Stavanger Aftenblad

Stian Hoelgaard satser for fullt for å revansjere sitt største nederlag

- Bernhard Veland bernhard.veland@aftenblade­t.no

SKI: – Det går bra nå, men det ligger nå der. Stian Hoelgaard (29) fra Ålgård har aldri vaert så skuffet som etter Vasaloppet i fjor. Men fortsatt jobber han for drømmen om seier i verdens mest kjente langløp. 2. 2. 3. 3. 2.

Bak denne tallrekken skjuler det seg både oppturer og nedturer. Det største skuffelsen gjemmer seg i det første totallet. 2020-versjonen av Vasaloppet: Petter Eliassen rykket fra resten av tetfeltet. Én mann fulgte etter, og de to nordmennen­e gikk sammen de siste 18 av til sammen 90 dryge og vaerharde kilometer. Inne på oppløpet i Mora mente NRK-kommentato­r Ole Kristian Stoltenber­g at Stian Hoelgaard var en «gedigen favoritt» til å vinne spurten om seieren. Slik gikk det ikke. Eliassen var sterkest, og Hoelgaard klarte på ingen måte å skjule den enorme skuffelsen over nederlaget. Den femte topp tre-plassering­en på rad i Vasaloppet, men ingen seier.

– Det er seieren i Vasaloppet som trigger mest, ja. Men man vet aldri når det klaffer med form eller utstyr. Jeg har vaert mange ganger på pallen, men ikke vunnet et stort renn ennå.

Omstridt renn

Forrige lørdag startet omsider en koronutsat­t sesong for langløpern­e på ski. 21. plass ble det i det omstridte rennet La Diagonela i Sveits, der flere av utøverne fikk alvorlige frostskade­r i sprengkuld­en. Stian Hoelgaard slapp unna med lettere forfrysnin­ger i ansiktet. Han fikk trent godt før gårsdagens løp mellom Toblach og Cortina, og fikk en opptur med femteplass. Kommende helg venter klassikere­n Marcialong­a.

– Hvilke løp passer deg best? – Det er kanskje Vasaloppet som skiller seg ut. Det kommer veldig an på løpsutvikl­ing. På papiret er det de lengste og halvtøffe som passer, jeg er ikke den råeste spurteren. Birken blir for tøft, jeg er ikke best i lange motbakker.

Vasa-trøkk

– Hvor skuffet var du etter andreplass­en i Vasaloppet i fjor?

– Jeg ville løyet hvis jeg sa at det ikke satt i. En liten trøkk, jeg innrømmer det. Jeg tror aldri jeg kommer over det, sånn sett. Det går bra nå, men det ligger nå der. Veldig surt, kanskje min beste sjanse så langt. Det var en av mine bedre dager på ski, jeg traff med formen, og løpsoppleg­get viste seg å vaere optimalt. Da slutten kom og løpet skulle avgjøres, var jeg tom for krefter. Sånn sett var det fair, jeg har ingenting å skylde på og fikk ut det jeg var god for.

Søndag 7. mars får han en ny mulighet. Årets utgave blir et rent eliteløp på grunn av korona.

Tøft økonomisk

29-åringen flyttet til Sirdal etter ungdomssko­len for å bli best mulig.

De siste fem-seks årene har idretten blitt prioritert. Selv om interessen rundt langløp har økt og grenen har fått sin egen verdenscup, er det krevende å skaffe nok penger til satsingen.

Forrige sesong ble amputert, og så langt er fire løp avlyst eller utsatt denne sesongen. Det betyr mindre penger i potten.

– Det er kanskje det som er det store spørsmålet nå; å få det til å gå rundt økonomisk. Jeg er ganske motivert og giret, og skal klare å kjempe om seier i Vasaloppet og andre løp. Jeg legger ned like mye innsats som andre toppidrett­sutøvere og kan ikke jobbe 50 prosent ved siden av. Da blir du nummer 30, og det er ikke interessan­t. Etter hver sesong ser jeg om det er grunnlag for å fortsette, og det har vel ikke sett mørkere ut enn nå, sier Hoelgaard til Aftenblade­t.

 ?? NRK ?? Toppidrett­en er nådeløs. Stian Hoelgaard har aldri vaert så naer sitt store mål om seier i Vasaloppet, men Petter Eliassen var sterkest i 2020.
NRK Toppidrett­en er nådeløs. Stian Hoelgaard har aldri vaert så naer sitt store mål om seier i Vasaloppet, men Petter Eliassen var sterkest i 2020.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway