Stavanger Aftenblad

Lokale smittevern­overleger fraråder reiser til Oslo-området

- Julie Teresa Olsen julie.teresa.olsen@aftenblade­t.no

STAVANGER: Smittesitu­asjonen på Østlandet gjør at smittevern­overlegene på SUS og i 15 kommuner i Rogaland presiserer rådene sine.

Smittevern­overlegene i Suldal, Hjelmeland, Strand, Stavanger, Randaberg, Sola, Klepp, Time, Hå, Bjerkreim, Sokndal, Gjesdal, Sandnes, Eigersund og Lund kommuner ønsker å presisere og utvide anbefaling­ene.

I går sendte de ut en pressemeld­ing med følgende råd: y Vi fraråder alle reiser til området som ikke er strengt nødvendige. y Vi oppfordrer alle som kommer tilbake til Rogaland om å vaere ekstra varsomme med hvor mange du omgås med. y Vi anbefaler å unngå besøk til eldre og sårbare personer de første ti dager etter at du er tilbake fra området. y Vi oppfordrer alle som har vaert i de aktuelle kommunene om å vaere spesielt oppmerksom­me på om de utvikler koronasymp­tomer. y Selv lette symptomer som nyoppstått hodepine, sår hals, neseforkjø­lelse, hoste eller feber må medføre at du tester deg og vaere i karantene inntil svar på testen foreligger. y Har du i løpet av de siste ti dagene hatt naerkontak­t med noen som har hatt opphold i en av disse kommunene, må en vise varsomhet, og ha lav terskel for å teste seg. y Du blir frarådet å gjennomfør­e besøk på sykehjem og omsorgsbol­iger de første ti dagene etter hjemkomst fra disse kommunene.

Dersom du har testet deg uten å ha symptomer etter å ha kommet tilbake fra dette området bør du likevel følge rådene om å vaere varsom og følge godt med på egen helse. Du må teste deg på ny dersom du får symptomer.

Nye møter i dag

Forskrifte­n i Sandnes, Sola og

Randaberg går ut i kveld. Sandnes har varslet formannska­psmøte i dag klokken 08.

Tre timer seinere, klokken 11, blir det felles møte mellom Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg.

– Siktemålet vårt er å få til en felles beslutning i de fire kommunene. Vi har hatt en veldig god utvikling i smittesitu­asjonen lokalt de siste dagene, men usikkerhet­en på Østlandet må vaere med i totalvurde­ringen, sier ordfører Stanley Wirak i Sandnes.

Søndag hadde Sandnes kun ett nytt smittetilf­elle, Stavanger hadde seks, Sola og Randaberg ingen. Smittetall­ene på Jaeren er også lave.

– Det er umulig å si om det blir noe. Vi må som sagt ta en helhetsvur­dering, sier Wirak til Aftenblade­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway