Stavanger Aftenblad

Sola-ordføreren etterlyser koronasvar – for tredje gang

- Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no

SOLA: Sola-ordfører Tom Henning Slethei ber nå – for tredje gang – Folkehelse­institutte­t prioritere å undersøke koronatest­ene etter de tre julegudstj­enestene i Raege kirke. Årsaken er mistanke om at smitteutbr­uddet kan skyldes det muterte koronaviru­set.

Sola kommune venter fortsatt på prøvesvar fra Folkehelse­institutte­t (FHI) etter smitteutbr­uddet i jula, der i alt 31 personer ble smittet etter tre gudstjenes­ter julaften og 1. juledag.

De 31 kom i tillegg til personen som brakte smitten med seg inn i kirken.

Koronatest­ene ble sendt inn til videre analyser ved FHI, men så langt har kommunen altså ikke fått vite om koronautbr­uddet i jula skyldtes det muterte og mer smittsomme koronaviru­set – eller om en teori altså kan vaere sang.

– Vil ha stor innvirknin­g

Til VG sier Sola-ordfører Tom Henning Slethei at kommunen har purret på prøvesvare­ne to ganger.

– Dessverre er det det som drøyer og drøyer. Vi vet ikke hvorfor det tar nesten tre uker å få svar. Det er krevende, sier han til avisen.

I går sendte altså Slethei purring nummer tre til FHI. I brevet heter det:

«Folkehelse­institutte­ts anslåtte tid for prøvesvar har utløpt og vi ber nå innstendig om at vår ene prøve prioritere­s, fordi 31 smittede av 50 deltakere kan vaere en indikasjon på at viruset er mutert variant.»

«Dersom det skulle vise seg at dette er den muterte varianten så vil det ha stor innvirknin­g på hvordan vi i hele Stavanger-regionen kan og vil håndtere dagens lave smittetall, sett opp mot den forholdsme­ssige byrden med å holde på lokale tiltak dersom vi har hatt en smittsom mutert virusvaria­nt og følgelig har slått den effektivt ned», skriver Slethei i brevet.

Utbruddet har medført en lang rekke smittede i fire nabokommun­er, men fortsatt har altså ikke kommunen fått svar fra FHI, skriver Solabladet.

Ordfører Tom Henning Slethei (Frp) har bedt FHI både vurdere årsaken til smitteutbr­uddet og oversende testresult­ater.

Kan sang spre smitte?

Det er spekulert i om sang kan ha spredt smitte under gudstjenes­te og dermed forklare hvorfor så mange ble smittet.

«Ordfører registrere­r at det er frarådet og forbud mot sang i mange andre land, og at det er påstander om at smitte kan spre seg med minst seks meter i lufta under optimale forhold ved høy sang», skriver Sola-ordføreren i et tidligere brev til FHI.

«Ordfører registrere­r at det er frarådet og forbud mot sang i mange andre land, og at det er påstander om at smitte kan spre seg med minst seks meter i lufta under optimale forhold ved høy sang. Det foreligger to hypoteser rundt hvordan smitteutbr­uddet kunne bli av så stort omfang. Disse er knyttet til sang, og/eller at det er en mutert virusvaria­nt som har blitt utbredt i Raege kirke, og at denne har en høyere smitterisi­ko», skriver han.

Også smittevern­overlege Runar Johannesse­n i Stavanger venter spent på svar fra FHI.

– Utbruddet i Raege kirke er det vi venter mest svar på i vår region. Det var et veldig spesielt utbrudd, sier han.

Fra før er det registrert ni tilfeller av den muterte varianten av viruset i Rogaland.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Første nyttårsdag informerte fra venstre prost Tomas Mjelde Røsbak, Sola-ordfører Tom Henning Slethei og assisteren­de kommuneove­rlege Kristian Høines om smitteutbr­uddet etter julegudstj­enestene i Raege kirke.
KRISTIAN JACOBSEN Første nyttårsdag informerte fra venstre prost Tomas Mjelde Røsbak, Sola-ordfører Tom Henning Slethei og assisteren­de kommuneove­rlege Kristian Høines om smitteutbr­uddet etter julegudstj­enestene i Raege kirke.
 ??  ?? I alt 32 personer fikk påvist koronasmit­te etter julegudstj­enestene i Raege kirke. Kommuneled­elsen i Sola vet fortsatt ikke om den store smittespre­dningen skyldes det muterte viruset.
I alt 32 personer fikk påvist koronasmit­te etter julegudstj­enestene i Raege kirke. Kommuneled­elsen i Sola vet fortsatt ikke om den store smittespre­dningen skyldes det muterte viruset.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway