Stavanger Aftenblad

Negativt tunnelsyn om Høyres visjoner

- Tina Bru Olje- og energimini­ster (H)

POLITIKK: Det er lenge siden jeg har sett noen utvise en slik evne til å lese med negative og mistenksom­me øyne, som Arve Nyland (15.1) gjorde med statsminis­terens og mitt innlegg (4.1) om muligheten­e i Rogaland.

For det første kan jeg forsikre om at vi politikere klarer å skrive selv, så komplisert er det tross alt ikke. Innlegget vil man heller ikke finne igjen i en annen avis, i et annet fylke, med andre navn og betegnelse­r. Riktignok satt ikke jeg og statsminis­teren oss fysisk ned og hadde skrivestue sammen, men innlegget er skrevet i samarbeid. Også er det selvfølgel­ig helt greit at Nyland ikke liker at vi skriver om Høyres politikk og visjoner i et valgår, men det er nå en gang ganske normalt at partier og politikere gjør det.

Ikke galt å se fremover

For det andre så klarer jeg heller ikke se hva som er så galt med å noen ganger trekke opp noen visjoner, se litt fremover og male med en litt bredere penn. Jeg er enig i at politikken skal vaere konkret og jordnaer, noe den også er i hverdagen. Men innlegget handlet altså om hvor vi ser Rogaland noen år frem i tid, da må man kunne tillate seg å snakke litt mer overordnet. Men siden konkrete ting etterlyses, skal jeg selvfølgel­ig bidra med det.

Nyland kritiserer voldsomt måten vi omtaler olje- og gassindust­rien på, og harselerer med at vi trekker frem at stabile og forutsigba­re rammevilkå­r fortsatt vil vaere noe av det viktigste i 2025. Han om det. For det er faktisk noe av det viktigste. Det er også forutsetni­ngen for at naeringen skal kunne baere og lykkes med den omstilling­en de er i gang med, og som vi understøtt­er. For eksempel gjennom vår støtte på over 2 milliarder kroner til verdens største flytende havvindpar­k, Hywind Tampen, som Equinor og partnerne på Snorre og Gullfaks bygger for å forsyne installasj­onene med fornybar kraft.

Nytt industriel­t eventyr

Denne havvindpar­ken kan vaere starten på et nytt industriel­t eventyr for Norge, Vestlandet og Rogaland. Et annet eksempel er at vi nå nettopp tok investerin­gsbeslutni­ng på det største klimaprosj­ektet i norsk industri noensinne, Langskip og Northern Lights-prosjektet (fullskala karbonfang­st- og lagring). Så kan jeg også nevne at vi forrige uke la frem en ambisiøs klimaplan med konkrete tiltak og mål for at vi skal nå utslippsmå­let for 2030 – dette inkluderer også gradvis økte klimaavgif­ter for norsk sokkel, for å raskere utløse klimainves­teringer også i denne naeringen.

Nyland kritiserer oss også mangel på nytenking og konkrete tiltak. Flere konkrete tiltak for årene foran oss vil selvsagt bli presentert når vi legger fram partiprogr­ammet vårt, men for å kort nevne noen konkrete ting vi har gjort bare det siste året, som vil komme Rogaland sitt naeringsli­v til gode: Vi har satset nytt, både med tiltak og penger for å få fart på hydrogen som energibaer­er i Norge. Vi har nettopp åpnet to områder for havvindsko­nsesjoner på norsk sokkel. Vi har nettopp sendt konsekvens­utrednings­program for havbunnsmi­neralutvin­ning på høring. Vi har nettopp endret skatteregi­met for vannkraft, for å utløse flere nye investerin­ger.

Jeg har nettopp varslet at jeg i løpet av våren vil legge frem en stortingsm­elding som omhandler hvordan vi skal sikre videre verdiskapi­ng og foredling på bakgrunn av våre fantastisk­e energiress­urser. Jeg kunne fortsatt.

Vil ikke unnskylde

Politikken er både de små og store ting. Den er ofte naer, men den kan (og bør) også vaere visjonaer. Og partier har konkrete saker de er aller mest opptatt av. For Høyre handler de sakene om å skape mer og inkludere flere. Da må vi legge til rette for flere arbeidspla­sser og trygge de vi har. Vi må skape gode kompetanse­miljø, og bli grønnere. Vi må satse på skolen og god kvalitet i helsetjene­stene vi alle i løpet av livet har behov for.

Jeg vil ikke unnskylde at jeg og statsminis­teren skrev en kronikk om disse sakene, med et litt overordnet blikk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway