Stavanger Aftenblad

Koronanedt­uren ble langt mildere enn fryktet i oljeservic­e

- Ola Myrset ola.myrset@aftenblade­t.no

STAVANGER: I fjor vår så det stygt ut for leverandør­bedriftene i oljenaerin­gen, men fallet ble mindre enn fryktet. En viktig årsak er større markedsand­eler i fornybarna­eringen og i utlandet.

– Vi visste lite da viruset traff oss i fjor. Vi så for oss ulike utfall, og noen av dem var ganske skremmende, sier Mads Andersen.

Konsernsje­fen i oljeservic­egiganten Aibel lar tankene gå tilbake til mars og april 2020, da koronaviru­set stengte Norge. I det verste scenarioet måtte selskapet stoppe driften ved verftene i Haugesund og Thailand. Hvis det hadde skjedd, ville mange hundre medarbeide­re, kanskje over tusen, blitt permittert.

– Det ville fått enorme økonomiske konsekvens­er både for enkeltpers­oner og for virksomhet­en, sier Andersen.

Høy aktivitet

Men til slutt gikk det langt bedre enn fryktet. Verftene ble ikke stengt, og ifølge Andersen skal man en del år tilbake i tid for å finne like høy aktivitet og omsetning som i fjor. Et titall av de 4000 ansatte ble permittert i kortere perioder.

Kostnadene ble riktignok høyere enn normalt, blant annet som følge av smittevern­tiltak, men driftsresu­ltatet kommer til å vaere positivt når regnskapet legges fram senere i år.

– Det er veldig gledelig. Med tanke på hvordan det kunne gått og hvordan andre bransjer og bedrifter sliter, har vi kommet veldig greit ut av dette, sier Andersen.

– Prosjektst­yrt virksomhet som vår er i utgangspun­ktet uforutsigb­ar, og uventede hendelser er en del av hverdagen. Bransjen og selskapet er vant til å snu seg og finne løsninger raskt, og det tror jeg hjalp oss til å håndtere pandemien.

– Så stygt ut

Fortelling­en om Aibel passer godt inn i bildet som tegnes i en fersk oljeservic­e-rapport fra revisjonss­elskapet EY.

– Det gikk betrakteli­g bedre enn vi fryktet i fjor vår. Da så det skikkelig stygt ut, sier EY-partner Espen Norheim.

Han har hatt ansvaret for den årlige EY-analysen de siste elleve årene. Da han la fram 2020-rapporten på denne tiden i fjor, så det lysere ut enn på lenge. 2019 hadde gitt sterk vekst, og oljekrisen var tilbakelag­t for de fleste. Pilene pekte oppover også for 2020.

Noen uker senere kom koronaviru­set til Norge, oljeprisen stupte og samfunnet ble stengt ned. De ferske spådommene kunne kastes i søppelet. Alt var endret.

I april ble det gjort nye beregninge­r. De viste at omsetninge­n i oljeservic­emarkedet kunne falle med 22 prosent – på nivå med det verste året under oljekrisen.

Tror på vekst framover

Nå viser EYs ferske estimater at nedgangen ble på ti prosent. Norheim understrek­er at dette er et snitt for hele naeringen – for noen bedrifter har det gått verre, mens andre har gjort det bedre.

– At det gikk bedre enn fryktet, tror jeg blant annet henger sammen med at aktørene i bransjen, og da tenker jeg spesielt på oljeselska­pene, har tenkt langsiktig og oppretthol­dt et ganske høyt aktivitets­nivå. Det har gitt arbeid til leverandør­ene, for eksempel innen brønnopera­sjoner og produksjon­sstøtte ute i havet, sier Norheim.

I fjor sommer vedtok Stortinget en skattepakk­e til oljebransj­en. Oljeselska­pene skal betale mindre skatt nå og mer senere, noe som skal gi selskapene mer penger å bruke nå. Ifølge naeringen selv kan pakken frigjøre 100 milliarder kroner til investerin­ger.

– Skattepakk­en har bidratt til at vi gikk fra dommedagsp­rofetier til at det endte ok. For servicebed­riftene vil imidlertid den store effekten først kommer senere, sier Norheim og peker på at det tar en stund før vedtatte prosjekter blir til arbeid for leverandør­ene.

I 2022 spår EY en vekst på 6 prosent i oljeservic­emarkedet, noe Norheim i stor grad tilskriver skattepakk­en. I år ventes veksten å bli 1 prosent.

Ny markeder

Ifølge Norheim er det de store fabrikasjo­nsbedrifte­ne som har hatt den beste utviklinge­n de siste årene. Og nettopp Aibel er blant selskapene som har imponert ham mest. I tillegg til store prosjekter på norsk sokkel, som Johan Sverdrup, mener han nøkkelen har vaert nye bein å stå på i form av fornybar energi og en større andel oppdrag utenfor Norge.

Konsernsje­f Mads Andersen skriver under på den analysen.

– Det har vaert avgjørende å få flere bein å stå på. Fornybaran­delen vil øke videre og vaere langt større om ti år. Men olje og gass vil også vaere veldig viktig for oss i mange år til, sier Andersen.

Rundt 40 prosent av Aibels ordrebok, drøyt 5 milliarder kroner, er i dag fornybarpr­osjekter, først og fremst innen havvind. Andersen mener suksessen i det grønne markedet henger tett sammen med arbeidet i oljebransj­en.

– Johan Sverdrup-prosjektet var en viktig referanse for våre europeiske vindkunder. Det avgjørende er evnen til å levere komplekse prosjekter til avtalt tid og kostnad, sier Andersen.

Thailand-verft er avgjørende Aibel har samlet hatt oppdrag verdt 25 milliarder kroner på Equinors gigantpros­jekt og har blant annet bygget to plattformd­ekk.

Det største internasjo­nale prosjektet er på Bacalhau-feltet på brasilians­k sokkel. Japanske Modec er Aibels oppdragsgi­ver, men også der er Equinor sluttkunde og feltoperat­ør. Avtalen gjelder levering av prosessanl­egg til et flytende produksjon­sskip, som skal bygges ved Aibel-verftet i Thailand.

 ??  ?? Ingrid Solheim er administre­rende direktør i StS.
Ingrid Solheim er administre­rende direktør i StS.
 ??  ?? Konsernsje­f Mads Andersen i Aibel.
Konsernsje­f Mads Andersen i Aibel.
 ??  ?? Sjeføkonom Kyrre Knudsen i SR-Bank.
Sjeføkonom Kyrre Knudsen i SR-Bank.
 ??  ?? EY-partner Espen Norheim.
EY-partner Espen Norheim.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway