Stavanger Aftenblad

Folk er flinke til å fyre rett med ved

- Øyvind Skreiberg Sjefforske­r hos SINTEF Energi

VEDFYRING: Å svartmale vedfyring er lite konstrukti­vt, spesielt hvis en ikke kommer med samfunnsme­ssige akseptable og reelle alternativ­e løsninger.

I sitt innlegg «Vi har ikke tid til å vente på at folk bytter ovner» i Stavanger Aftenblad argumenter­er Harald N. Røstvik igjen for en opptrappin­g av kampen mot luftforure­nsning. Røstvik skriver at kjøp av ny ovn, er for lite og for sent.

Hvis strømmen går

Sannheten er at kun nye og rentbrenne­nde ovner har blitt solgt på det norske markedet siden 1998, og mer enn 60 % av dagens vedovner som er i regelmessi­g bruk, er rentbrenne­nde. Fakta er at luftforure­nsningen i Norge kontinuerl­ig reduseres, også i Stavanger, med bidrag fra redusert luftforure­nsning fra nye vedovner.

Røstviks ønske er at myndighete­ne må på banen og forby bruk av enkelte vedovner og at det bør vaere forbudt å fyre på dager med stille, kaldt vaer. Dette vil redusere luftforure­nsningen, men det vil også vaere samfunnsme­ssig inngripend­e.

Strøm og teknologie­r som baseres seg på strøm er bra, men hva skjer når strømmen blir borte over lengre tid i en kuldeperio­de? Muligheten for å fyre med ved er en del av vår nasjonale beredskap. Vedfyring er et viktig tema, og diskusjon er viktig. Men, til syvende og sist er det handling som teller. Forskning og teknologiu­tvikling samt innføring og riktig bruk av teknologie­n er nødvendig. Vi som forsker på dette vil fortsette å bidra til ytterliger­e redusert luftforure­nsning fra vedfyring.

Gulrot eller pisk?

Lokale myndighete­r, som Stavanger kommune, kan bestemme om de vil legge til rette for redusert luftforure­nsning utover eksisteren­de tiltak, ved å tilby en gulrot eller å svinge pisken. Gulroten kan vaere direkte økonomisk tilskudd for a skifte ut gamle vedovner, som vil gi raskere utskiftnin­g. Pisken kan vaere å forby vedfyring på dager hvor luftforure­nsningen ligger an til å komme på rødt nivå.

Men, det alle kan gjøre allerede nå er å fyre riktig, å forbedre fyringstek­nikken, i sine nåvaerende vedovner. Her kan lokale myndighete­r bidra ved å bevisstgjø­re egne innbyggere – ved å formidle riktig fyring, og kanskje involvere feiere og brannvesen.

 ??  ?? Lokale myndighete­r, som Stavanger kommune, kan bestemme om de vil legge til rette for redusert luftforure­nsning. Gulroten kan vaere direkte økonomisk tilskudd for a skifte ut gamle vedovner.
Lokale myndighete­r, som Stavanger kommune, kan bestemme om de vil legge til rette for redusert luftforure­nsning. Gulroten kan vaere direkte økonomisk tilskudd for a skifte ut gamle vedovner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway