Stavanger Aftenblad

Gi oss en ny klimastrat­egi og -debatt!

- Steffen Oliver Saele Siv.ing., styremedle­m av Klimavenne­r for Kjernekraf­t Tore Kanstad Siv.ing., Klimavenne­r for Kjernekraf­t Henrik Berg Forsker, nestleder av Klimavenne­r for Kjernekraf­t

ENERGI: Kjernekraf­t må inn i diskusjone­n dersom vi ønsker et baerekraft­ig lavutslipp­ssamfunn.

Et nyttårsøns­ke til norske folkevalgt­e, journalist­er og miljøverno­rganisasjo­ner: Gi oss en ny klimastrat­egi og -debatt!

2020 har vaert et hardt år for mange, også for klimaet på tross av en periode med litt mindre utslipp pga. koronaviru­set. Og selv om vi har hørt nyheter om «billigere fornybar enn fossil» og «hus som lager mer energi enn de bruker», så har vi ikke klart å snu trenden med økende CO2utslipp globalt. Det er tydelig at vi trenger en ny strategi og en fornyelse av debatten.

Den nye klimadebat­ten må vaere basert på det som betyr noe for jorden: summen av CO2-utslipp. Klimaet bryr seg lite om anekdotisk­e hendelser, utslipp på enkeltsted­er og i kortere perioder. 1 kilo CO2 fra dieselmoto­ren på Mjøsa har like stor innflytels­e på klimaet som kiloen fra et nyoppstart­et kullkraftv­erk i Afrika.

Den nye klimastrat­egien må ta høyde for dette, og fokusere på utslippsre­duksjon globalt. Og her bør politikere benytte de virkemidle­ne som gir mest nytte, raskest mulig, uten å diskrimine­re teknologi eller tiltaksste­d.

Implemente­ring av kjernekraf­t Naturligvi­s vil mindre tiltak også vaere nyttig, som reduksjon av forbruk, energieffe­ktiviserin­g og installeri­ng av solcellepa­neler. Men i senter av debatten må de mest effektive tiltakene få sin plass, som implemente­ring av kjernekraf­t.

Vi forventer at banken utsteder lån uten at det diskrimine­res på bakgrunn av kjønn, navn eller hudpigment­ering. Og at rentene er fornuftige, uavhengig av om en fjern onkel mislighold­te sitt lån mange tiår tilbake. På samme måte må det forventes at bygging av kjernekraf­tverk globalt og nasjonalt vurderes på bakgrunn av samme sett kriterier som alle andre klimatilta­k, uavhengig av fordommer.

Nytt år, nye muligheter

Dette kan vaere utfordrend­e, men likevel tror vi at norske opinionsle­dere har de nødvendige forutsetni­ngene for å klare dette. Med et nytt år, nye muligheter og noe blankere ark, er det på tide med en fornyet, moderne, opplyst og fordomsfri energistra­tegi. Om det nå er i form av en ny stortingsm­elding, ny partipolit­ikk, oppdaterte organisasj­onsvedtekt­er eller et nyttårsfor­sett, kjernekraf­t må inn i diskusjone­n dersom vi ønsker oss et baerekraft­ig lavutslipp­ssamfunn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway