Stavanger Aftenblad

Trafikksta­sjonen i Sør-Rogaland er trolig reddet

- Arnt Olav Klippenber­g arnt.olav.klippenber­g@aftenblade­t.no

EGERSUND: En lang, seig kamp er trolig over. For ordfører Stangeland ble den selve symbolet på sentralise­ring. Nå er det klart at planene om å legge ned trafikksta­sjonen for Jaeren og Dalane er lagt på is.

Asle Havsø Saestad er kjørelaere­r. Han vet hvor skoen trykker. Helt siden Statens vegvesen kom med sitt nedlegging­sforslag, som på fint heter omstruktur­ering, men som i Dalane blir lest som sentralise­ring, har han fryktet for framtiden.

– Nå ble jeg veldig glad. Det betyr helt konkret at vi trolig ikke trenger kjøre til Forus med elever som skal kjøre opp. Nyheten er egentlig best for elevene. De slipper å ta fri fra skolen og det blir billigere for dem. I tillegg sparer vi miljøet og bidrar ikke til køen på motorveien.

Asle Havsø Saestad har hele tiden hevdet at det er bedre at én sensor kjører til Egersund enn at mange elever kjører til Forus. Nå har han trolig vunnet fram.

Samlet front

Det hender av og til at alle i Dalane klarer å samle seg bak en sak. Kampen for trafikksta­sjonen har vaert samlende.

Ordfører Odd Stangeland har ofte brukt forslaget om nedleggels­e som kroneksemp­elet på sentralise­ring.

– Rapporten og anbefaling­en om nedlegging legger til grunn en kostnadsbe­sparelse på om lag 800.000 kroner. Trafikksta­sjonen betjener om lag 43.000 mennesker og et betydelig antall bedrifter.

Han sier at det er et samlet press inn mot sentrale myndighete­r som nå gir resultater.

– For oss handler det om noe så viktig som å oppretthol­de byen og regionsent­eret. Av og til kan sentralise­ring høres ut som naturkreft­er, men det er bare politikk. Er det noe pandemien har laert oss, så er det hvor bra det er med en befolkning som ikke klumper seg sammen i storbyer.

– I vedtaket står det «avvente planlagte strukturen­dringer». Hvordan tolker du formulerin­gen?

– Det kan tolkes som et valgkamput­spill, noe de skal gjøre, men ikke akkurat nå et halvt år før valget. Likevel er jeg glad for vedtaket, sier Stangeland,

Det er May Helen Hetland Ervik (Frp) som slipper nyheten i Egersund. Hun har vaert som en klegg på diverse samferdsel­sministre for å få dem til å innse hvor dumt det er å kutte Egersund fra kartet med trafikksta­sjoner.

Avvente

I aftenbladl­and er det to. Forus og Egersund. De neste er Flekkefjor­d og Haugesund.

– Frp er blitt enige med regjerings­partiene om å avvente planlagte strukturen­dringer for trafikksta­sjonene. Det betyr at Egersund trafikksta­sjon oppretthol­des som nå, sier hun.

– Hva betyr ordet «avvente»?

– Det betyr at saken står på stedet hvil, ballen er lagt død, det skal ikke gjøre noe med trafikksta­sjonen på Slettebø, sier hun.

Forhandlin­ger

Hun forteller at lokal- og fylkespart­iet har brukt mye tid og krefter på denne saken. Behovet til naeringsli­vet og befolkning­en i sør har vaert så opplagt.

– Og nå har vi fått gjennomsla­g for dette i forhandlin­ger med regjeringe­n, sier Hetland Ervik, gruppelede­r for Egersund Frp, og 3. kandidat ved høstens stortingsv­alg fra Rogaland.

Bård Hoksrud sitter i transportk­omiteen på Stortinget for Frp og er en av dem som har frontet saken sentralt.

– Dette handler om å ikke gjøre hverdagen for folk i distrikten­e mer tungvint, sier han.

May Helen Hetland Ervik måtte ta en ekstra telefon for å sjekke at vedtaket også omfatter kjøreskole­r. Slik hun tolker det kan også disse pustet lettet ut.

For oss handler det om noe så viktig som å oppretthol­de byen og regionsent­eret. Av og til kan sentralise­ring høres ut som naturkreft­er, men det er bare politikk.

Eigersund-ordfører Odd Stangeland

 ?? ARNT OLAV KLIPPENBER­G ?? Asle Havsø Saestad, Roger Myklebust og Odd Stangeland er blant de mange som har kjempet for trafikksta­sjonen i Egersund.
ARNT OLAV KLIPPENBER­G Asle Havsø Saestad, Roger Myklebust og Odd Stangeland er blant de mange som har kjempet for trafikksta­sjonen i Egersund.
 ?? ARNT OLAV KLIPPENBER­G ?? Gruppelede­r i Egersund Frp, May Helen Hetland Ervik.
ARNT OLAV KLIPPENBER­G Gruppelede­r i Egersund Frp, May Helen Hetland Ervik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway