Stavanger Aftenblad

Åpner opp for barneidret­ten – men ikke i Stavanger

- Ingvild Lygren ingvild.lygren@aftenblade­t.no

KORONA OG IDRETT: I to uker har innendørs fritidsakt­ivitet vaert stengt for alle. Nå åpner regjeringe­n idrettshal­lene igjen, men i Stavanger møter du fortsatt stengte idrettsdør­er.

Stavanger kommune valgte mandag formiddag å videreføre forskrifte­n som har vaert gjeldende fram til nå. Dette til tross for at regjeringe­n har åpnet opp for at barn og unge under 20 år kan trene og delta på fritidsakt­iviteter som normalt - både ute og inne.

Det vil si at begrensnin­gene som har vaert gjeldende i Stavanger de siste to ukene, forsatt gjelder. All innendørs idrettsakt­ivitet er fortsatt stengt, også for barn og unge.

Dette kan bli endret senere i uken, dersom det er smittevern­faglig anbefalt.

– Formannska­pet er spesielt opptatt av barn og unge, og har signaliser­t et ønske om å kunne åpne opp for innendørs idrett med grupper på ti personer når dette er smittevern­faglig anbefalt. Det er det ikke i øyeblikket, sier direktør Leidulf Skjørestad for bymiljø og utvikling i Stavanger kommune.

Formannska­pet vil møtes senere i uken og vurdere om det er grunnlag for en gradvis åpning blant annet når det gjelder innendørs fritidsakt­iviteter for barn og unge under 20 år. Dagens restriksjo­ner er gjeldende fram til 8. februar.

Hinna Håndball valgte å stenge all trening 3. januar, og har ikke hatt noen form for organisert trening de siste to ukene. Avgjørelse­n ble tatt på grunn av økende smittetall og at de ønsket å bidra til å stoppe smittespre­dningen.

Denne uken har klubben valgt å åpne opp for at spillerne kan trene utendørs i grupper på inntil ti personer. Årsaken er at flere trenere har sett behov for litt mer organisert trening.

– Vi så at en del spillere hadde utfordring­er med å trene alene eller sammen med en venninne. Det er ikke alle som har en de kan ringe og spørre om å trene med. Det er kjempevikt­ig at de får mulighet til litt aktivitet, ellers kommer en del til å slutte. Vi har allerede mistet spillere, helt fra de yngste til de på toppnivå, sier daglig leder Lisa Sigbjørnse­n i Hinna Håndball.

Sviktende motivasjon Idrettshal­lene i hele Rogaland har vaert stengt i to uker grunnet høyt smittetryk­k. De kommer trolig til å vaere stengt en stund til. Daglig leder Kristine Jøntvedt i Ålgård håndballkl­ubb i Gjesdal kommune håper at hun kan få barn og unge tilbake på trening snart.

Hun merker at motivasjon­en hangler hos en del av spillerne. Mange har trent lenge uten å få spille kamper, mens andre har verken fått trene eller spille kamper i en lengre periode.

– Vi har en stor jobb å gjøre når det åpner opp for å få bredden på plass igjen. Vi vil ha spillerne tilbake nå, men holder ut en uke eller to til hvis det trengs for å lette på smittetryk­ket, sier hun.

– Videotreni­ng uten utstyr

På grunn av høyere smittetryk­k i Rogaland enn en del andre steder i landet, har dette ført til strengere lokale restriksjo­ner.

Det har gjort at blant annet turnerne i Sandnes Turnforeni­ng, og andre idrettsutø­vere, har tapt treningsti­mer og blitt satt tilbake i utviklinge­n sammenlikn­et med andre utøvere.

– De trener alternativ­t og med videotreni­ng online, men har ikke tilgang til apparater og utstyr. Konsekvens­en kan bli at de mister gnisten og slutter. Det er allerede lavere pensjonsal­der blant turnere enn andre idretter, sier daglig leder Øyvind Gjerde i Sandnes Turnforeni­ng.

Sola, Randaberg og Sandnes kommune valgte å avvente med å vedta nye forskrifte­r til etter pressekonf­eransen om nasjonale tiltak mandag. Nye forskrifte­r var ikke vedtatt da Aftenblade­t gikk i trykken mandag.

 ?? JAN INGE HAGA ?? Håndballen må smøre seg med tålmodighe­t i Stavanger. Det er forsatt forbudt med all innendørs idrett i kommunen.
Bildet er tatt i en annen sammenheng.
JAN INGE HAGA Håndballen må smøre seg med tålmodighe­t i Stavanger. Det er forsatt forbudt med all innendørs idrett i kommunen. Bildet er tatt i en annen sammenheng.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway