Stavanger Aftenblad

Israel er ikke en apartheids­tad

- Hagar Spiro-Tal Ambassader­åd, Israles ambassade, Oslo

MIDTØSTEN: Anders Jerichows artikkel i Aftenblade­t 14. januar åpner ikke dørene for dialog mellom israelere og palestiner­e. Den skaper barrierer.

Den ignorerer hverdagsli­vet i Israel og et ønske om å fortsette byggingen og styrkingen av vår sameksiste­ns. Oppvokst og bosatt gjennom flere tiår i Israel, kan jeg helt aerlig si at alle innbyggerg­rupper i Israel deler de samme parkene, de samme benkene, de samme naturreser­vatene, de samme supermarke­dene, de samme gatene og så videre.

Jøder og arabere samarbeide­r

Som tidligere sykepleier og nåvaerende diplomat kan jeg bekrefte at jøder og arabere samarbeide­r naert i helse-institusjo­ner fordi det ikke er separate avdelinger for jøder eller arabere. Da jeg var student, delte jeg leilighet i Jerusalem med en arabisk kollega og studerte i de samme klassene med arabiske studenter. Ja! Vi tok også kaffepause­r sammen og jobbet sammen på prosjekter.

Det å bruke begrepet apartheid for landområde­t mellom Middelhave­t og Jordanelve­n er en forakt for lidelsen som opplevdes i Sør-Afrika, og avviser en konstrukti­v diskusjon om menneskere­ttigheter. Til etterretni­ng, vant Arab Joint Party nok støtte til å bli det tredje største partiet i det israelske parlamente­t. De arabiske innbyggern­e i Israel er represente­rt i alle grener av regjeringe­n, ved domstolene, i offentlig tjeneste og ikke minst i diplomatie­t som represente­rer staten Israel i utlandet. Israel er et levende demokrati, som gir sine borgere fulle rettighete­r uavhengig av religion, rase eller kjønn.

Apartheid er et begrep som inkluderer kontrollmi­dler for å oppretthol­de overlegenh­eten til en bestemt gruppe, mens man fullstendi­g nekter andre gruppers rettighete­r. I apartheid er det tydelige skiller i offentlige og geografisk­e rom. Ordet betyr egentlig en fullstendi­g rasesegreg­ering, slik som atskillels­e på alle nivåer i livet som ekteskap, rettssyste­m, offentlig infrastruk­tur og forebyggin­g av politisk deltakelse og innflytels­e.

Apartheid er et ekstremt tilfelle av institusjo­nalisert rasisme. Uttrykket er en ekstrem retorikk som ikke samsvarer med historiske kompleksit­eter i Midtøsten, og absolutt ikke med sin opprinneli­ge betydning og praksis. Bruk av begrepet er en todelt fremstilli­ng av virkelighe­ten. Denne abstraksjo­nen og forenkling­en av virkelighe­ten kan spille til fordel for de som ønsker å oppildne andre, i håp om at det vil forårsake et skifte. Ved å gjøre det blir de ikke bare kynisk manipulere­nde, men de tar også avstand fra vilkår som i stedet kan bidra til empati, fremgang og løsninger.

Kjernen i demokratie­t

Denne uken deltok B'Tselems adm. dir., som publiserte rapporten om apartheid i Israel, i et panel med motstriden­de synspunkte­r fra andre talere. Dette foran 300 elever i Haifa. En dialog føres vanligvis med dem som vi ikke er enige med, ellers hadde vi gjenspeile­t det samme budskapet uten å ha en pluralisti­sk, fruktbar og balansert diskusjon. Evnen til å lykkes med å få frem forskjelli­ge meninger og samtidig gi legitimite­t til å føre en debatt som inkluderer uenigheter, er kjernen i demokratie­t. Det eksisterer i Israel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway