Stavanger Aftenblad

– Usikkerhet­en er det verste

- Bernhard Veland bernhard.veland@aftenblade­t.no

KORONA OG IDRETT: De lokale klubbene holder aktivitete­n i gang, men ingen vet når det blir lov å spille fotball igjen.

Det er snart gått ett år siden idretten i Norge stengte ned. Toppidrett­en og barn og unge kom etter hvert i gang med treninger og kamper, men store deler av breddefotb­allen for voksne over 20 år har ligget brakk siden 12. mars, og flere tusen voksne fotballspi­llere har ikke spilt en eneste organisert kamp siden høsten 2019. Mandag kom det nye koronatilt­ak både nasjonalt og lokalt, og de legger fortsatt store begrensnin­ger for idretten framover.

Frykter for motivasjon­en

På Varhaug har mennenes A-lag i 4. divisjon trent to ganger i uken i påvente av en mulig sesong.

– Vi har trent med avstand. I utgangspun­ktet fortsetter vi med det til spillerne ikke ønsker det lenger. Foreløpig har det vaert greit, men klart det er store utfordring­er med å holde motivasjon­en oppe. Vi har hele tiden tenkt at det finnes noe å trene mot, men det blir fjernere og fjernere, sier Varhaugs ferske trener Simon Stapnes.

– Vi har vaert 20 stykker på trening, og folk har vaert ivrige. Men dette (koronatilt­akene) er nok et slag i trynet. Vi har et håp om enkel serie. Noe mer tør jeg ikke forvente, sier Stapnes.

Planlegger sesong

Rune Harestad er daglig leder i Staal Jørpeland, en klubb med tre seniorlag.

– Den største utfordring­en er usikkerhet­en, at vi må planlegge ut fra at det blir en sesong, men ikke vet når. Jo lengre tid det går, jo vanskelige­re blir det å vite hvordan spillerne reagerer, om de er med hvis det blir kamper igjen, sier Harestad.

– Hvordan tror du sesongen blir?

– Vi går ut fra at det blir full sesong, men det kommer an på når de åpner opp. Jeg tror det blir i sommer en gang. Hvis det blir så sent som 1. august, tipper jeg at det blir en enkel serie, slik det var tenkt i fjor. Det er i så fall mye bedre enn at det ikke blir noe som helst.

Savner trening

I Strand har ikke spillerne i Staal eller andre idrettslag fått trene organisert de siste ukene, men i Stavanger har A-laget til Vardeneset

BK vaert i gang med øvelser i mindre grupper.

– Jeg hadde håpet at det snart var mulig med kontakt igjen. Normal trening. Kamper og sånt er viktig det og, men skikkelige treninger er det største savnet, sier daglig leder Morten Osaland.

Han har et håp om å komme i gang med vanlige treninger tidlig i vår og en sesong som starter i mai/juni for klubbens fire seniorlag.

– Hvordan har denne tiden vaert for dere?

– Usikkerhet­en har vaert vanskelig. Vi hadde håpet at vi kunne komme i gang med vanlig trening lokalt etter hvert som de åpnet opp for det i høst. Akkurat nå skjønner jeg at det er strengt.

Det er kretsene som organisere­r breddefotb­allen. På NFFs hjemmeside­r ligger terminlist­en for 2021-sesongen allerede ute, men enn så lenge har ingen svar på når det blir spilt seniorfotb­all igjen.

– Vi i kretsen har diskutert når vi skal starte opp seriespill­et og mener det er naturlig med en oppstart etter påske og heller forlenge sesongen utover høsten. Vi har et godt håp om å komme i gang igjen, sier daglig leder Erik Løland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway