Stavanger Aftenblad

Stakkars Bent Høie

-

LEDER: Kombinasjo­nen av en befolkning som er mektig lei av restriksjo­ner, et storting som tørster etter innflytels­e og et virus som endrer seg og blir farligere, er slett ikke enkel å håndtere.

Misforstå oss rett: Det er ikke synd på helseminis­ter Bent Høie. Han har selv valgt å ta jobben, og vi tror heller ikke at han ønsker å bli syntes synd på. Når vi likevel sier det slik, er det mer i erkjennels­en av at han har en svaert krevende jobb.

Sammen med de andre som står i første linje, altså hans sjef Erna Solberg, Folkehelse­institutte­t sjef Camilla Stoltenber­g og helsedirek­tør Bjørn Guldvog, har Høie ansvaret for å ta beslutning­er basert på en situasjon som stadig endrer seg, og ikke minst formidle disse på en måte som er forståelig og som skaper vilje til å etterfølge reglene.

Etter ti måneder i pandemisk unntakstil­stand er vi alle grundig trøtte og leie av de restriksjo­nene den medfører. Mange av oss har blitt direkte og hardt rammet av de økonomiske skadevirkn­ingene, men enda flere har blitt rammet av konsekvens­ene av isolasjon og mangel på normal livsutfold­else.

Nyheten om at en mutert versjon av koronaviru­set har ført til et utbrudd i Nordre Follo kommune, like utenfor Oslo, ga enda en ny omdreiing i historien om de norske smittevern­tiltakene, og er en påminnelse om at også 2021, eller i alle fall store deler av året, fortsatt vil vaere fullstendi­g preget av pandemien.

Beslutning­en om å stenge Vinmonopol­ets utsalgsste­der i Oslo er blant de mindre heldige. De enorme køene med medfølgend­e smittefare i kommunene rundt hovedstade­n burde ha blitt forutsett. Men som vi har sagt flere ganger før: I en akutt situasjon er det verre å ikke ta beslutning­er. Det er ikke til å unngå at feil blir gjort. Det viktige er å rette opp i dem.

Regjeringe­n mangler nå flertall i Stortinget. Dermed er det heller ikke til å undres over at Stortinget faller for fristelsen til å gjøre regjeringe­ns arbeid. Det betyr ikke at det er klokt. Opposisjon­en bør tenke seg grundig om før den prøver å score billige poenger på smittevern, for heller ikke i Stortinget er det flust av eksperter på området.

Det vil vaere naivt å tro at et liknende utbrudd av en mutert variant av viruset ikke vil skje på våre kanter av landet. Smitten kan komme både fra reisende innad i Norge, og den kan komme over landegrens­ene. Da vil behovet for enda strengere tiltak melde seg også her.

Enhver lettelse i restriksjo­nene vil innebaere en økt risiko, og det overordned­e målet er hele tiden å unngå at helsevesen­et blir overbelast­et. Alternativ­et til en slik veksling mellom lettelser og innstrammi­nger vil vaere et kontinuerl­ig strengt regime. Det er ikke sikkert at det er en bedre løsning.

I en akutt situasjon er det verre å ikke ta beslutning­er. Det er ikke til å unngå at feil blir gjort. Det viktige er å rette opp i dem

Populistar med makt følgjer ein eigen logikk. Ei som har gått grundig til verks for å vise kva som sameiner populistar som Donald Trump i USA, Viktor Orbán i Ungarn og Recep Erdoğan i Tyrkia, er den italienskf­ødde, politiske filosofen Nadia Urbinati. Ho er i dag professor ved Columbia University i New York.

Seks punkt

Urbinati har i fleire bøker analysert populismen. Den siste boka hennar er om korleis populistar som har vunne makta i val, omformar demokratie­t. Framferda til Trump passar som hand i hanske med hennar teori.

Teorien kan summerast opp i seks punkt om korleis populistar som Trump ber seg åt når dei har makt.

1. Direktelin­je til folkevilje­n

«Men for å forstå hvordan folk kunne få seg til å storme kongressby­gningen, må man ha sett en av hans taler fra begynnelse til slutt, og hvilken kontakt han har med folkemengd­en. Det er en urkraft».

Det var Jon Elster, kanskje Noreg sin aller fremste nolevande samfunnsvi­tar, som sa dette i eit Morgenblad-intervju etter Kongress-storminga. Stundom når Trump talar på folkemøte, kan vi sjå at han gjer små pausar og seier til dømes «Love you», som om det var til ein kjaerast. Einskapen Trump opplevde mellom seg sjølv og tilhengjar­ane reflektere­r ei eiga demokratio­ppfatning. Populistan­e

 ?? FREDRIK HAGEN ?? Helseminis­ter Bent Høie (H) venter på å snakke under den siste av flere hundre pressekonf­eranser om koronapand­emien. Folkehelse­institutte­ts direktør Camilla Stoltenber­g i forgrunnen.
FREDRIK HAGEN Helseminis­ter Bent Høie (H) venter på å snakke under den siste av flere hundre pressekonf­eranser om koronapand­emien. Folkehelse­institutte­ts direktør Camilla Stoltenber­g i forgrunnen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway