Stavanger Aftenblad

– Vi vil ikke dra med oss smitte fra Oslo

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

SOLA: Om lag en fjerdedel av passasjere­ne på Norwegian-flyet fra Oslo ved 11-tiden i går fulgte oppfordrin­gen fra ordførerne på NordJaeren om å teste seg.

Det var om lag 25 passasjere­r på flyet. Av dem var det seks som tok seg de fem minuttene det tar å gå gjennom teststasjo­nen for covid-19 på Stavanger Lufthavn, Sola.

Greit med test

Studentene Veronika Wilhelmsen Kjøde og Anita Svanevik Thorsen hadde fått med seg lørdagens nyhet gjennom Aftenblade­t.

– Vi vil for all del ikke dra med oss noe smitte fra Oslo. Det er greit å vaere forsiktig slik situasjone­n nå er, sier Anita Svanevik Thorsen, som studerer medisin.

– Er du bekymret over nyheten om muterte virus i Oslo-området?

– Jeg er ikke bekymret så lenge folk følger reglene. Men vi så jo bildene fra diverse vinmonopol­utsalg rundt Oslo i går. Det er bekymrings­fullt, sier hun.

– Hvor lenge blir dere hjemme nå?

– Det blir nok noen uker. Så lenge det er fjernunder­visning, er det bedre å vaere hjemme i Stavanger enn å sitte på en 14 kvadrats hybel, mener de to.

Stille på flyet

– Ble det opplyst på flyet at det er en lokal anbefaling om å teste ved innreise fra Oslo?

– Nei. Vi hørte ikke noe om det der. Men vi fikk en sms fra Oslo kommune i går om nye og strengere smittevern­regler. Dessuten hadde vi fått det med oss i Aftenblade­t, sier Veronika Wilhelmsen

Kjøde, som til daglig studerer på BI i Oslo.

Aftenblade­t snakket med flere passasjere­r på flyet. Alle bekreftet at det ikke var blitt opplyst om den nye test-anbefaling­en på flyturen over fjellet.

Ingen utvidelse

Prosjektle­der for testsenter­et, Reidun Vigdel Ølberg i Sola kommune, sier at det foreløpig ikke er snakk om å utvide tilbudet på Sola for også å teste et stort antall innenlands­reisende.

– Det er en lokal anbefaling om å teste ved innreise fra Oslo. Vi har sagt at det vil vi gjøre når det er kapasitet. Men de som kommer fra utlandet vil fortsatt ha første prioritet. Det betyr at hvis det kommer to fly samtidig, ett fra Oslo og ett fra utlandet, vil vi teste de som kommer fra utlandet. Vi kan ikke blande de to passasjerg­ruppene, sier hun.

– Gjelder anbefaling­en bare passasjere­r som starter reisen i Oslo, eller også de som bare har mellomland­et på Gardermoen?

– Vi gjør ikke noen forskjell der. Hvis folk er bekymret, og vi har kapasitet, vil vi teste dem uansett.

– Det går 1–3 dager før de som testes får svar på om prøven er positiv eller negativ. Men det er ingen ventekaran­tene?

Sunn fornuft

– Det stemmer. Her gjelder det å vise sunn fornuft. Kommer man fra et Oslo som er i lockdown på grunn av muterte virus, må man vaere forsiktig hvem man skal ha som naerkontak­ter.

– Det var ingen opplysning­er om den lokale anbefaling­en om testing på flyet. Bør det ikke vaere det?

– Vi har snakket om det, men vi har ikke bedt flyselskap­ene om noe slikt. Anbefaling­ene endres naer sagt fra dag til dag. Derfor har vi valgt å ikke gjøre det nå, sier Reidun Vigdel Ølberg.

Jeg er ikke bekymret så lenge folk følger reglene. Men vi så jo bildene fra diverse vinmonopol­utsalg rundt Oslo i går. Det er bekymrings­fullt.

Student Anita Svanevik Thorsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway