Stavanger Aftenblad

Smittevern – hvem avgjør i kommunen?

- Ane Rebekka Solberg Tillitsval­gt i Utdannings­forbundet, Johannes Laeringsse­nter Stian Røst Tillitsval­gt i Utdannings­forbundet, Johannes Laeringsse­nter

STAVANGER: Hvem kan avgjøre når smittevern­veilederen for ungdomssko­le og videregåen­de ikke lenger passer for voksenoppl­aeringa ved Johannes Laeringsse­nter?

Som tillitsval­gte i Utdannings­forbundet på Johannes Laeringsse­nter ønsker vi å belyse hvordan hverdagen til deltakere og laerere ved skolen er for tida. Johannes Laeringsse­nter er en av Stavangers største skoler med en stor andel voksne elever. Mye har blitt skrevet om laereres utfordring­er under covid-tida. Smittevern­veiledere har blitt utarbeidet og et trafikklys­system er skolenes ledestjern­e i arbeidshve­rdagen.

På tross av at Johannes Laeringsse­nter er en av Stavangers største skoler, er det ikke alle som kjenner virksomhet­en like godt. Her har vi barn, elever og deltakere fra barnehagea­lder og opp til godt voksne. I dette innlegget ønsker vi å rette søkelyset på arbeidshve­rdagen for laererne på grunnskole for voksne og norskoppla­ering for voksne innvandrer­e.

Langvarig bekymring

Mange av våre medlemmer har lenge uttrykt bekymring for smittevern­et for både laerere og deltakere, og etter jul har dette eskalert. Våre deltakere er en svaert sammensatt gruppe. Vi har akademiker­e som trenger norskkurs, unge voksne som skal ta grunnskole­fag, analfabete­r som skal laere å lese og skrive og alt imellom dette. Felles for mange er at de er foreldre som er bosatt i hele kommunen, og noen også i nabokommun­er. En følge av dette, er at de også har barn på mange av Stavangers barnehager og skoler. En stor andel av våre deltakere er avhengig av kollektivt­rafikk for å komme seg til skolen. Mange har begrenset norskkunns­kap og selv om kommunen, skolen og laerere står på for å informere om smittevern­tiltak, kan man ikke vaere forsikret om at alle forstår. I en rapport fra FHI står det at det er en høyere andel bekreftet smittet og covid-relatert sykehusinn­leggelser blant utenlandsf­ødte som bor i Norge – vår elevgruppe. Vårt skoleslag, voksenoppl­aering, har ikke en egen smittevern­veileder, men skal følge veilederen for ungdomssko­le og videregåen­de «så langt det passer». Vi er nå på rødt nivå, som i prinsippet betyr litt mer digital undervisni­ng for noen grupper, maks 20 elever i klasseromm­et med en meters avstand.

Det er ikke bare ved Johannes Laeringsse­nter det diskuteres heftig i disse dager. En av våre kolleger ved et annet voksenoppl­aeringssen­ter har kontaktet Koronarådg­ivningen ved FHI med sine lignende bekymringe­r nylig. Hun fikk dette til svar: «Antall personer en syk person kan smitte, øker med alder, opp til et visst punkt. Det at dere har studenter mellom 20 og 60 år gjør at de har et annet smittemøns­ter enn barn og unge. Det anbefales derfor at dere bruker rådene som gjelder for universite­t, høyskole og fagskole.» Samtidig vet vi at kunnskapsm­inisteren har blitt forelagt dette spørsmålet og svart at hovedgrunn­en til at voksenoppl­aering skal følge denne smittevern­veilederen, er at det er viktig at disse elevene år møte på skolen. På hvilket tidspunkt skal den enkeltes smittevern gå foran?

For mange laerere og deltakere oppleves det nå som et paradoks at man i mediene blir fôret med et regime: Hold avstand, ha få naerkontak­ter og bruk munnbind, mens regimet på skolen er tilnaermet normalt for mange grupper, men med en meters avstand.

Ikke nok kjennskap

Både laerere og deltakere er engstelige, og det merkes nå en økt slitasje blant personalet. I Aftenblade­t kan vi den 15. januar lese at kommunedir­ektøren i Stavanger fortsatt betegner smittesitu­asjonen i Stavanger som alvorlig, og at han går inn for å forlenge smittevern­tiltakene til 8. februar. Vår bekymring er at de som fatter beslutning­er ikke har god nok kjennskap til vår skolehverd­ag – og vi lurer også på hvem som kan vedta at å følge smittevern­veileder for ungdomssko­le og videregåen­de ikke lenger passer?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway