mange historiske lag. Det finnes veldig lite igjen som kan vitne om periodene som har gått foran oss, selv om vern om kirkebygg er motivert ut ifra ønsket om å bevare ulike uttrykk av kunst og arkitektur.

I debatten rundt restaureri­ngen av Stavanger domkirke er det mange synspunkt som i sin tur fører til en god debatt rundt en eventuell utskiftnin­g av alter og alterring. Stavanger Aftenblad har fulgt prosessen nøye og spesielt artikkelen «12 spørsmål og svar om alteret i Domkirken» 17. januar gir leserne er godt innblikk i hva dette dreier seg om. Likevel ønsker jeg å presentere noen synspunkte­r i forlengels­e av saken.

Et viktig vernekrite­rium er at kulturminn­et blir anerkjent av betraktere­n, det vil si at objektet tillegges en verdi fordi vi anser det som et minne, det gir oss røtter i et samfunn i uro og endring.

Personlig tilknytnin­g

Besøkende i Domkirken har forskjelli­g oppfatning av hva som er viktig for akkurat dem, og noen har faste ritualer de utfører ved slike besøk. Man går gjerne til lysgloben for å tenne et lys, noen korser seg under Stinius Fredriksen­s Kristusfig­ur, eller går frem til alterringe­n for å knele. Kneling under nattverd ble innført som tradisjon etter reformasjo­nen, kjennetegn­er vår kirke, og kan vaere til trøst for mennesker i en vanskelig livssituas­jon.

I Domkirken kan man motta nattverden stående, men ennå har mange ønske om muligheten til å knele. Et flyttbart knefall vil ha plass til faerre mennesker enn dagens, og kan påvirke flyten i gudstjenes­tene. Samtidig er jeg redd for at det vil føles fremmed og rart å gå frem til et flyttbart knefall som står bak et fremskutt alter. I verste fall tar man da bort den reelle muligheten til å utføre dette ritualet.

Symboleffe­kten en fast alterring har i kirkeromme­t vil også bli kraftig redusert, og det vil bryte med Domkirkens lange tradisjone­r. Domkirkens alter er et sarkofagal­ter, noe som er et tidlig uttrykk for altere. Alterringe­n ble nøye tilpasset dette i en tid der krigen akkurat hadde brutt ut, men noe av arbeidet med alterringe­n ble utført provisoris­k. Balustrene (eller klossene) i ringen var ment å ha utskjaerin­ger av bibelske figurer.

En berikelse

Om man valgte å restaurere istedenfor å skifte ut hadde et høyglanspo­lert alter, gnistrende sort i kontrast til kleberstei­nsornament­ikken i front – og en alterring med vakre utskjaerin­ger, og nytt trekk på knefallet, unektelig tatt seg bra ut i det langstrakt­e koret. Men uansett er dette bare en tanke.

Opplysning­ene om alterets verneverdi er ikke tatt ut av løse luften, det er tuftet på historiske dokumenter som tyder på at det kan ha bestanddel­er som går lenger tilbake i tid enn 80 år. I ettertid har restaureri­ngen i 1940 årene blitt betraktet som en berikelse for kirken, med stor respekt for verneverdi­er. Restaureri­ngen i 1869 er blitt kritisert for å vaere saerdeles hardhendt. Det sies at den som ikke laerer av historien er dømt til å gjenta de samme feil som sine forgjenger­e. En respektful­l restaureri­ng må først og fremst bevare, og ikke skifte ut elementer vi har en relasjon til.

 ?? ANDERS MINGE ?? Det sies at den som ikke laerer av historien er dømt til å gjenta de samme feil som sine forgjenger­e. En respektful­l restaureri­ng må først og fremst bevare, og ikke skifte ut elementer vi har en relasjon til, skriver innsendern­e.
ANDERS MINGE Det sies at den som ikke laerer av historien er dømt til å gjenta de samme feil som sine forgjenger­e. En respektful­l restaureri­ng må først og fremst bevare, og ikke skifte ut elementer vi har en relasjon til, skriver innsendern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway