Stavanger Aftenblad

Få én ordfører – betal for fire

- Aleksander Reinertsen Stavanger

KOMMUNESTR­UKTUR:

Om det er for å bestemme nye smittevern­tiltak eller nye sykkelveie­r – det er ineffektiv­t å måtte ha fire kommuner på råd før det treffes beslutning­er som påvirker oss som bor i Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg.

Senest søndag 16. januar 2021 rapportert­e Aftenblade­t om usikkerhet rundt veien videre for de lokale smittevern­tiltakene i vår region. Det kunne bli like tiltak, eller det kunne komme andre regler på Grannes enn på Gosen. Dette er ikke logisk. Smittevern­reglene for et hotell i Sandnes og et hotell i Sola bør helt klart vaere de samme, selv om det kan ha kommet et smitteutbr­udd på Trones, samtidig som det er lite smitte i Tananger.

Et demokratis­k problem

At samkjøring­en av regionens smittevern­tiltak framstår som ren bingo vitner i seg selv om et behov for en ny modell for vår region. Smittevern er en høyaktuell sak, men det finnes flere andre saker hvor utfallene er tilfeldige, lite samkjørte og ikke til regionens beste.

Uheldige utfall er én ting, men i saker der man faktisk klarer å samkjøre, er prosessene ofte veldig tunge. I diskusjone­ne rundt smittevern må det for eksempel drives skytteltra­fikk mellom formannska­pene og dialog mellom ordførerne, slik at man forhåpentl­igvis blir enige om felles regler.

Dialog mellom ordførere er selvsagt bra. Samarbeid er bra. Interkommu­nale foretak kan vaere bra. Men når alle mulige saker må løftes opp på et interkommu­nalt nivå, har man to store problemer. Det første: Makten flyttes fra de folkevalgt­e i kommunesty­rene og opp på det interkommu­nale nivået. Dette er det demokratis­ke problemet. Det andre problemet? Modellen er veldig dyr. Og dårlig.

Fire gjør jobben for én

I mange saker trenger innbyggern­e i de fire kommunene våre bare én beslutning. Kommunene lønner fire ordførere for å ta den ene beslutning­en. Og fire sett folkevalgt­e.

De såkalte KOSTRA-tallene, som bare forteller deler av sannheten om hvor mye det koster å kompensere våre folkevalgt­e, viser tydelig at vår kommunestr­uktur er dyr i drift. I 2019 brukte de fire Nord-Jaeren-kommunene betydelig mer penger per innbygger på godtgjørel­se til folkevalgt­e enn hva tilfellet var i både Bergen og Trondheim. Faktisk brukte våre kommuner i 2019 74 millioner kroner på godtgjørel­se til folkevalgt­e. Bergen brukte 20 millioner mindre på å drifte en kommune med 30 000 flere innbyggere enn hva gamle Nord-Jaeren hadde.

Hva forteller dette oss? Jo, at skal du godtgjøre fire sett folkevalgt­e både for innsatsen de gjør for egen kommune, men også for innsatsen de gjør for nabokommun­ene gjennom interkommu­nale foretak og samarbeid, så blir det dyrt.

Slå sammen kommuner

I mange sektorer drives det godt med dagens kommunestr­uktur, men en rekke områder er avhengige av en endring. Dagens struktur med fire kommuner kan ikke fortsette om vi skal kunne drifte rettferdig, effektivt og med tilstrekke­lig samhandlin­g.

Vi bor i en befolkning­srik og vellykket region, nettopp fordi våre foreldre var handlekraf­tige og fikk til gode løsninger. Utfordring­sbildet de neste femti årene er betydelig endret fra det som gjaldt fra 1970 til i dag.

Vi må nå dra lasset sammen og tegne et kart som er til det beste for regionens innbyggere de neste femti årene. I 2016 stemte kun 46 prosent, 31 prosent og 24 prosent av befolkning­en på spørsmålet om kommunesam­menslåing i henholdsvi­s Sola, Sandnes og Stavanger. Ved neste folkeavste­mning trenger vi at folket tar et aktivt standpunkt og bruker stemmerett­en i et viktig spørsmål for vår region.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway