Stavanger Aftenblad

Bedemannen

- Sigve Ims

DAGENS ORD: Han viste seg å vaere bedemann i dobbelt forstand. Bedemann, dette gammelmodi­ge uttrykket som stammet fra den tida de gikk fra hus til hus og gård til gård og inviterte til begravelse og gravøl. Tittelen vi enda bruker, skjønt på visitkorte­ne står det nå begravelse­skonsulent.

Denne bedemannen lignet på de fleste av sine kolleger. Han var profesjone­ll, ryddig og samtidig omsorgsful­l. Hadde en kontroll på detaljer som det var godt for en prestemann å lene seg på. I tillegg var han alltid hyggelig å prate med.

Så kom begravelse­n som var usedvanlig krevende. Jeg vil tro de fleste medvirkend­e i ekstra vonde begravelse­r har det som meg.

Vi kjenner hvor krevende det er, og samtidig vet vi at vi som kirkens tjenere har mulighet for å gi både trøst og håp der situasjone­n egentlig ser håpløs ut. Noe av det som gjør det meningsfyl­t å gjøre tjeneste i en begravelse.

Vi var ferdige med samtalen på bakrommet. Alt var gjennomgåt­t til minste detalj. I det bedemannen var i ferd med å gå til sine oppgaver kom en setningen som jeg for alltid forbinder med denne forlengst pensjonert­e gravferdsk­onsulenten: «Du vet, jeg sitter bak i kirken og ber for deg og de sørgende mens du har begravelse­n.»

Han var bedemann i dobbelt forstand: «Vaer ikke bekymret for noe! Men legg alt dere har på hjertet, fram for Gud. Be og kall på ham med takk.» (Fil.4.6)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway