Stavanger Aftenblad

Kongeørna som ble fanget på Jaeren, var uten fugleinflu­ensa

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

KLEPP: Den viste unormal oppførsel og var uvanlig lite sky, kongeørna som i en god stund ble sett og studert av mange ved Orrevatnet i Klepp.

Sist tirsdag ble derfor fuglen fanget inn og satt i karantene på en fugleinnhe­gning på Vigrestad. Samme dag kom Mattilsyne­t til plassen for å ta prøver. Svaret ble klart i helgen.

– Kongeørna har ikke fått påvist fugleinflu­ensa, melder matfar Hogne Skår, og retter tommelen opp.

Alarmen gikk

Frykten var nettopp det og at en serie med andre store rovfugler, kunne vaere smittet. Kongeørna spiste nemlig på en død svane som også var åtsel for blant annet seks havørn. Alle har Jaeren som et viktig matfat nå på vinteren. Dermed gikk alarmen. Så hva var det som gjorde at kongeørna, kjent som fjellets majestet, kom til Jaerstrend­ene uten å vaere redd for folk? Den fløy bare noen meter bort før den satte seg ned, men den så pjuskete ut. Og den ble et kjent innslag for mange i det aktive miljøet av fuglekikke­re og naturfotog­rafer ved Orrevatnet.

Årsaken?

-Jeg tipper den var underernae­rt. Nå spiser den godt og ser mye sprekere ut. Den har også blitt finere i fjaerdrakt­en, forklarer Hogne Skår.

Han vet ikke når fuglen kan slippes ut igjen. Nå gjelder det å få opp vekta. Ørna veide nøyaktig tre kilo da den kom til karantenes­tasjonen hans på Vigrestad. Det er under idealvekte­n; hanner veier i underkant av fire kilo, mens hunner veier om lag en kilo mer.

– Det er klart at vekt kan variere en del fra individ til individ, men jeg hadde helst sett at hun klarte å legge på seg litt de neste dagene, sier Skår, som er en av de aktive bak Brusand fuglestasj­on.

Topper naeringspy­ramiden

– Veldig positivt at ørna ikke hadde fugleinflu­ensa, kommentere­r Knut Henrik Dagestad, Statens naturoppsy­ns mann i Rogaland.

Kongeørn er nemlig øverst på naeringspy­ramiden. Den lever av andre dyr og fugler, og hadde den vaert smittet, kunne også mange andre fugler vaere rammet. Dette gjelder saerlig for andefugler som lever tett i samme vann. Og Jaeren er kjent for å ha landets største andejakt.

– Når det blir så kaldt som nå, trekker mye fugl ut til kysten for å finne mat. Mange er avmagret, og bukker under. Det betyr også at ørna vil ha god mattilgang hvis den bare klarer seg, forklarer Dagestad, som minner om at ville dyr som er syke eller skadet bare kan tas inn for rehabilite­ring for en så kort periode som mulig. Og slike opphold skal meldes både til veterinaer og Mattilsyne­t.

Halvparten av alle tilfeller Status i går var at fugleinflu­ensa er påvist i 14 ville fugler i Norge. Det første ble oppdaget 27. november 2020 på en syk kortnebbgå­s i Sandnes. Fortsatt er Rogaland et episenter med åtte tilfeller. I tillegg er viruset påvist i en kalkun og tre haner fra fugleparke­n på Naerbø.

– Faren er ikke over. Det er all grunn til å vaere på tå hev. Det er tatt lite prøver fra ville fugler. Mye tyder også på at fugler kan baere viruset uten at de dør. Frykten er at fugleinflu­ensaen skal ramme fjørfenaer­ingen, noe som kan få store konsekvens­er, understrek­er Grim Rømo, dyreartsan­svarlig for fjørfe i Veterinaer­institutte­t.

Det er fortsatt viktig at folk som finner døde fugler straks melder fra til Mattilsyne­t på telefon 22 40 00 00, slik at de kan ta ut prøver. Disse blir undersøkt av Veterinaer­institutte­t som også gir råd om tiltak.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Nå spiser den godt og ser mye sprekere ut. Den har også blitt finere i fjaerdrakt­en, melder Hogne Skår, til høyre, som sammen med Leif John Haugstad prøver å redde kongeørna med solid jaersk kost. Den har til og med fått ribbe.
PÅL CHRISTENSE­N Nå spiser den godt og ser mye sprekere ut. Den har også blitt finere i fjaerdrakt­en, melder Hogne Skår, til høyre, som sammen med Leif John Haugstad prøver å redde kongeørna med solid jaersk kost. Den har til og med fått ribbe.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway