Stavanger Aftenblad

Verdens ledere håper på ny start med Biden

-

WASHINGTON: Ledere over hele verden gratulerer Joe Biden og Kamala Harris og ser fram til en ny start etter fire kaotiske år under Donald Trump.

Verdensled­erne ønsket Biden velkommen inn i sine rekker, idet de påpekte at verdens mest presserend­e problemer, som koronakris­en og klimaendri­nger, krever multinasjo­nalt samarbeid, en idé som tidligere president Trump latterligg­jorde.

Regjeringe­r og land som ble rammet av Trumps sanksjoner og andre tiltak, setter sin lit til muligheten for en ny start, mens enkelte ledere som hyllet Trumps blanding av nasjonalis­me og populisme, var mer tilbakehol­dne.

Hyller feiringen av demokrati Men mange uttrykker håp om at Biden vil få amerikansk demokrati tilbake på sporet igjen, to uker etter at horder av Trumptilhe­ngere stormet Kongressen og skremte dem som kjemper for demokrati i sine land. Tysklands statsminis­ter Angela Merkel, som ble mer behandlet mer nedlatende enn de fleste av Trump, hyllet innsettels­esseremoni­en i Washington onsdag som «en sann feiring av amerikansk demokrati».

– Jeg ser fram til et nytt kapittel i tysk-amerikansk vennskap og samarbeid, tvitret hennes talsmann Steffen Seibert på hennes vegne.

Canadas statsminis­ter Justin Trudeau, som var i konflikt med Trump om handel, sa at han ser fram til å samarbeide med Biden mot klimaendri­nger, for grønn vekst og mangfold. Selv om han er skuffet over at Biden skroter Keystone XL-rørledning­en mellom de to landene.

Britenes statsminis­ter Boris Johnson, som syntes å ha hatt et godt forhold til Trump gratulerte Biden og Kamala Harris, mens Skottlands førstemini­ster Nicola Sturgeon var mer direkte og gjorde det klart at hun ikke vil savne Trump i det hele tatt.

– Jeg er sikker på at mange av oss her i kammeret og over hele Skottland vil vaere svaert glad for å si cheerio til Donald Trump, sa hun.

Lettelse i Brussel

I Brussel uttrykte EU-lederne lettelse over utsikten til et nytt samarbeid med et USA som i Trumps fire år behandlet EU som en fiendtlig alliert.

– Etter fire lange år har Europa igjen en venn i Det hvite hus. Det er et nytt daggry i USA, og EU er klare for en ny begynnelse, sa EUkommisjo­nens president Ursula von der Leyen.

– Dagen i dag markerer mer enn en overdragel­se av makten. Det er en mulighet for å revitalise­re det transatlan­tiske forholdet som har lidd stor skade de siste fire årene, sa EU-president Charles Michel.

Natos generalsek­retaer Jens Stoltenber­g kaller onsdagen starten på et nytt kapitel. Nato ble ofte kritisert av Trump, som kalte alliansen et sluk for amerikansk­e ressurser.

Frankrikes president Emmanuel Macron sa seg spesielt fornøyd med at Biden tar USA inn i Parisavtal­en igjen.

– Med Biden blir vi bedre i stand til å takle vår tids utfordring­er, til å beskytte vår planet. Velkommen tilbake til Parisavtal­en, tvitret han.

Israels statsminis­ter Benjamin Netanyahu, som hadde naere bånd til Trump, viste til sitt vennskap med Biden og uttrykte håp om godt samarbeid med USA.

Palestiner­nes president Mahmoud Abbas håper på en mer jevnbyrdig holdning fra Biden etter at Trump ensidig støttet Israel og satte palestiner­ne helt til side.

Utfordring­er

I Latin-Amerika står Biden overfor vanskelige utfordring­er når det gjelder migrasjon, men både Brasils president Jair Bolsonaro og Mexicos president Andrés Manuel López Obrador, som begge var på god fot med Trump, ønsket ham likevel lykke til.

López Obrador sa seg tilfreds med at Biden stanser byggingen av grensemure­n og med hans forslag til innvandrin­gsreform.

I Venezuela oppfordret president Nicolás Maduro til dialog, idet han håper det blir slutt på Trumps ødeleggend­e ras av sanksjoner.

Noen venezuelan­ere som er kritiske til Maduro, er imidlertid skuffet over at Trump går fra borde.

Trump støttet Maduros rival Juan Guaidó, og Carlos Vecchio, som represente­rer Guaidó i Washington, tvitret bilder av seg selv fra innsettels­en av Biden og antydet at invitasjon­en tyder på at Biden-administra­sjonen vil fortsette å støtte Guaidó og avvise Maduros ønsker om dialog.

Cubas ledere kan derimot ha større forhåpning­er om bedrede relasjoner. Biden var i Det hvite hus da Barack Obama innledet et tøvaer mellom USA og Cuba, og flere cubanske tjenesteme­nn har uttrykt vilje til å gjenåpne dialogen med Washington.

(NTB)

 ??  ??
 ?? LUIS M. Alvarez, AP/NTB ?? Presidentf­lyet «Air Force One» tar av fra Joint Base Andrews i Maryland og flyr avtroppend­e president Donald Trump til Florida.
LUIS M. Alvarez, AP/NTB Presidentf­lyet «Air Force One» tar av fra Joint Base Andrews i Maryland og flyr avtroppend­e president Donald Trump til Florida.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway