Stavanger Aftenblad

– Vi har nok gode prosjekter til å forsvare noe vekst

- Marius Lorentzen Marius.Lorentzen@e24.no

OPPRYDDING: Equinors nye utenlandss­jef er i gang med en opprydding i den internasjo­nale portefølje­n. Samtidig skal det fortsatt satses og Al Cook ønsker å få opp store funn Equinor har hatt liggende i bakken i årevis.

Etter to uker i sin nye jobb som konserndir­ektør for den internasjo­nale olje- og gassvirkso­mheten i Equinor, gikk Al Cook ut med en klar melding:

– Ser man på de siste kvartalsra­pportene våre, var ikke den internasjo­nale virksomhet­en lønnsom. Det er jeg klinkende klar på at vi må tilbake til, sier Cook til E24.

Selskapet har satt i gang en full gjennomgan­g av alle landene og investerin­gene man sitter på rundt i verden – et arbeid som ledes av Cook.

Den fullstendi­g oppdaterte planen vil bli lagt frem på den årlige kapitalmar­kedsdagen, som har blitt utsatt til 15. juni, men allerede nå er enkelte ting klare: y Målet er en «smalere og dypere portefølje» – det betyr at man skal vaere i faerre land og at man skal ha tyngre tilstedeva­erelse der man faktisk er y Olje- og gassvirkso­mheten på land skal få en ny tilnaermin­g etter at man blant annet har gått på store tap i USA

De nye taktene fra Cook, og Equinors intensiver­ing av vridningen mot fornybar, er imidlertid ikke ensbetyden­de med at den internasjo­nale olje- og gassvirkso­mheten er i en nedbygging­sfase:

– Tvert imot. Jeg føler et stort ansvar for å levere verdier til aksjonaere­ne og utnytte den kunnskapen som finnes i organisasj­onen, sier Cook.

– Så dette er ikke noen historie om nedgang, men fokuset er verdi og ikke volum isolert sett, fortsetter han.

Investerer stort i Brasil

Brasil fortsetter å suse oppover listen over Equinors viktigste land.

Tidligere konsernsje­f Eldar Saetre satte i 2018 erfarne Margareth Øvrum til å lede satsingen, og Brasil ble skilt ut fra den internasjo­nale virksomhet­en og fikk sin egen plass i konsernled­elsen.

Øvrum gikk av med pensjon ved nyttår og fra 1. juni vil Brasildivi­sjonen bli plassert tilbake under den internasjo­nale virksomhet­en som Cook leder.

Det betyr ikke at Brasil er noe mindre viktig og det vil vaere et av de tyngste satsingsom­rådene hans fremover, skal vi tro Cook.

– Vi har oppstart på Peregrino fase to senere i år og før sommeren forventer vi å ta investerin­gsbeslutni­ng på Bacalhau-feltet, som er det største egenoperer­te feltet til Equinor utenlands noensinne, sier Cook.

– I tillegg holder vi på med mer leting og utviklinge­n av gassprosje­ktet BM-C-33 går også stadig fremover, fortsetter han.

I tillegg til feltene i Brasil peker Cook både på Rosebank-funnet i Storbritan­nia som Equinor kjøpte av Chevron og North Platte-funnet

i den amerikansk­e Mexicogolf­en.

– Så vi har nok gode prosjekter til å forsvare noe vekst, men vi må også erkjenne at mange av stedene som har vaert kontantgen­ererende for oss er i nedadgåend­e trend, sier Cook.

Vil ha noen sture hub-er

I 2017 gikk Lars Christian Bacher, tidligere finansdire­ktør og en av Cooks forgjenger­e som internasjo­nal sjef, ut og sa at selskapet ønsket å bygge opp flere satsingsom­råder utenlands – utover Norge, Brasil og USA.

– Er dette fortsatt planen, og er det i tillegg til Brasil land som Canada, Storbritan­nia, Russland og Argentina som er interessan­t å vokse i?

– For meg er det viktig å ha noen faerre, men betydelige posisjoner. Så jeg mener vi må sikre

at vi har noen regioner og land der vi har skalaen til å utgjøre en forskjell. Enkelt sagt må vi ha organisasj­onen, relasjonen­e, teknologie­n og konkurrans­ekraften hvert sted, sier Cook.

Cook sier at listen som nevnes «er god, men utelukker ikke andre områder». Han peker også på at leteareale­t til selskapet gir en pekepinn på hva man finner interessan­t og han trekker frem den ferske investerin­gen i Russland.

I desember ble det klart at Equinor blar opp 4,9 milliarder for å komme inn i konvensjon­ell oljeog gassvirkso­mhet i Øst-Sibir i samarbeid med Rosneft – altså ikke skiferress­urser.

– Brasil er et område hvor vi er og vil fortsette som operatør. Det er i andre regioner vi må stille oss spørsmålet om vi skal vaere det, eller om vi jobber bedre via andre, sier Cook videre.

De som har fulgt Equinor over lang tid vet at selskapet sitter på noen enorme funn rundt omkring i verden. Selv om Bacalhaufe­ltet i Brasil nå er i ferd med å bli bygget ut, så finnes det funn der det har vaert null eller mindre fremdrift i en årrekke.

Dette er også Cook opptatt av: – Fokuset blir å få gjort volumer til verdi, sier han og fortsetter:

– Vi har noen virkelig gode funn, som Bay du Nord og nyere funn i Canada fra i fjor. Det er perfekte eksempler på at vi finner gode volumer med olje, men at det også må snus til omsetning og lønnsomhet.

Håper fortsatt på Afrika

– Du har ikke nevnt Afrika ennå, der dere blant annet sitter med store gassfunn i Tanzania. Hva vil dere i regionen?

– Fremfor alt at vi kan demonstrer­e vårt mål som selskap. Jeg ønsker å tro at vi kan vise at der vi investerer, så hjelper vi landet med å utvikle seg og bedre livskvalit­eten i samfunnet og naeringsli­vet, sier Cook og fortsetter:

– Vi vil fortsette å lete og Angola er et eksempel. Jeg håper det blir mer, men en av utfordring­ene er at mye er modent så vi må se på hvordan vi kan skape verdier.

I Tanzania prøvde Cooks forgjenger Torgrim Reitan personlig å forhandle med landets politikere for å få til en politisk enighet om utbygging.

– Tanzania er en utfordring. Det vi må bli gode på er å konvertere volum til verdi. Så langt har vi ikke klart det i Tanzania, sier Cook.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Konserndir­ektør Al Cook i Equinor varsler full gjennomgan­g av alle landene og investerin­gene selskapet sitter på rundt i verden. Her er han avbildet i Londons gater i februar 2020 – kort tid før pandemien la verdensmet­ropolens gater øde. Snart flytter Cook til Oslo.
JON INGEMUNDSE­N Konserndir­ektør Al Cook i Equinor varsler full gjennomgan­g av alle landene og investerin­gene selskapet sitter på rundt i verden. Her er han avbildet i Londons gater i februar 2020 – kort tid før pandemien la verdensmet­ropolens gater øde. Snart flytter Cook til Oslo.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway