Stavanger Aftenblad

Sandnes Garn solgte 13,7 millioner garnnøster i 2020

- Dag-Henrik Fosse Journalist dag.henrik.fosse@ aftenblade­t.no Julie Teresa Olsen Journalist julie.teresa.olsen@ aftenblade­t.no Pål Christense­n Fotograf paal.christense­n@ aftenblade­t.no

FOSS-EIKELAND: Strikkebøl­gen under koronapand­emien har gitt eventyrlig vekst for Sandnes Garn.

– Nesten ikke til å tro, sier toppsjef, Harald Mjølne. Resultatet er nesten dobbelt så stort som i det forrige toppåret 2017.

Han har fremdeles vanskelig for å fatte at 13,7 millioner garnnøster ble kjørt ut fra Foss-Eikeland i Sandnes i fjor. Men så var også gigantanle­gget ved Figgjoelva en pengemaski­n for bedriften i 2020.

– Vi hadde som mål å holde budsjettet, men fikk et resultat før skatt som ligger 40 millioner over, sier administre­rende direktør Harald Mjølne.

To skift, både i garnproduk­sjonen og ferdigvare­lageret, har vaert nødvendig for å holde tritt med ordreinnga­ngen. Dessuten har mange stått i jobb både i helger og på fridager.

Det er store dimensjone­r over produksjon­shallen. 22.000 kvadratmet­er gulvflate, like mye som arealet av fire fotballban­er, gir god plass til garnproduk­sjonen. Maskinene er kjøtt til bristepunk­tet for å klare å dekke en stadig økende etterspørs­el.

Mange av disse går for fullt tirsdag 19. januar. Kakofonien når øregangene, og gjør det vanskelig å høre hva som blir sagt én meter unna.

– Vi har utnyttet maskinpark­en maksimalt, og har bygd opp en topp moderne bedrift. Flere nye maskiner produserer mer effektivt og raskere enn de gamle, sier han.

Etter råvarene kommer inn, skal det meste vaskes og kjemmes, spinnes, tvinnes, farges og nøstes før det sendes til ferdigvare­lageret.

– Hvis noen hadde sagt til meg for ett år siden at vi skulle øke så mye som i 2020, ville jeg sagt at vi ikke ville vaere i stand til å produsere så mye, sier Mjølne.

Men han tok feil.

Drahjelp fra korona

– Hva er hemmelighe­ten bak salgssukse­ssen?

– Alt handler om koronapand­emien, sier han. Strikkeint­eressen har økt i takt med nedstengni­ngen av samfunnet, og anbefaling­ene fra myndighete­ne om å begrense utelivet og holde seg mest mulig hjemme.

Styrken i strikkebøl­gen har neppe vaert større. Og vi selger både på design og kvalitet, sier han. Samarbeid med kjendiser som skiskytter Tiril Eckhoff og den danske strikkedes­igneren Mette Wendelboe Okkels, eller PetiteKnit, som hun kaller seg, med 400.000 følgere på Instagram, bidrar sterkt til strikkeint­eressen hos stadig yngre. Sosiale medier er veldig viktig for oss, sier Mjølne.

Rask responstid på ordrer, fleksibel produksjon, moderne utstyr, tilgang til råvarer, lav gjeld, god likviditet og at omsetninge­n har økt uten å øke faste kostnader trekkes også frem.

Netthandel­en har doblet seg til 17 millioner, men er fortsatt bare 5 prosent av total omsetning.

Han peker også på rask responstid når nye ordrer tikker inn, fleksibel produksjon, moderne utstyr, og god tilgang til råvarer og at bedriften har klart å øke omsetninge­n uten å øke de faste kostnadene. Bare produksjon­skostnaden­e har økt i tråd med økende omsetning.

– Vi vil kjøpe inn ekstra mye råvarer nå, det har vi likviditet til, sier han.

Bedriften har lav gjeld.

– Når forsto du at 2020 ville bli et rekordår?

– Vi har alltid i tankene at vi skal dekke etterspørs­elen, så allerede i begynnelse­n av fjoråret så jeg at urolighete­ne i verden kunne begrense tilgangen til råvarer.

Tok grep

Nedstengni­ng i andre land, som India og Peru gjorde det vanskelige­re. Jeg sikret meg tidlig leveranser gjennom kontaktnet­tet mitt, og bestilte det jeg kunne. I april «eksplodert­e» etterspørs­elen, og trykket holdt seg hele året.

– Du tvilte på at garnproduk­sjonen kunne vokse så mye?

– Ja, sier Mjølne som ikke helt vet hvilke ord han skal bruke for å beskrive den enorme salgssukse­ssen.

– De ansatte har stått på. Her er

Hvis noen hadde sagt til meg for ett år siden at vi skulle øke så mye som i 2020, ville jeg sagt at vi ikke ville vaere i stand til å produsere så mye.

Harald Mjølne, administre­rende direktør

mye flinke folk. I løpet av 2020 har bedriften ansatt 12 nye. De fikk også bonus i fjor på 17.000 kroner hver, sier han.

Flere med suksess Bryneselsk­apet House of Yarn slår også alle rekorder i koronaåret 2020.

– Det har vaert et fantastisk år for oss, slik det har vaert for resten av bransjen. Vi nådde nesten 300 millioner kroner i omsetning, sier Tor Henrik Knutsen, administre­rende direktør i selskapet, som eier Dale Garn, Du Store Alpakka og Gjestal Garn.

Den forrige rekorden ble satt i 2018. Da omsatte selskapet for 270 millioner kroner. I 2019 endte omsetninge­n på 250 millioner.

– Vi har også doblet omsetninge­n av strikkepin­ner, og det tyder på at det har kommet mange nye stikkere det siste året. Salget av garn øker i alle kanaler. Vi selger mer både til fagbutikke­r, kjeder og på nett, sier Knutsen.

Han tror ikke på videre vekst i 2021, men tror tallene vil holde seg stabilt høye.

– Dette bidrar til å trygge arbeidspla­sser. Nå tror vi at omsetninge­n stabiliser­er seg på et veldig høyt nivå.

Drahjelp av Team Ingebrigts­en Daglig leder av Oltedal-selskapet Viking Garn, Ivar A. Ullebust, holder foreløpig tallene tett til brystet, men også han kan melde om tidenes år. 2020 startet med nedgang, men i mars begynte pilene å peke oppover.

– Det har vaert et gullår. Vi ender på 50 prosent økning i omsetninge­n sammenlign­et med året før, sier Ullebust.

Han varsler offensiv satsing fremover.

– Vi tror 2021 kommer til å bli et nytt, godt år. Akkurat nå holder vi på å ansatte en femte designer, forteller han.

Viking Garn får god hjelp av kjente ansikter som blant annet Team Ingebrigts­en, artist Hanne Sørvaag og tidligere modell Kathrine Sørland.

– Gode profiler betyr mye for salget. Jeg har lagt merke til at strikk fra Viking-garn stort sett er på forsiden av ukebladene hver eneste uke. Det er et godt tegn, sier Ullebust.

Sør-Korea nytt marked Sandnes Garn produserer garn både til norske butikker og til utlandet fra fabrikken like ved Figgjoelva. Maskinene går for fullt, og det vil de gjøre i hvert fall frem til sommeren slik ordretilga­ngen er nå.

99,5 millioner av inntektene kommer fra eksport, vel 28 prosent av salget.

I Norge, Sverige, Danmark og Finland selger Sandnes Garn direkte til butikk. 550 butikker her i landet selger garn fra Sandnes, 200 i Danmark, 120 i Sverige og 75 i Finland. Utenfor Skandinavi­a er salget størst til Tyskland, Island, Russland, USA og Canada.

Sandnes Garn kjøper halvfabrik­atene fra hele verden. Finere ull hentes fra Australia, Argentina og Uruguay. Alpakka fra Peru.

Knappe 20 prosent er norsk ull, og har økt i det siste.

Det meste av råvarene farger vi selv, sier garnbedrif­tssjefen.

– Ingen fremtid

Harald Mjølne overtok garnbedrif­ten ved årtusenski­ftet.

Far til Harald Mjølne ville ikke at sønnen skulle gå inn i ullvarebra­nsjen. Det er ikke her fremtiden ligger, sa han.

Sønnen fulgte ikke rådet. Etter 29 år i mekanisk industri og oljebransj­en gikk han over i tekstilbra­nsjen. Oldefaren Ole Nielsen er grunnlegge­ren av DFU, De Forenede Ullvarefab­rikker, som ble startet som spinneri på Ålgård i 1870. Produksjon­en ble lagt ned i 1990-årene. Familien har gjennom flere generasjon­er jobbet i tekstilbra­nsjen.

De fem siste årene er samlet omsetning i Sandnes Garn naer 1,4 milliarder kroner, og resultat før skatt til sammen 164 millioner kroner.

 ??  ?? Sandnes Garn solgte strikkepin­ner for 20 millioner kroner i fjor,
Sandnes Garn solgte strikkepin­ner for 20 millioner kroner i fjor,
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? LEHTIKUVA ?? Skiskytter­en Tiril Eckhoff samarbeide­r med Sandnes Garn og designer egne plagg.
LEHTIKUVA Skiskytter­en Tiril Eckhoff samarbeide­r med Sandnes Garn og designer egne plagg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway