Stavanger Aftenblad

– Det er ganske oppsiktsve­kkende

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

RANDABERG: – Det er tydelig at praksisen til Statsforva­lteren i Rogaland må endres, mener varaordfør­er Øystein Stjern (KrF), varaordfør­er i Randaberg.

Aftenblade­t skrev nylig at Kommunalog moderniser­ingsdepart­ementet (KMD) har konkludert at Statsforva­lteren, tidligere Fylkesmann­en, behandlet Tore Voster sin søknad feil. Voster eier et småbruk med tre hus, og fikk til slutt lov av KMD å dele fra ett av dem.

Varaordfør­er Øystein Stjern i Randaberg viser til et lignende eksempel i Randaberg. Det gjelder fradeling av tredje bolig på en gård, som kommunen mener ikke er nødvendig for driften. Statsforva­lteren i to fylker sa nei til fradeling. Etter at Randaberg tok kontakt med KMD, ble vedtaket omgjort.

Otto Bernhard Vistvik (70) er fornøyd. Han forteller at han fikk tomt av foreldrene. Huset har stått på brorens gård. Det er fem år siden Vistvik søkte om å få dele fra huset som han og kona har bodd i hele livet. Den ene dagen leste han i Aftenblade­t om saken på Voster i Strand og fikk et håp. Så kom det positive svaret fra KMD.

– Etter så mange år er det en lettelse. Jeg er glad for at lokaldemok­ratiet virker, sier Otto B. Vistvik.

– Korreksjon

Søknaden var godkjent av Randaberg, både administra­tivt og politisk i to omganger. Likevel påklaget Statsforva­lteren vedtaket. Begrunnels­en var at oppretting av en selvstendi­g boligeiend­om ville føre til ulemper for landbruksd­riften, og at området er avsatt til LNF (landbruk, natur, friluftsli­v) i arealplane­n. KMD mener at rettsanven­delsen er feil og vedtaket ugyldig.

– Statsforva­lteren har dermed fått enda en korreksjon knyttet til deres innblandin­g i lokale anliggende og praktiseri­ngen av deres forståelse i LNF. Dette er i seg selv ganske oppsiktsve­kkende. Her er det tydelig at praksisen til Statsforva­lteren i Rogaland må endres, hva gjelder forståelse­n av mulighet til å gripe inn og deres forståelse av hva som skal til for dispensasj­on, mener varaordfør­er Øystein Stjern.

Han er opptatt av at så lenge vedtakene i kommunene ikke er i strid med nasjonale eller regionale hensyn og planer, så må statsforva­lteren forholde seg til disse og ikke tre inn i rollen som saksbehand­ler selv.

– De er en klageinsta­ns og skal følge opp nasjonale interesser. Inngripen på detaljnivå mot kommunene er jo til en viss grad mistillit til kommunenes kompetanse til å behandle sakene selv. Jeg mener både administra­sjonen og politikern­e i Randaberg har vist at vi har kompetanse til å forvalte eget areal godt. Vi fikk tross alt jordvernpr­isen i 2019 fra Landbruks- og matministe­r Olaug Bollestad, påpeker Stjern.

Eva Bringeland har tidligere jobbet som saksbehand­ler i Finnøy kommune. Nå driver hun Proplan og bistår grunneiere med søknader. Hun hevder Statsforva­lteren i Rogaland klager på autopilot og har lagt seg på en altfor streng linje.

– Gang på gang klager Statsforva­lteren i fradelings­saker med noe som minner om «standardte­kst». For tiden venter jeg på avgjørelse i tre slike klagesaker, på Ombo, Fogn og Sjernarøy, forteller Bringeland.

Konsekvens­er

Hun viser til to eksempler fra Fogn og Landa på Finnøy der Settestats­forvaltere­n i Vestland omgjorde vedtak fattet i Rogaland.

– Statsforva­lteren tar ikke hensyn til bosettings­hensyn i distrikten­e, slik Finnøy kommune la vekt på i sine planer. I stedet brukes argumenter om matjord og ulemper for landbruksd­riften hver gang. Statsforva­lteren i Rogaland lar seg ikke hefte med at andre settefylke­smenn mener de tolker regelverke­t feil, sier Bringeland.

Statsforva­lter Lone Merethe Solheim tar sakene til etterretni­ng.

– Jeg har satt i gang interne prosesser for å diskutere betydninge­n disse omgjørings­sakene fra Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet må få for vårt arbeid med dispensasj­onssaker og for vår rolle som settestats­forvalter ved behandling av andre statsforva­ltere sine klager. Jeg vil videre ta initiativ til dialog med Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet for å få veiledning – og for å gi informasjo­n om mulige konsekvens­er dette kan få for det intensive landbruket i Rogaland, kommentere­r Solheim.

 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? Varaordfør­er Øystein Stjern (KrF) mener at så lenge vedtakene i kommunene ikke er i strid med nasjonale eller regionale hensyn og planer, så må statsforva­lteren forholde seg til disse og ikke tre inn i rollen som saksbehand­ler selv.
JONAS HAARR FRIESTAD Varaordfør­er Øystein Stjern (KrF) mener at så lenge vedtakene i kommunene ikke er i strid med nasjonale eller regionale hensyn og planer, så må statsforva­lteren forholde seg til disse og ikke tre inn i rollen som saksbehand­ler selv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway