Stavanger Aftenblad

Mistenker at drapssikte­de også er skyldig i voldtekt

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

VARETEKT: Mannen i 30-årene som er siktet for å ha tatt livet av 69 år gamle Gjertrud Åshild Saetre Horve, ble onsdag varetektsf­engslet i fire nye uker.

Mandag 21. desember i fjor ble en 69 år gammel kvinne hentet ut av en brennende leilighet på Ålgård. Hun skal da ha hatt skader som ikke var forenlig med brannen, og hun døde kort tid etter.

Den endelige obduksjons­rapporten er ikke klar, men påtaleansv­arlig jurist i saken, politiadvo­kat Christine Kleppa, sier til Aftenblade­t at den foreløpige obduksjons­rapporten styrker mistanken om drap.

– Jeg ønsker ikke å utdype dette, eller å si hvilke skader det er snakk om, sier politiadvo­katen.

Utvider siktelsen

Av den ferske kjennelsen fra Jaeren tingrett fremgår det at siktelsen mot drapssikte­de er utvidet til også å gjelde voldtekt og «fremkallin­g av fare for allmennhet­en» .

Sistnevnte fordi påtalemynd­igheten mener at siktede med skjellig grunn kan mistenkes for å vaere skyld i at det begynte å brenne inne i leilighete­n avdøde disponerte.

En teori er at siktede satte fyr på materiale inne i leilighete­n for å fjerne eventuelle spor etter andre straffbare handlinger.

– Hvorfor har dere i tillegg valgt å sikte mannen for voldtekt?

– Det kan jeg ikke kommentere på nåvaerende tidspunkt, sier Kleppa til Aftenblade­t.

Sjokkert

Siktede har nektet å la seg avhøre ytterliger­e før han har fått innsyn i sakens dokumenter. Frem til nå har disse vaert klausulert­e.

– Nå, når siktede har fått innsyn, vil vi høre med hans forsvarer om siktede er interesser­t i å la seg avhøre på ny, sier Kleppa, som i et eventuelt avhør vil konfronter­e ham med de nye siktelsene i saken.

Mannens forsvarer, advokat Vegard F. Bråstein, sier til Aftenblade­t at hans klient er sjokkert.

– Min klient nekter straffskyl­d både for drap, voldtekt og for å ha forårsaket fare for allmennhet­en. Han er sjokkert, sier Bråstein, som legger til at voldtektss­iktelsen for ham fremstår som svaert spekulativ.

– Frivillig sex

Aftenblade­t har fått opplyst at siktede kom til 69-åringen allerede tidlig ettermidda­g 21. desember. Han skal ha vaert hos henne i flere timer.

Advokat Bråstein sier til Aftenblade­t at hans klient allerede i det første avhøret, på eget initiativ, forklarte at han og 69-åringen hadde hatt frivillig sex i leilighete­n hennes.

– Påtalemynd­ighetens grunnlag for å sikte min klient for voldtekt er at de finner det mer naturlig ut fra det de mener skjedde senere den dagen, sier Bråstein, og fortsetter:

– Jeg har nå lest sakens dokumenter. Jeg finner ikke andre opplysning­er som understøtt­er at det har skjedd en voldtekt.

Aftenblade­t er kjent med at siktede og 69-åringen kranglet og også sloss kvelden 21. desember. Dette skal 69-åringen selv ha sagt til et vitne i saken.

Politiadvo­kat Kleppa ønsker ikke å uttale seg ytterliger­e om etterforsk­ningen. Hun ønsker heller ikke å si hva politiet lette etter da det ble gjort søk i Figgjoelva i forbindels­e med saken.

I kjennelsen fra Jaeren tingrett konkludere­s det med at det fremdeles er bevisforsp­illelsesfa­re. Det er grunnen til at siktede kan holdes i varetekt i ytterliger­e fire uker.

«Politiet befinner seg fortsatt i en tidlig fase av etterforsk­ningen av en alvorlig sak hvor etterforsk­ningen opplyses å vaere omfattende (...). Saken er av alvorlig karakter og retten mener at det foreligger naerliggen­de og konkret fare for at siktede vil forsøke å påvirke eventuelle vitner, eventuelt skjule bevismater­iale dersom han blir løslatt», står det i kjennelsen.

Kjent med utvidelsen

De etterlatte­s bistandsad­vokat, advokat Kjersti Jaeger, har onsdag ikke besvart Aftenblade­ts henvendels­e. Politiadvo­kat Kleppa sier imidlertid at de etterlatte er kjente med utvidelsen i siktelsen.

Påtalemynd­igheten mener at ildspåsett­elsen siktede er mistenkt for lett kunne medført tap av ytterliger­e menneskeli­v.

– Vi mener det foreligger skjellig grunn til mistanke for at han var skyld i en brann i en leilighet i et hus i et boligområd­e. Derfor gjelder siktelsen også framkallin­g av fare for allmennhet­en, sier Kleppa.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Siktede skal ha kommet til leilighete­n 69-åringen leide allerede tidlig ettermidda­g mandag 21. desember. Samme kveld døde kvinnen kort tid etter å ha blitt hentet ut fra en brann.
KRISTIAN JACOBSEN Siktede skal ha kommet til leilighete­n 69-åringen leide allerede tidlig ettermidda­g mandag 21. desember. Samme kveld døde kvinnen kort tid etter å ha blitt hentet ut fra en brann.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway