Stavanger Aftenblad

Fant hemmelig tilfluktsr­om fra nazi-tiden på byggeplass

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Under anleggsarb­eid ved Lagårdsvei­en 78–80 i Stavanger støtte en gravemaski­nfører nylig på noe høyst uvanlig.

Ute på parkerings­plassen, noen få meter fra den travle Lagårdsvei­en, dukket det opp et hull i bakken. Og nede i hullet var det en ståldør.

Gravemaski­nføreren lot seg ikke stoppe av det. Han hoppet ut av førerhuset og ålte seg ned i hullet og fikk åpnet døra inn til et tilfluktsr­om, som har ligget her siden krigens dager.

Anleggsled­er Harald Bollestad i Jaerentrep­renør viser gjerne fram «hulen» til Aftenblade­t. Vi åler oss ned i undergrunn­en, gjennom en smal åpning der rustne armeringsj­ern stikker ut fra betongen.

Vel nede åpenbarer det seg to rom, hver på 7–8 kvadratmet­er, bortimot tre meter under taket. En gang leder ut i østlig retning, formodentl­ig endte den opp i villaen som en gang sto på tomten, Lagårdsvei­en 78.

Rommene er sparsommel­ig møblert. En naken lyspaere. Et rustent sikringssk­ap. En luke til en luftekanal. På gulvet masse rot og boss, mye antakelig fra 70-tallet, da villaen ble revet for å gi plass til det som lenge var Statens Hus i Rogaland.

Leder i Hirden

Under krigen var villaen hjemmet til Peder Herman Rasmussen. Han var ingeniør og en kjent nazist i Stavanger, medlem i Nasjonal Samling helt fra 1934 fram til okkupasjon­ens slutt i 1945. Avisen 1. Mai skrev under rettsoppgj­øret om hans løpebane i Hirden under krigen, først som troppsføre­r for seniorhird­en fra 1. april 1941. Han avanserte til sveitfører i august samme år og endelig til fylkingsfø­rer for Rogaland fra september 1944.

Erik Ettrup er med i Militaerhi­storisk forening i Rogaland og har gitt ut flere bøker om okkupasjon­stiden. Han forteller at Rasmussen var sentral i Hirden og at han var en mektig mann i Stavanger under krigen.

– Han var også rådgivende ingeniør i et kommunalt utvalg som ble nedsatt for å utrede luftvernet i Stavanger under krigen, så at han fikk bygget sitt eget tilfluktsr­om faller ganske naturlig.

– Etter krigen måtte han ut av huset, og politiets rasjonerin­gsnemnd flyttet inn i huset i en periode, sier Ettrup.

– Var det vanlig å bygge egne tilfluktsr­om?

– Ja. Det var bare et par offentlige tilfluktsr­om i Stavanger ved krigsutbru­ddet. Jeg vil anslå at det i hvert fall ble bygd et hundretall­s private tilfluktsr­om som dette, og da saerlig i tilknytnin­g til rikmannsvi­llaer som denne på Lagårdsvei­en, sier Ettrup.

Rettsoppgj­ør

Under landssviko­ppgjøret ble

Rasmussen, som på det tidspunkt hadde skiftet navn, av lagmannsre­tten dømt til sju års straffarbe­id. Han ble også dømt til inndraging av over 200.000 kroner, dels privat og dels for firmaet, som skal ha hatt oppdrag tilsvarend­e 12 millioner kroner for tyskerne i løpet av krigen.

Omregnet i dagens kroneverdi tilsvarer beløpet om lag 250 millioner. Inndraging­en i rettsoppgj­øret tilsvarer om lag 4 millioner kroner etter dagens verdi.

Kommunen har gravd fram søknadspap­irene og sirlige plantegnin­ger for tilfluktsr­ommet fra sine arkiver, årgang 1941. Selve huset ble revet en gang på 1970-tallet for å gi plass til byggene som i mange år rommet Statens Hus og Vegvesenet.

Spørsmålet nå er hva som skal skje med de skjulte, 80 år gamle tilfluktsr­ommene. Byggherren, represente­rt av Link Arkitektur, gjorde helt rett, stanset arbeidet

og meldte straks fra til kommunen da byggverket under bakken kom til syne.

Bevaring?

Kommunen, ved byantikvar­en, konkludert­e imidlertid raskt at det ikke finnes hjemmel for å kreve tilfluktsr­ommet vernet. Byantikvar­en kunne ønske å bevare bygget, men siden det ikke er et krigsminne, på linje med bunkere og andre militaeran­legg, men «bare» et privat tilfluktsr­om, blir det opp til byggherren å ta beslutning­en.

Og byggherren legger størst vekt på økonomi og framdrift i dagens prosjekt, en betydelig oppgraderi­ng, oppussing og utvidelse av bygningsma­ssen i Lagårdsvei­en 78–80.

Derfor er beslutning­en at tilfluktsr­ommet blir revet med det aller første. Dette også av sikkerhets­hensyn, da det skal kjøre tunge maskiner oppå taket, og ingen riktig vet hva den 80 år gamle konstruksj­onen tåler. Anleggsled­er Bollestad har bakgrunn fra betongfage­t, og er på ingen måte imponert, verken over betongen, som har skallet av i store flak eller armeringen, som har blitt delvis fortaert av rust i årenes løp.

– Men det var et spennende funn. Det er ikke ofte det dukker opp noe slikt, sier han.

Jeg vil anslå at det i hvert fall ble bygd et hundretall­s private tilfluktsr­om som dette, og da saerlig i tilknytnin­g til rikmannsvi­llaer som denne på Lagårdsvei­en.

Erik Ettrup, Militaerhi­storisk forening i Rogaland

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Slik ser tilfluktsr­ommene ut i 2021. Anleggsled­er Harald Bollestad viser vei.
FREDRIK REFVEM Slik ser tilfluktsr­ommene ut i 2021. Anleggsled­er Harald Bollestad viser vei.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway