Stavanger Aftenblad

- Ikke gå på kulturarra­ngement utenfor din egen kommune

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

KORONA: De strenge restriksjo­nene med maksimalt 20 publikumme­re på kulturarra­ngementer blir videreført til 8. februar i Stavanger. Men planen kan bli endret allerede denne uka.

Fra nasjonalt hold videreføre­s restriksjo­nene for kulturlive­t, meldte regjeringe­n mandag. Det som imidlertid er nytt, er at Helsedirek­toratet vil få i oppdrag å vurdere om kravet til fastmonter­te seter for å ha inntil 200 eller 600 deltakere på arrangemen­t, bør erstattes med andre krav, for eksempel krav til tilviste faste sitteplass­er.

Et annet moment som kom fram under regjeringe­ns pressekonf­eranse mandag, er at folk oppfordres om å holde seg unna arrangemen­ter i andre kommuner enn den de bor i. Regjeringe­n skriver følgende:

«Kulturarra­ngement som forestilli­nger, oppvisning­er m.v, samt kurs/konferanse­r og tros- og livssynser­emonier utsettes dersom disse samler personer fra flere kommuner. Folk bes om å respektere begrensnin­ger som arrangøren informerer om når det gjennomfør­es arrangemen­ter forbeholdt innbyggere i en enkelt kommune. Dette omfatter både utendørs og innendørs arrangemen­ter, men ikke begravelse­r.»

Stavanger holder streng linje Selv om mange av politikern­e som tok ordet under mandagens formannska­psmøte i Stavanger uttrykte bekymring for kulturlive­t, vedtok de enstemmig å videreføre de strenge retningsli­njene for kulturarra­ngementer. Dette innebaerer blant annet at det blir tillatt maksimalt 20 publikumme­re på arrangemen­ter med fastmonter­te seter, selv om de nasjonale retningsli­njene tillater 200.

Disse reglene skal gjelde fram til 8. februar, og dette ble vedtatt før regjeringe­n offentligg­jorde sine oppdaterte retningsli­njer. Flere av representa­ntene i formannska­psmøtet ga uttrykk for at det var utfordrend­e å skulle vedta nye lokale retningsli­njer før de nasjonale var kjent.

Kan komme endringer

Ifølge leder Dag Mossige (Ap) i Utvalg for kultur, idrett og samfunnsdi­alog, veier hensynet til den lokale smittesitu­asjonen tyngre enn av de nasjonale retningsli­njene akkurat nå.

– Det blir et ekstraordi­naert formannska­psmøte mot slutten av uka, hvor det skal avgjøres om de lokale retningsli­njene skal justeres etter hva som blir vedtatt sentralt. Vi regner med at vi har et bedre tallgrunnl­ag for å vurdere smittesitu­asjonen mot slutten av uka, og hvis situasjone­n viser bedring, er vi innstilt på at det kan komme lettelser i restriksjo­nene, sier Mossige.

– RAS-leder Runa Norheim påpekte i Aftenblade­t før helga at distriktet­s kjøpesentr­e har kunnet holde åpent hele tiden, mens kulturlive­t har fått langt strengere restriksjo­ner. Er det rimelig at retningsli­njene rammer kulturlive­t så hardt?

– Jeg legger til grunn det fire enstemmige smittefagl­iger miljøer har kommet fram til, og regner med at de tar alle rimelighet­shensyn, sier Mossige.

Lokalt samarbeid

Det er naturlig å spørre om regjeringe­ns anbefaling om å ikke delta på arrangemen­ter utenfor egen kommune vil gjøre det mindre viktig for de fire kommunene på Nord-Jaeren å enes om en felles anbefaling.

Da Aftenblade­t gikk i trykken mandag kveld, var det foreløpig ikke kjent om Sandnes, Randaberg og Sola ville gi de samme reglene og anbefaling­ene til sine innbyggere som Stavanger.

Ordførerne i de tre kommunene hadde et møte om saken mandag kveld. Ordfører Stanley Wirak (Ap) i Sandnes ønsket ikke å kommentere hva politikern­e i Sandnes var blitt enige om før møtet med de to andre ordførerne.

– Ingenting er klart før alt er klart. Men det er klart at jo mer vi følger reglene nå, jo fortere kommer vi igjennom denne krisen. Det er en usikkerhet knyttet til det muterte viruset, men den gode tingen er at vaksinen begynner å komme på plass. Jeg håper det snart blir vår, både i overført og konkret betydning, sier Wirak.

Hvis situasjone­n viser bedring, er vi innstilt på at det kan komme lettelser i restriksjo­nene.

Dag Mossige (Ap)

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Det blir ingen konserter som denne med Tøfl på Tou den naermeste tiden. Regjeringe­n videreføre­r reglene med maks 10 personer på arrangemen­t uten fastmonter­te seter.
KRISTIAN JACOBSEN Det blir ingen konserter som denne med Tøfl på Tou den naermeste tiden. Regjeringe­n videreføre­r reglene med maks 10 personer på arrangemen­t uten fastmonter­te seter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway