Stavanger Aftenblad

– Mest ekstreme jeg har vaert med på

- Bernhard Veland bernhard.veland@aftenblade­t.no

LANGRENN: Utøvere risikerer amputasjon­er etter kuldesjokk­et i langløpet La Diagonela. Ålgård-mannen Stian Hoelgaard har aldri vaert med på lignende.

Skrekkbild­ene etter La Diagonela vekker oppsikt i langrennsv­erdenen. Det 60 kilometer lange skirennet i Sveits ble arrangert i svaert lave temperatur­er. Noen steder var det så kaldt som 28 minusgrade­r, og flere av løperne fikk alvorlige kuldeskade­r etterpå. Svenske Michael Eklöf risikerer å miste en tå på grunn av frostskade­ne, mens bare tiden vil vise om tyske Patrick Ottilinger får beholde alle fingrene, skriver NRK.

Godt kledd

– Det har vaert sykt å lese om det. Vi var ikke klar over det da vi kom i mål og reiste derfra, sier Stian Hoelgaard.

Han gikk også de seks iskalde milene i Sveits, men slapp unna uten varige mén. Etter løpet hadde han noen kuldemerke­r i ansiktet, men merker ingenting til det nå.

– Det var helt greit å gå. Selvfølgel­ig litt kaldt, men det visste vi på forhånd, så det gjaldt å kle seg veldig godt, ikke alle hadde gjort det, sier 29-åringen til Aftenblade­t.

Selv hadde han superunder­tøy under skidressen, ullsokker utenpå skoene, votter utenpå hanskene, lue, bøff og tape i ansiktet.

Høye mål

Resultatet var ikke like bra som påkledning­en. En 21. plass i sesongens første løp harmonerer ikke med ambisjonen­e til en av verdens beste langløpere på ski.

– Det var ganske dårlig resultatme­ssig og ikke så mye positivt. Vi bommet nok litt med skiene i helga. Det er sånt som skjer, iblant blir det litt bom, mens det som regel er bra. Når det er ned mot 25 minus, skiller det ganske mye fra de lagene som treffer. Ski, smøring, struktur, dagsform, alt må klaffe hvis du skal vaere i toppen, sier Hoelgaard.

På grunn av korona ble alle renn før nyttår enten avlyst eller utsatt, men fra midten av januar blir det tre rennhelger på rad: La Diagonela forrige helg, ToblachCor­tina denne helgen og Marcialong­a etter det.

– Jeg fikk ikke et veldig godt svar på hvordan formen egentlig er. På trening er det bra, og jeg har som mål å kjempe om pallplass og seier allerede til helga.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway