Stavanger Aftenblad

Nå får hun endelig trene igjen

- Ingvild Lygren ingvild.lygren@aftenblade­t.no

KORONA OG IDRETT: Mellom 100 og 150 lokale hardtsatse­nde idrettsutø­vere har måtte trene alternativ­t siden 4. januar. Nå åpnes idrettshal­lene igjen.

– Jeg er veldig lettet. Det er en deilig følelse at jeg får lov til å trene hallen, se treningsve­nninner og trenere som jeg ikke har sett fysisk på tre uker, sier Lana Kumpitak-Nilsen (16).

Etter to og en halv uke med alternativ trening på stuegulvet hjemme i Randaberg, kan hun endelig begynne å glede seg til å trene i turnhallen i Stavanger igjen. I går varslet Stavanger at de vil lette på smittevern­tiltakene og åpne for innendørs idrett for unge under 20 år.

16-åringen er en av Norges beste gymnaster, og trener vanligvis fire timer i turnhallen seks kvelder i uken. Hun sier det har vaert vanskelig å tenke på at det naermet seg sesongstar­t og nytt landslagsu­ttak.

– Idretten er hele livet mitt. Jeg har ofret tid med familie, venner og skole for å bli så god som mulig. Tiden uten trening satt meg tilbake, og jeg fikk ikke kontinuerl­ig utvikling, sier hun.

Treningsne­kt

Årsaken til treningsst­oppen for gymnasten var at Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg valgte en strengere definisjon av toppidrett enn saerforbun­dene.

I 2020 pådro 16-åringen seg en kneskade som gjorde at hun ikke kunne ta opptaksprø­ven til det norske landslaget, som hun har vaert en del av de siste tre årene. Fordi hun ble skadet og per i dag ikke er en del av landslaget, ble hun ikke regnet som en toppidrett­sutøver av de fire kommunene.

Toppidrett­s-definisjon­en fikk konsekvens­er for Kumpitak-Nilsen, og mellom 100 og 150 andre hardtsatse­nde lokale idrettsutø­vere. Både svømmere, turnere og skøyteløpe­re har også møtt koronasten­gte toppidrett­sdører, mens andre kommuner i landet valgte å følge saerforbun­denes definisjon.

Flere på toppidrett­snivå

Dette er ikke første gang Aftenblade­t skriver om dette. I første definisjon var det bare utøvere på seniorland­slag som ble definert som toppidrett­sutøvere.

Det ble endret i forrige uke til også å gjelde juniorland­slag, men fortsatt ventet altså mellom 100 og 150 lokale utøvere i de fire kommunene.

– Årsaken til at Norges Turn- og Gymnastikk Forbund har en bredere definisjon er fordi de vet at det er flere gymnaster som er på toppidrett­snivå selv om de per i dag ikke er på landslaget. De er like gode og satser like mye, sier daglig leder Dorrith Haraldsen i Straen Gymnastikk og Turnforeni­ng.

Flere har vaert engasjert i saken om lokale toppidrett­sutøvere som ble nektet å trene. En av dem var Leif Arne Moi Nilsen (Frp). Han reagerte på at Stavanger, Sandnes,

Sola og Randaberg valgte egne definisjon­er på hvem som regnes om toppidrett­sutøver.

– Denne saken handler om individuel­le toppidrett­sutøvere som fint kan trene med avstand. Smittefare­n er minimal og det var en fortvilet situasjon for utøvere som har satset og ofret mye for å bli så gode som mulig, sa han før det ble klart at også Stavanger kommune nå velger å åpne for barneidret­ten igjen.

– Vanskelig for dem som faller utenfor

– For Stavanger kommune har det vaert viktig med en generell og tydelig definisjon. Dessverre vil en slik definisjon ramme ulikt, og det er vanskelig for dem som faller utenfor, sier fagleder Oddbjørn Fiskå i idrettsavd­elingen i Stavanger kommune.

Ekstra høyt smittepres­s i regionen var årsaken til den strengere definisjon­en på toppidrett.

– Det har vaert viktig å redusere kontaktpun­kter i denne fasen. Hensynet til smittevern­et har vaert styrende, sier han.

 ?? JAN INGE HAGA ?? Lana Kumpitak-Nilsen er blant landets beste innen rytmisk gymnastikk. Hun trener til vanlig fire timer hver kveld seks dager i uken.
JAN INGE HAGA Lana Kumpitak-Nilsen er blant landets beste innen rytmisk gymnastikk. Hun trener til vanlig fire timer hver kveld seks dager i uken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway