Stavanger Aftenblad

Gårdsutsal­get til Tommy Skjaevelan­d møter motstand

- Julie Teresa Olsen julie.teresa.olsen@aftenblade­t.no

SANDNES: Naboer har klaget på vedtaket som gir Tommy Skjaevelan­d dispensasj­on til å drive gårdsutsal­g.

Det betyr nye runder for de omstridte planene til utelivspro­filen fra Sandnes. 13. januar fikk Tommy Skjaevelan­d ja til å drive gårdsutsal­g på den nye gården sin like ved Kvadrat. Utvalg for by- og samfunnsut­vikling i Sandnes sa ja med en stemmes overvekt, til å gi Skjaevelan­d dispensasj­on i tre år.

Men gleden kan bli kortvarig. Naboer klager nemlig på vedtaket og saken skal til ny vurdering.

– Han begynner i feil ende. Her bygger han en stor, flott butikk, men han har nesten ingen produksjon og lite varer å selge. Det er ingen tvil om at Skjaevelan­d ønsker å drive en vanlig butikk, sier Gerd Svensen, som bor på naboeiendo­mmen. Hun har sendt inn klage signert seg og mannen.

Svensen mener det er helt åpenbart at Skjaevelan­d sin egentlige plan er å drive restaurant og at butikk bare er et steg på veien.

Skjaevelan­d, som eier restaurant­en Hereford & Friends, har tidligere sagt til Aftenblade­t at hans egentlige plan var å drive biffrestau­rant.

Vanskelig å drive gård Svensen og mannen beskriver hvordan virksomhet­en til Skjaevelan­d skaper store utfordring­er for gårdsdrift­en deres, som ligger noen hundre meter lenger inn i Stokkaveie­n.

Hun og mannen er fulltidsbø­nder og driver stort med storfe og gris. De leier også 600 dekar med ekstra jord. Alt dette krever en god del trafikk som nå må igjennom det Svensen beskriver som det nye gårdstunet til Skjaevelan­d.

– Det har foregått mye byggearbei­d på eiendommen og hver eneste dag er det trafikkaos på den smale veien. Det er ingen tvil om at et gårdsutsal­g vil skape enda mer kaos. Vi kommer ikke forbi og blir forhindret fra å drive jordbruk, forklarer Svensen.

Hun er skuffet over Høyre, Frp, FNB og KrF som stemte for å gi Skjaevelan­d tillatelse og mener de setter hele arealpolit­ikken på Jaeren i spill.

– Politikern­e utfordrer hele den langsiktig­e grensen for jordvern. Dette må jo bety at andre også må lov til å gjøre det samme selv om eiendommen ligger innenfor grensen. Vi frykter at dette skal skape presedens. Evner de ikke å se konsekvens­en av et slikt vedtak?

Flere naboer har varslet at de vil klage innen fristen går ut.

– Tar seg til rette

– Jeg er ikke motstander av at folk kan få lov til å skape ting, men folk må behandles likt. Vi fikk tilsendt nabovarsel først når alt var ferdig oppført. Han tar seg bare til rette, forteller en annen nabo, som ønsker å vaere anonym.

Oddbjørn Stokka er naermeste nabo til Skjaevelan­d. Han er bekymret for mer trafikk.

–Han har jo fått en inngangsbi­llett og ønsker nok å utvide. Det er trafikken vi er mest bekymret for, sier Stokka.

– Vi har allerede en del trafikk fra Kvadrat og vi vil helst ikke ha mer. Dette er en smal vei og det er umulig for to biler å passere samtidig uten at de må inn på eiendommen vår, legger han til.

– Gir meg aldri

Tommy Skjaevelan­d er ikke overrasket over at naboene klager.

– Jeg er forberedt på en lang kamp, men jeg gir meg aldri, sier Skjaevelan­d.

– Forstår du at folk reagerer når du sender ut nabovarsel først når ting er oppført?

– Jeg kan sette opp et helt hus uten å søke, men jeg gjør det på egen risiko. Jeg er ikke den eneste i Norge som gjør det slik, svarer Skjaevelan­d.

I 2019 kjøpte Skjaevelan­d den cirka 10 mål store gården. Her har han renovert driftsbygn­ing, hovedhus, satt opp nytt hønsehus med plass til 100 høns og ny garasje.

Skjaevelan­d hadde investert 23 millioner kroner før han har fått en eneste tillatelse. Kommunene har i ettertid godkjent det som er oppført på gården. Men unntak av en påbegynt grillhytte der søknaden er til behandling.

Han mener klagene på trafikken er oppkonstru­ert.

– Vi har parkerings­plass til cirka 40 biler. Vi parkerer jo ikke i veien når vi har et stort gårdsrom.

Statsforva­lteren avgjør klagen – Etter en vurdering av innholdet i denne og eventuelt andre klager vil det bli vurder om klagen først behandles av utvalget igjen før oversendel­se til Statsforva­lteren, skriver Kristin Totland, leder seksjon byggesak i en e-post.

Skjaevelan­d får mulighet til å kommentere klagen/klagene som kommer.

Klagefrist­en er tre uker fra partene ble informert om vedtaket. Det kan derfor komme flere klager.

– Hvis klagen tas til følge har Skjaevelan­d ikke en dispensasj­on til bruksendri­ng av bygget og kan da bare benyttes i samsvar med opprinneli­g tillatelse. Han kan alltid søke på ny, men det vil på et tidspunkt bli vurdert avvisning hvis ikke det er nye forhold i saken, opplyser Totland.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Tommy Skjaevelan­d har kjøpt en 10 mål stor gård med 6,3 dekar dyrket mark.
PÅL CHRISTENSE­N Tommy Skjaevelan­d har kjøpt en 10 mål stor gård med 6,3 dekar dyrket mark.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway