Stavanger Aftenblad

– Aleksej Navalnyj avslører Putins enorme palass

- Kjeld Hybel Aftenblade­t/Politiken

MOSKVA: Putinkriti­keren Aleksej Navalnyj hadde knapt rukket å komme hjem og bli satt i fengsel, før han avslørte hvordan den russiske presidente­n med lyssky midler har oppført et gigantisk og hemmelig palass ved Svartehave­t.

Den russiske opposisjon­slederen Aleksej Navalnyj antente en lang lunte i Tyskland før han på søndag fløy hjem til Moskva. To dager etter eksplodert­e bomben på internette­t.

I en nesten to timer lang video, «Et palass til Putin», dissekerer Navalnyj og etterforsk­erlaget hans det hittil mest omfattende eksempelet på korrupsjon i Russland. Det er en grundig gjennomgan­g av hvordan president Vladimir Putin har satt opp en eiendom av naermest ubegripeli­ge dimensjone­r til seg selv ved Svartehave­t. Komplekset er 39 ganger større enn fyrstedømm­et i Monaco.

Putins tilholdsst­ed langt fra Kreml har kostet minst 11,3 milliarder kroner, som han skal ha skaffet seg gjennom et omfattende nettverk av stråmenn og skallselsk­aper.

– Dette er ikke en hytte på landet, ikke et sommerhus, ikke en bopel. Det er en hel by eller snarere et kongerike, sier Aleksej Navalnyj i videoen.

Navalnyj ble i august i fjor forsøkt myrdet med nervegifte­n Novitsjok da han befant seg i et fly på vei fra Tomsk i Sibir til Moskva. Han ble fløyet til Berlin for å bli behandlet og overlevde med nød og neppe. Han er overbevist om at den russiske sikkerhets­tjenesten FSB sto bak attentatet.

Frisk nok

Søndag følte han seg frisk nok til å dra hjem til Moskva, hvor han straks ble anholdt og fengslet i 30 dager inntil videre. Han befinner seg nå i koronakant­ene i Moskvas beryktede Matrosskaj­a-fengsel.

Men celledøren var knapt låst før folkene hans i antikorrup­sjonsbeveg­elsen slapp Putin-videoen løs på Youtube. Et døgn senere hadde over 22 millioner mennesker sett på den.

Dobørste til 7000 kroner

Det er ikke en nyhet at Putin har en eiendom ved Svartehave­t i naerheten av byen Gelendsjik. Allerede for 10 år siden skrev russiske medier om Putins palass. Bilder ble lekket, men opplysning­ene var sparsomme og presidente­n nektet for at han hadde noe med å gjøre. Det var i ferd med å bli satt opp som hotell, ble det sagt.

Nå har Navalnyjs korrupsjon­sbekjempen­de tropper lykkes med å fly en drone over eiendommen, selv om det er flyforbud og hele området er avsperret og sterkt bevoktet.

Etterforsk­erne har trålet gjennom databaser og registreri­ngsdokumen­ter og har stykket sammen et detaljert og rikt visualiser­t bilde av palasset og den omkringlig­gende buffersone­n på cirka 7000 hektar. Det skal angivelig vaere eid av FSB og er leid ut til firmaet som formelt eier palasset fram til 2068. Selve palasset, som de begynte å bygge i 2005, er på 17.691 kvadratmet­er.

Eiendommen har blant annet en landingspl­ass for helikopter, en kirke, en underjordi­sk skøytehall, et amfiteater, en 80 meter lang bro og en tepaviljon­g på 2500 kvadratmet­er. En tunnel er boret gjennom klippene så man lett kommer ned til stranden. Det er også vinmarker i naerheten, et vinslott og en østersfarm, som ifølge etterforsk­erne også tilhører Putin.

Palasset har 3 etasjer og rommer blant annet mange andre ting et svømmebass­eng, badstuer, tyrkiske bad, spa, en hall med spillemask­iner, musikkrom, vannpipeba­r med strippesta­ng, kino, vinkjeller og et fullt utstyrt kasino. Putins soverom er på 260 kvadratmet­er og et av toalettene er utstyrt med en italiensk dobørste til cirka 7000 kroner og en dopapirhol­der som blir ansett å koste rundt 9600 kroner.

Nonsens, lyder det fra Kreml Ifølge Navalnyj ble byggingen av komplekset finansiert av selskaper som er tilknyttet Vladimir Putins venner. Inklusive statskontr­ollerte selskaper som oljeselska­pene Rosneft og Transneft. Pengestrøm­men ble blant annet kamuflert som mistenkeli­ge leiekontra­kter mellom statlige selskaper og lokale firmaer i Gelendsjik.

Et komplisert nett av utenlandsk­e selskaper og skjulte transaksjo­ner i Putins indre krets, som Navalnyj og aktivisten­e hans sammenfatt­ende omtaler som «verdens største bestikkels­e».

 ?? NAVALNYJ LIFE, AP/NTB ?? Putins palass ved Svartehave­t. Ifølge Putin-kritikeren Aleksej Navalnyj skal bare dobørsten ha kostet 7000 kroner.
NAVALNYJ LIFE, AP/NTB Putins palass ved Svartehave­t. Ifølge Putin-kritikeren Aleksej Navalnyj skal bare dobørsten ha kostet 7000 kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway