Stavanger Aftenblad

– På Tellenes kan det bygges batterifab­rikk uten de kjente konflikten­e

- Arnt Olav Klippenber­g arnt.olav.klippenber­g@aftenblade­t.no

SOKNDAL: Vindmøller på alle kanter, natur som allerede er ødelagt, ingen matjord, ingen naboer og kraftverke­t i Åna Sira like i naerheten. Kan Tellenes i Sokndal vaere kinderegge­t som batterifab­rikantene leter etter?

Deponiet til Titania er det største i sitt slag i Norge. Aftenblade­t var der i 2017 i forbindels­e med at deponiet snart er fullt. Finnes det muligheter her for ny industri? Eller kanskje vel så interessan­t, gråsteinti­ppen til Titania like i naerheten.

Nå gjør en rekke kommuner seg vakre for friere som vil bygge batterifab­rikk. Felles for mange av dem er at konflikten­e følger i kjølvannet. Bjerkreim vil ha batterifab­rikk i Hetlandssk­ogen. Det vil ikke protestgru­ppen som kaller seg «Bevar Hetlandssk­ogen». På Jaeren har det stormet rundt Kalberg. Her har «Vern Kvernaland» markert seg som sterke motstander­e av å få et industrian­legg i matfatet Jaeren.

Steindødt

Så har vi Sokndal. Stiller du deg i deponiet til Titania, slik miljøsjef Anne Heidi Nilsen gjorde på bildet, ser du ikke en eneste nabo. Du ser heller ikke en eneste grønn flekk som kan kalles matjord. Til naturverne­re som vil ha uberørt natur går det trygt an å si at her er naturen allerede ødelagt. Det er bokstaveli­g talt steindødt i området.

Det du derimot ser er vindmøller. Ett av Norges største vindkrafta­nlegg ligger her. Du skal heller ikke langt unna for å finne vannkraft. Går du opp på toppene, kan du skimte Åna Sira nede i dalen. Hvis vi ser på kravlisten for et slikt anlegg, er det to svakheter med Sokndal. Den første handler om vei. Der har Sokndal en vei å gå. Men – på den andre siden, en god forbindels­e til E39 er en kampsak i kommunen. En batterifab­rikk er kanskje det som trengs for å gjøre vei i vellinga. Flyplass er et annet punkt. Med bedre tilførsels­vei, og ny E39, vil Sola kun vaere en times tid unna. Avstanden til Kjevik blir heller ikke avskrekken­de lang med ny motorvei.

Tellenes ligger ikke langt fra Jøssingfjo­rd. Her vil det lett kunne transporte­res ut og inn det som trengs av konteinere. Naerhet til kontinente­t er et annet fortrinn for Sokndal.

Tilbudslis­ta

En av aktørene som vil bygge batterifab­rikk, er Bjørn Rune Gjelsten. Tilfeldigv­is etablerte han seg i Sokndal i fjor da han kjøpte Rekefjord Stone.

Ifølge E24 er dette noe av det kommunene må kunne tilby: y Arealer på opptil én kvadratkil­ometer med tilgang på kjølevann y Mulighet for strømforbr­uk på 100–300 megawatt, det vil si et kraftforbr­uk på inntil 2,6 terawattim­er strøm per år ved en full utbygging y kommunikas­jon, infrastruk­tur og lokale tjenester for inntil 2000 arbeidere y Tilgang på 3000 kubikkmete­r kjølevann og prosessvan­n per dag y Mulighet til å transporte­re

200 containere inn og ut hver uke y Naerhet til flyplass.

Sokndal

Naeringssj­ef Nils Jacobsen i Sokndal sier at kommunen har spilt inn Tellenes til ulike aktører. Kommunen holder på med en regulering­splan og 200 mål er foreløpig blinket ut med mulighet for utvidelse.

– Når det gjelder å hente spillvann, så har vi sett for oss Guddalsvat­net, sier Jacobsen.

Direktør Dag Larsen sier at Titania ennå leter etter et område for nytt deponi. Siste Aftenblade­t snakket med dem hadde de 4–5 alternativ­er i sjø og på land.

– Et av dem er å fylle mer opp i dagens deponi, sier Larsen.

Han sier at en mer interessan­t lokaliseri­ng er gråbergtip­pen til Titania som ligger like i naerheten.

Naeringssj­ef Jacobsen fremhever den kortreiste energien de kan tilby på Tellenes.

– I dag går kraften fra vindturbin­ene til Google, men i realiteten går kraften inn i kraftnette­t, det er mer en gimmick at den går til Google. Her kan kraften i framtiden gå direkte fra nabolaget til industrien i området.

Jacobsen forteller at Sokndal er med i samarbeide­t som kalles New Kaupang.

– Her selges områdene på Tellenes inn overfor kraftkreve­nde industri. Et av fortrinnen­e er selvsagt at vi ikke har mange av de samme konflikten­e vi ser andre steder, sier Jacobsen.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Ved Titania er det store områder som kan brukes til kraftkreve­nde industri. Kanskje er det gamle deponiet plassen, hvis Titania finner ut at det er fullt og samtidig finner en ny plass å deponere.
PÅL CHRISTENSE­N Ved Titania er det store områder som kan brukes til kraftkreve­nde industri. Kanskje er det gamle deponiet plassen, hvis Titania finner ut at det er fullt og samtidig finner en ny plass å deponere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway