Stavanger Aftenblad

En fargesterk kunstlabyr­int

- Trond Borgen

UTSTILLING: En enestående flott opplevelse, skriver Trond Borgen om utstilling­en i BGEgalleri­et i Stavanger.

BGE Contempora­ry Art Project: Apichaya Wanthiang, In Changing Yesterday’s Weather, maleri. Til og med 7. februar.

En bedre vaksine mot korona-depresjon enn Apichaya Wanthiang praktfulle maleriutst­illing i BGE finnes knapt–og den er reseptfri og helt gratis. Ikke bare er hun en svaert dyktig maler; hun har også sørget for en helt spesiell utstilling­sregi, en totalinsta­llasjon som både gjør at maleriene ikke kun blir flate bilder på en vegg, men tredimensj­onale objekter som åpner og lukker utstilling­srommet mens jeg beveger meg rundt omkring i det.

Men la meg starte med det helt grunnlegge­nde: penselstrø­ket. Wanthiang (født i Thailand 1987, bosatt i Oslo) maler rett på lerretene uten å påføre tradisjone­ll grundering (priming) først. Det får den tynne akrylmalin­gen til å trekke inni, og delvis gjennom, tekstilfib­rene, med et resultat hun vet å utnytte til fulle: maleriene får en matt og mettet overflate med farger som ulmer og skinner med en indre glød. Stille. Det er som om motivene rolig trekker seg tilbake, samtidig som de også er fulle av liv og kraft. Et slående visuelt paradoks, som skyldes at Wanthiangs formspråk er ekspresjon­ismens, hvor fargene drives opp i en intensitet som går utenpå disse landskapen­es «realistisk­e» natur.

Åpenbaring­en

For her dreier det seg mer om hvordan kunstneren opplever landskapet­s former og farger, med en inderlighe­t som får hele utstilling­en til å lyse. Det er godt gjort å få det ekspresjon­istiske maleriet til å virke så friskt etter at det har eksistert i godt over hundre år. Klarheten i disse motivene henger også sammen med en forenklend­e, lett naivistisk stil; enkle, rolige former avløses av abstrahert heftighet, som får rommet til å vibrere og pulsere. Å se en kunstner håndtere fargene på så sterkt vis er en åpenbaring av de sjeldne.

Dette er en scenografi­sk utstilling: jeg ledes inn og ut gjennom lett labyrintis­ke strukturer–trerammer eller -bukker plassert i lokalet. Maleriene er montert på disse, som settstykke­r til en film eller på teater, og som besøkende på utstilling­en går jeg gjennom ulike landskapsk­onstellasj­oner. Noen ganger med bredt utsyn over flere motiver, andre ganger med begrenset sikt, konfronter­t med ett motiv om gangen.

Erindringe­n

Da jeg besøkte Wanthiangs utstilling i Kristiansa­nd kunsthall sist høst, var også der utstilling­sregien en egen opplevelse: en stor struktur av tre reiste seg foran meg, dels hus, dels stillas; jeg kunne både gå inn i den og klatre oppå. Wanthiangs malerier var plassert som vegger i denne bygningen. Lenger inne, i neste rom, så jeg den samme strukturen, også her med maleriene hengt inni. Likt, men likevel ikke. Utstilling­en het «Jeg har vaert her før» og handlet bl.a. om erindringe­ns usikre preg, hvor det vi en gang opplevde og tror vi husker, er forskjøvet i tid og rom om vi oppsøker stedene og minnene igjen, senere: var det virkelig sånn? For meg ble dette en sterk opplevelse av det som engang var, som over tid blir noe annet gjennom erindringe­ns upålitelig­e slør.

Så ser jeg det samme her, som ett aspekt ved Wanthiangs utstilling i Stavanger. Bildene er malt over en periode på åtte år; motivene er hentet fra hjembyen hennes i Thailand, fra Øst-Afrika og fra Sør-Frankrike. Nå gjenser hun disse stedene, besøker dem igjen, men kun i utstilling­en, samtidig som hvert av dem også blir noe annet fordi det også forrykkes og farges av de øvrige motivene, av hennes samlede maleriske erfaringer. Slik kan hun faktisk forandre gårsdagens vaer, som hun antyder i utstilling­stittelen. Scenografi­en lar oss alle oppleve noe av det samme, fordi vi kan se hvert enkelt maleri i ulike sammenheng­er, alt ettersom hvor vi står eller beveger oss i rommet. Det vi først så, forrykkes og blir senere til noe annet. Derfor er dette en enestående flott utstilling­sopplevels­e.

Wanthiangs motiver er malt i fjernere, lysere himmelstrø­k enn vinterkald­e Norge; de synger i rommet, for de baerer et varmere lys og de vakreste farger.

Maleriene får en matt og mettet overflate med farger som ulmer og skinner med en indre glød.

 ??  ??
 ?? TROND BORGEN ?? Apichaya Wanthiang, «I stretch my arm and point at it», 2017.
TROND BORGEN Apichaya Wanthiang, «I stretch my arm and point at it», 2017.
 ?? TROND BORGEN ?? Apichaya Wanthiang, «In Changing Yesterday's Weather», malerier 2012–2020.
TROND BORGEN Apichaya Wanthiang, «In Changing Yesterday's Weather», malerier 2012–2020.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway