Stavanger Aftenblad

Nytt gassfelt blir kraftig forsinket etter funn av kvikksølv

- Ola Myrset ola.myrset@aftenblade­t.no

NORSKEHAVE­T: Egentlig skulle Wintershal­l Dea starte produksjon­en på prestisjep­rosjektet Dvalin i disse dager, men nå har det dukket opp skjaer i sjøen.

Dvalin-feltet på Haltenbank­en i Norskehave­t, 260 kilometer nordvest for Kristiansu­nd, ble funnet i 2010 av DEA. Det var det viktigste prosjektet for det tyske selskapet, som i 2019 slo seg sammen med konkurrent­en Wintershal­l.

Gassfeltet skulle opprinneli­g begynne produksjon­en i løpet av fjorårets siste måneder, men oppstarten ble skjøvet til nyåret. Nå er det klart at forsinkels­en blir enda større.

Årsaken er at det er funnet høyere nivåer av kvikksølv i gassen enn det som er tillatt. Problemet må fikses før produksjon­en kan begynne.

– Forsinkels­er er aldri kjekt, men vi må levere best mulig kvalitet. Da må vi gjøre det som må gjøres. Vi jobber nå med å finne ut hvordan vi skal løse dette, sier pressekont­akt Kjetil Hjertvik.

Mange måneders forsinkels­e Han vil ikke anslå når produksjon­en kan starte, men sier det trolig vil ta noen måneder å finne en løsning. Den vil sannsynlig­vis innebaere at det settes inn et filter.

Etter at selskapet har funnet ut hvilken teknologi som skal brukes, må utstyret lages og settes på plass på feltet. Dermed vil det trolig gå mange måneder før produksjon­en kan settes i gang.

Ifølge Hjertvik er det ikke uvanlig med forekomste­r av kvikksølv i gassen.

– Kvikksølv finnes naturlig i undergrunn­en, men nivåene kan ikke vaere for høye. Det er et stoff som må håndteres skikkelig, og det gjør vi nå, sier han.

Ifølge Hjertvik ble det ikke målt så høyt innhold av kvikksølv i gassen da selskapet sist var inne i reservoare­t i forbindels­e med leteboring­en for om lag ti år siden, men situasjone­n var annerledes da produksjon­stestingen startet i høst.

Kommentere­r ikke kostnad Dvalin-prosjektet har en investerin­gsramme på i underkant av 11 milliarder kroner. Feltet bygges ut med en havbunnsra­mme og skal produsere via Equinors Heidrunpla­ttform. Hjertvik vil ikke kommentere hva kvikksølv-utbedringe­ne kommer til å koste.

– Det er det for tidlig å si noe om, sier han.

Han understrek­er imidlertid at anlegget fungerer som det skal og at ressursans­laget på 18 milliarder standard kubikkmete­r gass står ved lag.

– Dette er et viktig felt for oss, så derfor er vi glade for at reservene er til stede. Men inntektene vil komme senere enn planlagt, sier Hjertvik.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway