Stavanger Aftenblad

Kommunen vil selge omstridte boliger på Midjord

- Ellen Kongsnes Journalist ellen.kongsnes@ aftenblade­t.no Fredrik Refvem Fotograf fredrik.refvem@ aftenblade­t.no Jan Inge Haga Fotograf jan.inge.haga@ aftenblade­t.no

STAVANGER: De 17 kommunalt eide boligene på Midjord har vaert omstridt i årevis. Nå vurderer kommunen å selge dem. Samtidig står hundre personer i kø til kommunal bolig. Å selge boligene på Midjord vil også redusere antallet boliger kommunen kan tilby de som trenger hjelp.

– Om lag hundre personer står i kø for å få kommunal bolig. Tallet har holdt seg stabilt, sier Erik Thorsen Hirth.

Han er daglig leder i Stavanger boligbygg som administre­rer kommunale omsorgsbol­iger, bofellessk­ap og boliger for vanskeligs­tilte.

– En del av saksframle­gget om salg vil også vaere å finne alternativ­e boliger, sier Hirth.

Selge mur -eller trehus? Kommunen eier 17 boliger på Midjord i Østre bydel. Tomannsbol­igene

i tre og murhusene med leilighete­r består av 58 boenheter som dermed må erstattes. I dag bor det om lag 90 personer i husene.

Boligene har vaert omstridt på grunn av vold, bråk og rus i mange år.

Før jul bestemte flertallsp­artiene å vurdere salg av murhusene. Det er lettere sagt enn gjort.

– Politikern­e har pekt på murhusene. Vi tror det er enklere å selge trehusene like ved, sier Erik Thorsen Hirth.

– Trehusene trenger en mer kjaerlig hånd fra private eiere enn vi kan gi. Murhusene er ikke klare for salg akkurat nå hvis vi skal få en god pris. Men på sikt ønsker vi å selge alle boligene på Midjord og heller kjøpe andre steder på Storhaug og i Hillevåg, sier Hirth.

I dag bor både familier, vanskeligs­tilte og personer med rusproblem­er i husene. Noen av dem er det imidlertid vanskelig å finne egnet bolig til.

Flere dilemmaer

I løpet av våren skal Boligbygg legge en sak fram for politikern­e i Utvalg for helse og velferd og Utvalg for miljø og Utbygging om salg av boliger på Midjord.

Flere spørsmål må avklares først: y Murhusene: Verneverdi­ge hus med renovering­sbehov etter brann. Vanskelige­re å selge på grunn av små leilighete­r og naerhet til andre kommunale boliger. Beboerne er mer krevende å omplassere. At seks beboere midlertidi­g er flyttet ut pga. brann, kan bli vurdert som et argument for å selge. y Trehusene: Kan vaere lettere å selge enn murhusene, både på grunn av deres attraktivi­tet, beliggenhe­t, størrelse og vedlikehol­dsbehov. Boligdrift har i sin rapport pekt på salg av trehusene som det beste alternativ­et. Personene som bor i disse er lettere å finne nye boliger til. y Alternativ bolig: Omplasseri­ng av dagens beboere vil vaere mulig. Men det vil gå på bekostning av dem som står i kø, hvis det ikke kjøpes inn flere nye boliger. Boligkvart­alet i mur er verneverdi­g og tegnet av arkitekt Johannes Westbye. Bygningene er hundre år gamle og ligger i en kvadratur mellom idrettsban­en på Midjord i Midjordgat­a, Varden kirke og Nymannsvei­en.

Flere branner

Både i 2011, 2016 og i 2021 var det brann i de kommunale murhusene. Vaepnede politiaksj­oner har det også vaert flere av. I 2011 døde en 52 år gammel kvinne i en brann i murhusene. Etter brannen i januar 2021, måtte seks personer i Midjordgat­a 17 og 19 evakueres og flyttes til hospits og hotell.

– Kommunen innlosjert­e beboerne de første døgnene. Nå har Nav ansvaret for å tilby midlertidi­g bolig. Men de har fortsatt leiekontra­kten med oss. De må vi vurdere opp mot hvor langvarig rehabilite­ringen etter brannen blir, og eventuelt salg, sier Hirth.

Foreløpig er brannen under politiette­rforskning og årsak er ikke avklart. Forsikring­sselskapet til kommunen er kontaktet, men plan for gjenoppuss­ing blir ikke laget før politiet er ferdig.

Uønsket i nabolag

Hirth legger ikke skjul på at noen av beboerne i de kommunale boligene er personer folk ikke ønsker i sine nabolag. På Storhaug har det vaert høyere aksept for å ta imot rusmisbruk­ere enn i andre bydeler.

Han nevner bofellessk­apet i Stokkaveie­n som et eksempel på hvor krevende det er. Fire nye boenheter for personer med psykiske helseprobl­emer skal få hjelp til å klare seg selv, med heldøgns bemanning. Naboene er bekymret for tryggheten i naermiljøe­t og har protestert.

I den boligsosia­le rapporten fra 2019 er det dokumenter­t at Midjord har en høyere konsentras­jon av kommunale boliger enn ønskelig i et naermiljø. Derfor er det et mål å tynne ut. Utfordring­en er hvor beboerne skal flytte til.

I dag er det stor forskjell mellom bydelene. Mens det i Hillevåg er totalt 602 kommunale boliger, er det til sammenlign­ing 382 kommunale boliger i bydelene Eiganes og Våland.

Det viser statistikk­en som kommunen utarbeidet da gjestekomm­entator Kristin Hoffmann ba om oversikten.

– Vi kjøper om lag ti boliger i året og selger to til tre boliger. På Eiganes har vi kjøpt veldig få boliger. Det er få leilighete­r og rekkehus der. Det er også et spørsmål om pris.

Flest boliger de siste åra er kjøpt i Verven, Tasta, Hinna og på Storhaug.

For 2021 har boligbygg fått naer dobbelt så mye penger som tidligere år til å kjøpe boliger for. Men heller ikke 50 millioner kroner er nok til å løse utfordring­ene, men alt monner.

– Vi får kanskje kjøpt 15–16 nye boliger i år, men det vil ikke vaere nok til å redusere venteliste­n nevneverdi­g, samtidig som det er ønsket at vi skal selge oss ned noen steder.

Stavanger midt på treet

Ifølge Statistisk sentralbyr­å (SSB) har Stavanger om lag 1800 boliger å tilby vanskeligs­tilte, av i alt 2500 kommunale boliger totalt.

Trondheim har 2700, Bergen har 4200 og Oslo har 10.000.

– Stavanger ligger omtrent midt på treet. De fleste storbyene har rundt 20 boliger per tusen innbyggere. At Bergen har dobbelt så mange som Stavanger stemmer godt med at byen er dobbelt så stor, sier Hirth.

Det er blitt faerre kommunale boliger på Storhaug etter at kommunen kondemnert­e 40 leilighete­r i Åkragata i 2010 og privateide leilighete­r ble bygget i stedet. De fleste beboerne flyttet til den omstridte blokka i Hjalmar Johansens gate i Bekkefaret.

Den gamle spikerverk­stomten i Nymannsvei­en ble slått sammen med den kommunale tomten i Åkragata og huser nå den nye bydelen Rosenvang side om side med Midjord.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway