Stavanger Aftenblad

Økning i voldssaker med alvorlig psykisk syke

-

OSLO: På fire år har antallet ganger politiet har måttet ty til bevaepning i møte med alvorlig psykisk syke mer enn doblet seg.

I 2016 grep politiet til våpen totalt 1333 ganger i møte med alvorlig psykisk syke – i alt 3,6 prosent av slike oppdrag politiet hadde det året. Fem år senere ble det gitt ordre om bevaepning i alt 2864 ganger for tilsvarend­e oppdrag, en oppgang til 5,4 prosent i slike saker.

I en pressemeld­ing i går skriver Politidire­ktoratet at gjerningsp­ersoner med mistanke om eller symptomer på psykisk sykdom knyttes til en betydelig andel drap og drapsforsø­k siden 2016.

– Volden som utøves av personer med alvorlige psykiske lidelser, beskrives som grovere enn tidligere, sier beredskaps­direktør Tone Vangen i Politidire­ktoratet.

Hun sier volden rammer tilfeldige personer i det offentlige rom og personer i gjerningsp­ersonenes naere omgangskre­ts. Faktorer som rusmisbruk, samlivspro­blemer eller arbeidsled­ighet i kombinasjo­n med psykiske lidelser kan øke faren for vold.

De siste fem årene har antallet i politiets oppdrag etter koden om psykiatri og bistand til helsevesen­et økt fra 37.130 til 53.219 saker. Det er likevel ikke en uttømmende oversikt på grunn av måten politiet må registrere voldshende­lser på. – Politidist­riktene og samarbeids­partnere har derfor analysert dette og gjort en kvalitativ vurdering, som igjen gjør at vi har god faglig forankring for å melde om en økning, sier Vangen.

(NTB)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway