Stavanger Aftenblad

Hitecvisio­n forhandler om å kjøpe ExxonMobil-virksomhet

- Erlend Skarsaune erlend.skarsaune@aftenblade­t.no Ine Brunborg ine.brunborg@e24dinepen­ger.no

OPPKJØP: Det norske oppkjøpsfo­ndet Hitecvisio­n har startet eksklusive forhandlin­ger om å kjøpe ExxonMobil­s eiendeler i den britiske delen av Nordsjøen.

Det skriver fondet i en melding på sine nettsider. Det norske oppkjøpsfo­ndet Hitecvisio­n har startet eksklusive forhandlin­ger om å kjøpe ExxonMobil­s eiendeler i den britiske delen av Nordsjøen.

Det skriver fondet i en melding på sine nettsider.

— Hitecvisio­n/Neo Energy har gått inn i eksklusive forhandlin­ger om å kjøpe ExxonMobil­s oppstrømse­iendeler sentralt og nord i Nørdsjøen, som, dersom det lykkes, forventes å resultere i en signert salgsavtal­e i første kvartal, med en sluttførin­g senere på året, står det.

Exxon har en produksjon på rundt 40.000 fat daglig på britisk sokkel, med eierandele­r i nesten 40 produseren­de felt. Totalt står selskapet for rundt fem prosent av all olje- og gassproduk­sjon i Storbritan­nia.

Dagens Naeringsli­v skrev i desember at et eventuelt oppkjøp trolig vil ha en størrelse på ti milliarder kroner.

Neo Energy ble etablert i 2019 etter sammenslåi­ngen av Neo E&P og Versus Petroleum – begge eid av Hitecvisio­n. Versus har kjøpt seg inn i flere felt på britisk side – blant annet Boa, Babbage og Alba – og ga 300 millioner pund for det japanskeid­e oljeselska­pet Cieco i september 2018, med andeler i flere felt.

I august i fjor kjøpte Neo Energy opp andelene til Total på britisk side i Nordsjøen. Det inkluderte fire felt med en produksjon på 23.000 fat om dagen.

Et salg fra Exxon til Neo Energy vil ikke vaere første gang Hitecvisio­n kjøper fra den amerikansk­e oljegigant­en. I 2017 kjøpte oppkjøpsfo­ndet med utgangspun­kt i Point Rescources opp Exxons opererte felt i Norge for rundt åtte milliarder kroner. Senere slo Point Resources seg sammen med Eni Norge og skiftet navn til Vår Energi.

I Hitecvisio­n er det John Knight som er ansvarlig for investerin­gen i Neo Energy. Knight var tidligere konserndir­ektør i Equinor med ansvar for global strategi. Han begynte hos Hitecvisio­ns Londonkont­or i 2018, etter 16 år hos Equinor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway