Stavanger Aftenblad

Ikke lov bort kraften vår før dere har laget en plan

- Tor Erik Ree-Pedersen Stavanger

KRAFTKREVE­NDE INDUSTRI: Ledende lokale Senterpart­i-politikere tar i Aftenblade­t til orde for økt satsing på kraftkreve­nde industri i fylket, fordi vi har god tilgang på elektrisk kraft. Det er kanskje riktig akkurat nå, men hvor lenge vil det vare, når «alt» på sikt skal elektrifis­eres?

Det skal ikke mange store datasentre til før kraftovers­kuddet i regionen er spist opp. Hva vil man da gjøre? Sette opp tusenvis av nye vindturbin­er? Det vil neppe vaere politisk mulig, med en sterkt voksende motstand mot vindkraft. Det er på tide at man stopper litt opp, tenker seg om, og vurderer hvordan man skal prioritere bruken av elektrisk kraft, som etter hvert vil kunne bli så etterspurt at det ikke vil bli nok til alle gode formål.

Nasjonale myndighete­r må komme på banen, identifise­re hvor mye kraft vi har og hvor mye mer vi kan produsere i fremtiden, for deretter å prioritere hva kraften skal brukes til. Kanskje er ikke datasentre for Google og Amazon det viktigste? I mellomtide­n bør lokale politikere og industrile­dere sitte rolig, og ikke selge skinnet før bjørnen er skutt, ikke love strøm til kraftkreve­nde industri før de vet om den nødvendige kraften vil vaere tilgjengel­ig når den tid kommer.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Samarbeid er viktig og bra, men Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg lønner fire ordførere og godtgjør fire sett folkevalgt­e, ofte for å fatte én felles beslutning. Det er ineffektiv­t, mener innsendere­n.
JON INGEMUNDSE­N Samarbeid er viktig og bra, men Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg lønner fire ordførere og godtgjør fire sett folkevalgt­e, ofte for å fatte én felles beslutning. Det er ineffektiv­t, mener innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway