Stavanger Aftenblad

Kreativt fra Sløtface-bassisten

- Stella Marie Brevik Journalist stella.marie.brevik@aftenblade­t.no

PLATE: Et eklektisk ode til generasjon­en med kort oppmerksom­hetsspenn.

Lokoy: «Badminton» (Propeller)

Lokoy er soloprosje­ktet til Sløtface-bassist Lasse Lokøy.

Lokøy har vaert er produktiv de siste årene. Debutsinge­len kom i 2018. Siden har 24-åringen vaert med på to Sløtface-album og produsert låter med en rekke kjente og nye navn innen den yngre musikkscen­en i Norge: Stefanos Yowhannes, Safario, Emilie Østbø og Finding Neo er noen.

Nå slipper han debutalbum­et «Badminton», der han både er produsent, låtskriver og tidvis vokalist. Med seg har han en rekke gjestearti­ster.

Albumet virker, etter første lytt, mer som en miksteip enn et album. Låtene svinger kraftig mellom både uttrykk, tempo og lydbilde, uten en tilsynelat­ende sammenheng. Låtene bryter fort og erstattes ofte av en kort monolog eller interlude, før det går videre til neste låt.

Etter hvert kommer en rød tråd frem. Mellommenn­eskelige relasjoner, gjerne i møte med internett, går igjen i de korte monologene.

En person snakker om hva internette­t gjør med mennesker og vår evne til å kommuniser­e med hverandre. Så legges det merke til at dette også tatt opp i mange av låtene. Altså følelser som blir hengende igjen en eller annen plass i prosessen fra tanke til tale, korte og avbrutte forhold, press og usikkerhet.

Tematikken gjenspeile­r seg også i lydbildet. Det er lettere kaotisk. Det skifter mellom pop, indiepop, støyete elektronik­a, polert elektronik­a og hip hop for dansegulve­t.

Mange av låtene virker kjente, som om Lokoy har lånt respektful­lt fra tidsånden eller suksessopp­skrifter. Her kan man trekke parallelle­r til Harry Styles’ debut «Sign of the times», som på mange måter er like eklektisk som «Badminton».

Albumets sterkeste låter er vidt forskjelli­ge. «Both eyes» med Safario er en dansevennl­ig hip hop-banger som sender tankene til «Can’t touch this» av MC Hammer og bedre tider.

Tittelspor­et «Badminton» er en vakker og «enkel» poplåt. Her synger Lokøy, og man innser at dette er en av platas mest personlige låter. En nostalgisk låt om barndomsmi­nnene og følelsene fra badmintonk­amper med pappa-gymlaerer: I don’t care how many miles I run, as long as he says ’well done’.

«A mistake» med Emilie Østbø er så naerme vi kommer til noe som kan minne om Sløtface, og dette er et vakkert avbrekk fra den helelektro­niske popen.

Lokøys evne til å – tilsynelat­ende fryktløst – eksperimen­tere og leke med lydbilde og uttrykk fortjener ros.

Spekteret av uttrykk resulterer i at alle vil finne noe de liker i løpet av «Badminton», men det betyr også at mange vil finne noe som absolutt ikke faller i smak.

Det eneste man kan si på produksjon­en, er at den tidvis er for perfekt.

Kreativite­t er ikke noe Lokøy har mangel på, men bruken av så mange gjestearti­ster gjør at jeg gjerne skulle sett en klarere rød tråd. Debutalbum­et gir oss, med unntak av et par låter, lite av Lokoy som artist. Dog, det sementerer hans gode rykte som produsent.

Min analyse er at «Badminton» er et symptom, eller et resultat, av vårt stadig minskende oppmerksom­hetsspenn. Hvis dette var tanken Lokøy hadde, har han truffet spikeren på hodet.

Uansett – en svaert interessan­t og fengende debut fra en svaert interessan­t produsent og musiker.

Beste spor: «Both eyes», «A mistake».

Kapteinen: «Døgn» (Sony)

Nok en ung mann, med simplistis­ke tatovering­er og en bergensgje­ng i ryggen, synger om livet på norsk. Men, Kapteinen fra Stavanger mumler i hvert fall ikke; han har noe å melde og gjør det på en irriterend­e fengende måte. Kapteinens nye ep er en sjarmfull og allsangven­nlig samling av unge øyeblikk. Fem låter får vi servert. Pop og hip hop blandet sammen til en jevnt fordelt cocktail. Tematikken er alltid kjaerlighe­ten, men i ulike former: Kjaerlighe­ten til den spesielle jenta, bestemor og musikken i seg selv. 80-tallet er represente­rt i lydbildet, det samme er lukten av sommer. En overrasken­de ode til Vamps «Tir na noir» er også å finne. Produksjon­en er leken. Tekstene er personlige og rører på sine beste øyeblikk. Det er ingen tvil om at Kjell Øverland, som han egentlig heter, har peiling på melodi og låtstruktu­r. Dette er en mann vi kommer til å danse med i Vågen (eller i Spektrum?) om ikke så veldig lenge.

Beste spor: «Abstinense­r», «Danse ligavel».

 ?? MOHAMUD ABDIRASHID ?? Lasse Lokøy skifter beite og dykker ned i elektronis­k pop.
MOHAMUD ABDIRASHID Lasse Lokøy skifter beite og dykker ned i elektronis­k pop.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway