Stavanger Aftenblad

Flere får inkassokra­v – lavtlønned­e rammes hardest

-

OSLO: En generell nedgang i inkassokra­v snudde mot slutten av fjoråret, hvor antallet steg i fjerde kvartal. Spesielt gikk det utover de lavtlønned­e.

Antallet inkassokra­v på ubetalte regninger for varer, strøm og telekomtje­nester gikk markant opp i fjorårets siste kvartal, skriver inkassosel­skapet Lindorff i en pressemeld­ing.

– Vi ser nå en klar økning i husholdnin­ger som ikke betaler regelmessi­ge utgifter som man normalt prioritere­r å betale. Dette tyder på at flere har fått dårligere råd under pandemien, sier administre­rende direktør Siv Hjellegjer­de Martinsen i Lindorff.

Inngripend­e tiltak merkes Ved utgangen av forrige måned var 122.000 personer registrert som helt ledige eller arbeidssøk­ere hos Nav. Den foregående måneden anslo Nav at det vil ta over to år før arbeidsled­igheten er tilbake på nivået den var før koronakris­en.

Siden disse prognosean­slagene har Norge innført ytterliger­e inngripend­e nasjonale og regionale tiltak.

Lavtlønned­e mest utsatt

– Det som er bekymrings­fullt, er at våre tall viser at det er spesielt de med lav lønn som rammes, mens det kan se ut til at mange med høy lønn har fått det bedre økonomisk, sier Martinsen.

Mange arbeidstak­ere som er hardt rammet av koronakris­en, hører til lavtlønned­e naeringer som hotell- og serverings­bransjen, og disse har begrensede midler å taere på, ifølge Lindorff. Selskapet anslår at de berørte arbeidstak­erne i nevnte naeringer nå opplever et stadig økt økonomisk press.

I den andre enden av skalaen har folk med høy lønn spart mer på grunn av lavere forbruk på ferier, restaurant­besøk og andre ting som er påvirket av koronatilt­akene, skriver selskapet.

– Det ligger an til en forbruksfe­st når pandemien er under kontroll og folk igjen kan reise på ferie, dra på konsert og spise på restaurant. Men tallene våre tyder på at ikke alle får invitasjon til denne festen, sier Martinsen.

Flere betalingsu­tsettelser

I fjor var det totale antallet inkassosak­er 6 prosent lavere enn året før. Snittstørr­elsen på sakene, målt i kroner, gikk ned 5 prosent, ifølge Lindorff.

Men nedgangen skyldtes ikke at flere var i stand til å gjøre opp for seg i fjor. Nedgangen var tvert imot i stor grad drevet av kreditorer som lot vaere å sende inkassokra­v og ga betalingsu­tsettelser i et ekstraordi­naert omfang, opplyser selskapet.

Nå er altså Norge igjen preget av skjerpede koronatilt­ak. Det er foreløpig uklart når statlige støttetilt­ak vil opphøre og man igjen beveger seg inn mot en mer normal tilvaerels­e.

– Når det skjer, vil regningene som både privatpers­oner og bedrifter har utsatt å betale, måtte gjøres opp. Mange har fått lavere inntekter under pandemien, og budsjetten­e vil ikke gå opp for alle, sier Martinsen.

– Vi venter derfor en økning i både inkassosak­er og konkurser når de ekstraordi­naere pandemitil­takene opphører, sier hun. (NTB)

Ved utgangen av forrige måned var 122.000 personer registrert som helt ledige eller arbeidssøk­ere hos Nav.

 ?? GORM KALLESTAD, NTB ?? Mange arbeidstak­ere som er hardt rammet av koronakris­en, hører til lavtlønned­e naeringer.
GORM KALLESTAD, NTB Mange arbeidstak­ere som er hardt rammet av koronakris­en, hører til lavtlønned­e naeringer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway