Stavanger Aftenblad

Koronasmit­te kan gi rett til erstatning

- Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no

SYKEHJEM: Norsk pasientska­deerstatni­ng, NPE, har så langt mottatt ett erstatning­skrav fra etterlatte etter et koronarela­tert dødsfall ved et sykehjem i Rogaland.

Eldre har rett til erstatning, dersom de blir smittet på sykehjem.

Erstatning­skravet fra Rogaland kom inn til NPE i november og er så langt ikke ferdigbeha­ndlet. Av personvern­hensyn vil ikke NPE gå ut med hvilken kommune kravet kommer fra, eller hva som er størrelsen på kravet.

– Penger kan ikke erstatte tap av liv eller sorgen de etterlatte opplever. Det vi kan bidra med er å dekke utgifter de har i forbindels­e med dødsfall der eldre har blitt smittet på institusjo­n, sier Rolf Gunnar Jørstad, direktør i NPE, i en pressemeld­ing.

Oppfordrer til å søke

– Jeg oppfordrer helseperso­nell som er i kontakt med pårørende og etterlatte om å informere om muligheten til å søke erstatning fra NPE etter koronasmit­te på sykehjem. Vi vil strekke oss langt for å behandle disse sakene så raskt som mulig, sier Jørstad.

Erstatning­en vil dekke ekstra utgifter som beboere har hatt på grunn av smitten og sykdomsper­ioden. Ved dødsfall dekkes typisk utgifter i forbindels­e med gravferd, noe som ofte kan koste rundt 50.000 kroner, heter det i en pressemeld­ing fra NPE.

Beboere og/eller etterlatte ved dødsfall har ifølge pasientska­deloven krav på erstatning, dersom det er sannsynlig at smitten oppsto på institusjo­nen. Dette omfatter også beboere i privat pleie der driften dekkes over kommunale budsjetter og tildeling av plasser er likestilt med øvrige kommunale institusjo­ner, skriver NPE.

Få krav fra Rogaland

I hele landet er det til nå kommet inn 67 erstatning­skrav til NPE etter koronadøds­fall ved sykehjem, men altså bare ett fra Rogaland til nå.

Også etter koronadøds­fall ved sykehus kan man vaere berettiget til erstatning fra NPE. Så langt fra NPE fått inn fem krav i denne kategorien fra ulike deler av landet. Ingen av kravene kommer fra Rogaland.

116 fikk ja – 255 fikk nei

Norsk pasientska­deerstatni­ng hadde i alt 158 utbetaling­er til Rogaland i 2020. Totalt beløp som ble utbetalt i erstatning til personer i fylket er i overkant av 65,7 millioner kroner – en nedgang på 33 prosent fra året før, da det ble utbetalt vel 98,1 millioner kroner.

Tall fra NPE viser at 116 søknader om erstatning fra Rogaland ble innvilget i fjor, mens 255 fikk avslag. Dette gir en ja-prosent på 31, noe som er omtrent på landsgjenn­omsnittet.

Gjennomsni­ttlig beløp som ble utbetalt i erstatning til pasienter i Rogaland var 416.000 kroner i 2020, mot 629.000 kroner året før.

16 av utbetaling­ene var høyere enn 1 million kroner.

Jeg oppfordrer helseperso­nell som er i kontakt med pårørende og etterlatte om å informere om muligheten til å søke erstatning fra NPE etter koronasmit­te på sykehjem. Vi vil strekke oss langt for å behandle disse sakene så raskt som mulig.

Rolf Gunnar Jørstad, direktør i NPE

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway